Esenlik Dilemek
Esen kelimesi temel anlamlan ile: Ruhsal ve bedensel olarak sağlık, sıhhat, afiyet, huzur, sağ ve sağlamlık ifade eder. Sözcük sonraki zamanlarda anlam çoğalmasına uğramış, barış, anlamını da kazanmış, es- fiilinden türete esen yel anlamı ile eş sesli hale gelmiştir.
Esenlik dilemek ise sağlık, afiyet, huzur ve sıhhat dilemektir. Esen kalınız, Esenlikler dilerim vb.
Bir kişiye esenlik dilemek esenlemek ile ifade edilir. Esenlemek bir kişinin diğer kişiye “ Esen Kalınız” sözcüğünde olduğu gibi sağlık ve sıhhat dilemesidir. Esenlik dilemek gündelik hayatımızın içinde, mektuplarda hitaplarda konuşmalarda sık sık yaptığımız bir dilektir. Bu nedenle esenlik dilemek atasözlerine deyimlere, gündelik hayta ve ebetteki şiirimize de girmiştir.
Divan şairleri esen kelimesini dulda yer, kuytu köşe, rüzgâr almayan bölge, sıhhat, sığınacak yer, liman, hatır sorma, vedalaşmak gibi pek çok anlamda da kullanmıştır. Esenlik dilemek genellikle vedalaşırken yapıldığından esenleşmek veda anlamına da gelmektedir. Halk şiirinde helalleşmek bu nedenle esenleşmek ile eş anlamlı hale gelmiştir. Kul hakkı affedilmeyeceği için hayatta iken helâlleşmek, ölüm anında helalleşmek, hastalıkta helalleşmek, gurbete ve yolculuğa çıkarken helalleşmek, tuz ekmek helalliği dilemek, yaşayan geleneklerdir.
Esenleşip dil ile guft-u guya başladılar
Kulak tutunca işittim keder fakiri sual Sabit
Şu deryada esenlik isteyen fülk-i heva cânâ
Gelen her rüzgâra sine gersin bâdban âsâ Nedim
Ahret hakkın helalleşip, her biriyle esenleşip
Bencileyin aklı şaşıp ağlayı kalmış var mıdır. Yunus Emre