20.02.2016
Figüran
Figüran; Fransızca kökenli figurant’e kelimesinden Türkçe ve diğer dünya dillerine geçmiştir. Almanca’da : Figurant, Statist, İngi. figure, think; rank
Figüran sözcüğü ise figür arasında anlamca irtibat vardır. Figüran, figür kelimesinin benzeri ve yeri geldiğinde çoğulu olan bir kelimedir.
Figüran sözcüğü sinema ve tiyatro da kullanılan bir terimdir. Sözlüklerdeki anlamları terim anlamı ile “Tiyatro ya da filmde önemli bir pozisyonu olmayan anlık görüntüler ve rollerde yer alan kimse. Bir toplulukta, toplu yapılan bir eylemde önemli bir yeri olmayan, sönük kalan, etkisiz olan kimse” şekillerindedir.
Film veya tiyatrolarda konuşma, eylem, aksiyon vb yönlerinden önemli bir rolü olmayan, oyunda veya senaryoda kalabalık sağlamak yahut da çok önemsiz anlık sahnelerde rol alan oyunculara denir.
Sözlüklerdeki anlamı: tiyatro ve sinemada, konuşması olmayan veya çok az olan rollere çıkan oyuncu, oyun ya da filmlerin kalabalık sahnelerini dolduran, tanıtma yazılarında adı geçmeyen oyuncu. Toplumsal rolü sönük, etkisiz olan kimse şeklindedir.
Figüranlar ya çok konuşan veya hiç konuşmadığı halde jest, mimik, giriş çıkış, kalabalık yaratma gibi sahnelerde bulunan kişilerdir. Figüranların görevi, görüntü yaratacakları yerde kendilerinden beklenen işlevi yapmaları beklenen figürlerdir.
Figüranlar, film, dizi, televizyon programları, tiyatro oyunları, müzikal, opera ve bale gösterilerinde sahneyi doldurmak için gözüken veya esas oyuncuların rollerine katkı için görev alırken hiç konuşmayan ya da çok az konuşan; sahne sanatlarında ise dans etmeyen, şarkı söylemeyen, kalabalık sahneleri dolduran veya bir anlık rolleri olan kişilerdir.
Örnek olarak bir maç çekiminde seyirciler, savaş filminde gözüken orduyu oluşturan oyuncular, filmin figüranlarıdır. Figüranlar sıradan insanların rollerini oynayan amatör oyunculardır. Bu oyunculara savaş filmlerinde, çok sayıda insanın olması gereken, tarihi filmlerin, sokak, meyhane, çarşı, pazar, liman, cadde, kale muhafızları, handa gezinen ahali vb sahnelerinde rol alırlar. Tarihi filmlerin yapımlarında dönemsel kıyafetler giyerek sahneyi doldurması gereken çok sayıda figüran kullanmaktadır. Pahalı yapımlarda sayısı binleri aşan figüranlar yer alır.
Figüran kelimesi sahne ve göstermeye dayalı film tiyatro müzikli oyunlar için türetilen bir kelime ve terim olmasana rağmen edebi eserler de de kullanılan bir kavramdır. Edebi eserlerde son derece basit görevler edinen, özel adları dahi olmayan, hancı, kapıcı, garson, çiçek satıcı, yoldan geçenler, lokanta salonunu dolduran müşteriler bir asker, askerler vb de figüran olarak adlandırılabilmektedir.
Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın