Eskici ve Oğulları Hakkında Konusu Türü Orhan Kemal

26.03.2015

Eskici ve Oğulları Hakkında Konusu Türü   Orhan Kemal


 

Eskici ve Oğullan 1962 de yayımlandıktan sonra Orhan Kemal romanın adını  " Eskici Dükkanı "   olarak değiştirmiştir.  Roman 2. basımla birlikte bu adla da tanın maya başlanmıştır.

Eser Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 100 Temel Eser arasına alınmış ve tavsiye edilmiştir.
Eser harp malulü Topal Eskici ile iki oğlunun özlemlerini, düşlerini, ayakta kalabilmek için verdikleri mücadeleyi, ırgatlıktan makineleşmeye doğru giden değişim süreçlerindeki çarkların içinde dağılışlarını dile getirmektedir. Hayata en aşağılardan başlayan eskici ataerkil aile yapısını koruyabilmek ailesini bir arada tutabilmek için didinip durmaktadır.

Eser, 1960 yıllardaki tarımda sanayileşme aşamasına giren Adana ve Çukurova’daki da bir ailenin çözülüşünü anlatır. Bir savaş gazisi olan ve topal kalan Eskici. Köyden Adana’ya göçmüş bir, eskici dükkânı açıp oğullarıyla çalışmaya başlamıştır. Evli ve üç çocuklu Büyük oğlunun sanayileşme sonunda işsiz kalması nedeniyle Aile üyeleri arttığı için gelir yetmemeye sorunlar çıkmaya başlar. Otoriter bir baba olan eskici çocuklarına söz hakkı tanımamakta, İşbölümü yaptırabilecek birikimi olmadığından geliri arttıramamakta bu yüzden de saldırgan ve sinirli davranmaktadır. Oğulları baskıdan kurtulmak için pamuk toplama işine başlayınca tüm aile pamuk toplayarak işlerini geliştirmek hayaline kapılmıştır. Ama işler iyi gitmeyecek gelir elde edilemediği gibi eskici dükkânı da elden gidecektir.[1]

 Roman,  1950 yıllardaki Adana ve Çukurova’nın sosyal,  ekonomik ve kültürel yapısı ile gündelik hayat ve yaşam koşullarını yansıtması bakımdan ilgi çekicidir.  Pamuk ve kült toplayarak geçinen,  eskicilik yaparak hayata tutunmaya çalışan insanların dünyası gerçekçi bir dille anlatılmış, yazar dönemi ve koşullarını betimlemekte oldukça başarılı olmuştur.[2]

ESERİN TÜRÜ

Sosyal ve Psikolojik bir romandır. Roman 1950 yıllarında Çukurova’da yaşanan sosyal gerçekleri ve hayat parçalarını kişiler ve aileler bazında ele almaktadır. Toplumsal sorunlara ve ataerkil yaşama düzenindeki aksamları ve çekirdek ailelerin ortaya çıkışını irdeleyen sosyal bir konuyu ele almaktadır.

 İLGİLİ YAZILARIMIZ

Orhan Kemal Hayatı Edebi Kişiliği Eserleri

Bereketli Topraklar Üzerinde Hakkında Konu Özet İnceleme Orhan Kemal

Baba Evi Romanı Hakkında Özeti Orhan Kemal

Avare Yıllar Roman Özeti Orhan Kemal

ESKİCİ VE OĞULLARI HAKKINDA ÖZET İNCELEME ORHAN KEMAL

Eskici ve Oğulları Hakkında Konusu Türü Orhan Kemal

Orhan Kemal ‘in Murtaza Hakkında Konu Özet İnceleme

Gurbet Kuşları Hakkında Konu Özet İnceleme Orhan Kemal

72. Koğuş Hakkında Bilgiler Konusu Özeti ve Orhan Kemal

El Kızı Hakkında Konu Özet ve Orhan Kemal

Cemile Romanı Orhan Kemal 

 

 KAYNAKÇA


[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/eskici-ve-ogullari-hakkinda-konusu-turu-orhan/80489

[2] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/eskici-ve-ogullari-hakkinda-konusu-turu-orhan/80489

 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar