FEYZİ HALICI'DAN DOKTOR MEHMET ARMUTLU'YA

28.02.2017

Benim de yakından tanıma fırsatını bulduğum Konya’nın yetiştirdiği önemli şahsiyetlerden  Feyzi Halıcı, Konya'daki bütün kültür ve sanat etkinlikleri ile ilgilendi, bir kısmını kendisi başlattı. 1951'de Konya Gazeteciler Cemiyeti'nin kurucuları arasında yer aldı. 1957'de Türk Dil Kurumu üyesi oldu.
 
1959 yılında Konya Turizm Derneği'ni  kurdu,  uzun yıllar başkanlığını yaptı. Konya'da her yıl düzenlenen  Mevlâna'yı anma törenlerini, Mevlana Kongre ve Sempozyumlarını, kırk bir yıldan beri Konya'da Geleneksel Türkiye  Âşıklar bayramını  bir bayram havası içinde yönetti.  1954'de Gül Bayramı, Gül Şöleni, Gül Yarışmalarını, Güvercin Güzellik Yarışmaları ve Tarihî Konya Mutfağı ve Konya Yemekleri yarışmalarını düzenledi.
 
 
1966 yılında başlattığı Konya Aşıklar bayramını 41 yıl yaptıktan sonra bir protokol ile Konya büyükşehir belediyesine devretti. Bu Aşıklar bayramına bende şair olarak 4-5 yıl katıldım. Bir zaman Rasim Köroğlu, İbrahim Sağır ve ben Feyzi ağabeyimin gözdesi halk şairleri idik. O zamanlar Feyzi abi 75 yaşlarında idi. Her katıldığım yıl bana Mehmet Armutlu’yu sorardı. Sorduğunu unutur, ikinci yıl vardığımda tekrar sorardı. Tabiri aciz ise;  kendi deyimi ile “ Topal Doktor  ne yapar” derdi. Aşıklar bayramı 2-3 gün sürer Konya’da. İlk Sorduğunu unutur  bir- iki gün sonra beni görünce tekrar  sorduğu olurdu.
 
 
 Ben sonradan öğrendim  ki, Halıcı ile Armutlu arasında gizli bir muhabbet olmakla birlikte,  gizli bir rekabet te mevcutmuş. Gizli bir sanat yarışı…  Ve bu yıllarca sürmüş. Feyzi Halıcı Konya’ da Konya kültürü ile ilgili yukarıda kısaca değindiğim  etkinliklere imza atarken, doktor Armutlu ‘da Karaman’da Dil bayramı ve Yunus Emre’yi anma törenlerini düzenlemiş. Zaman zaman bu etkinlikler hakkında bir birlerinden fikir alış-verişi yapmışlar, Konya’dan Karamana, Karaman’dan Konya’ya misafir olunmuş, bu etkinliklere katılım olmuş. Bir zaman Feyzi Halıcı Türk Dil bayramını Konya’da kutlamayı, böylece Konya’nın ev sahipliği yapmasını düşünmüş ve arzu etmiş. O yıllarda tabii Karaman Konya’ın ilçesi .  Halıcı’nın hem siyasi olarak,  hem de Kültür kimliği ile bir ağırlığı mevcut.  Doktor Armutlu  ve çevresi buna  şiddetle karşı çıkarak Konya’ya Mevlana yeter, Karamanoğlu Karamanlıdır. Dolayısı ile Dil Bayramı da Karaman’ındır diyerek tepkilerini koymuşlar. Böylece bu çok değerli iki kültür adamı arasında bir süre soğuk rüzgarlar esmiş.
 
 
Neyse. Bu konuda çok derine inmeyeyim. Doktor Armutlu tam verimli zamanında rahmetli oldu. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum. 90’lı yıllarda bizim Karaman’da düzenlediğimiz kültürel etkinliklerimizde de yer aldı. Her davetimize  katıldı. Hatta  Mehmet Armutlu  ağabeyimin Üç Karamanlı serisinin Karamanoğlu Mehmet bey kitabını hacdan getirdiği  daktilosu ile geceler boyunca beraber  temize çekmiştik. Feyzi Halıcı ağabeyimiz halen sağ. Bu gün 91 yaşında. Ankara’da sevdikleriyle hatıralarını paylaşmakta. Sağlıklı günler diliyorum kendilerine. Her iki büyüğümün de Türk kültürüne yaptıkları küçümsenmeyecek  kadar önemlidir.  
 
 
Ben ise her iki kültür adamını da tanımakla, her iki büyüğümün ellerini öpmekle bahtiyar olduğumu belirtmek isterim.

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Seferi (Nurcan Bedir Ören)

Seferi (Nurcan Bedir Ören)

8 years ago

Hocam Feyzi Halıcı'yı, 80'li yıllarda Konya'da üniversite dönemimde gördüm. Gerek Aşıklar Şöleni'nde gerekse Mevlana Kongrelerinde ders niteliğindeki tebliğleri ve Âşıklara uyarıları kulağımıza küpe oldu. Yakınen tanışma fırsatımız olmadı ama edebiyat ve bilim dünyamıza ışık olan ender şahsiyetlerden biri olarak yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir. Dilerim ki sizinle ve İbrahim Sağır hocamla da tanışma fırsatımız olur, biz de bunu mutlulukla anlatırız. Gönlünüze sağlık... Selam ve saygılarımla...

Maksud - Maksude

Maksud - Maksude

8 years ago

Kültüre hizmet eden büyüklerimizin yolunda yolcu olabilirsek ne mutlu bize. Önümüzü aydınlatan arkamızı dayadığımız bu ulu çınarların ayakta olanlarına Allah uzun ömür versin Hakka yürüyenlere rahmet eylesin. Emeğinize sağlık.

Hikmet ELİTAŞ

Hikmet ELİTAŞ

8 years ago

@hikmetelitas770 | TEŞEKKÜR EDERİM HOCAM.... Konya kültüründe ve halk edebiyatı geleneğinde Halıcı hocanın emek ve katkıları büyüktür. İnşaallah görüşmek üzere. Diğr bir konu... Sizler o zaman Saim sakaoğlu ve A.Berat Alptekin hocalarımızın öğrencisi oluyorsunuz....

Seferi (Nurcan Bedir Ören)

Seferi (Nurcan Bedir Ören)

8 years ago

@seferioren-103 | Saim Sakaoglu, hocamdir. önce dekanimizdi, sonra yüksek lisans döneminde dersime girdi. Ali Berat Alptekin,ben Konya`dan ayrildiktan sonra geldi. Onunla da bir arkadasin tez savunmasinda görüsmüstük. Saim Hocam`in beni unuttugunu sanmiyorum, cünkü o dönem onun en cok basini agritan talebesi bendim.

Hikmet ELİTAŞ

Hikmet ELİTAŞ

8 years ago

@hikmetelitas770 | Ne mutlu sizlere... Gerer Saim hocam gerekse Ali Berat hocam çok değerli insanlar... Bizim de her ikisiyle zaman zaman edebi çalışmalarımız oldu... Ve bizlerin buralarda karşılaşıp onları anmamız, kulaklarını çınlatmamız güzel olaylar .

Hikmet ELİTAŞ

Hikmet ELİTAŞ

8 years ago

@hikmetelitas770 | Çok teşekkür ederim Mahsut hocam. Hizmet edene saygı duymak lazım.