Almanya kralı ve Kutsal Roma Cermen İmparatoru. Hohenstaufen hanedanı üyesi olan Friedrich Barbarossa 4 Mart 1152'de Almanya kralı oldu. 18 Haziran 1155'de de Kutsal Roma Cermen İmparatoru ilan edildi. 1189 yılında Üçüncü Haçlı seferi'nde çıktı.
III. Haçlı Seferleri sırasında (1190) Fransız Kralı Philippe Auguste ve İngiliz Kralı Arslan Yürekli Richard deniz yoluyla, Roma-Germen İmparatoru Friedrich Barbarossa’da Karayolu ile Kudüs’e hareket etti. Friedrich Barbarossa yüzbin kişilik ordusuyla Anadolu üzerinden Filistin topraklarına yürüdü. Haçlılar ile Anadolu Selçukluları arasında meydana gelen çarpışmalarda, Friedrich Barbarossa, ordusunun büyük bir bölümünü kaybetmişti.
Kutsal Roma Cermen İmparatoru Friedrich Barbarossa, 3. Haçlı Seferi'nde ordusu ile Filistin'e giderken Selçuklu Sultanı II. Kılıç Arslan ile barış içinde serbest geçiş için bir anlaşma yapmıştı. Fakat, Frederic Barbarossa, Filistin'e giderken Sewrtavul geçidini aşmış 10 Haziran 1190 günü Ekşiler Köyü yakınlarında Göksu Irmağı'a kadar ulaşmıştı. (1) Fakat, Kızıl sakallı olduğu için Barbarossa lakabıyla anılan ( 3) Friedrich 1, Kudus'e ualaşamayacaktı.
3 bini tam zırhlı toplam 15 bin askeriyle ülkesinden 11 Mayıs 1189'da yola çıkan Barbarossa, “10 Haziran 1190 tarihinde ulaştığı Silifke'deki Göksu Nehri'ni geçerken üzerindeki zırhların ağırlığı nedeniyle 67 yaşında boğularak ölmüştü. (2) Frederic Barbarossa'nın Tarsus Çayı'nı geçmek isterken boğularak ölmesi üzerine yerine oğlu VI. Heinrich geçti.
1971 yılında Alman Büyükelçiliği Frederic Barbarossa'nın boğulduğu yerde Barbarossa için bir anıt mezar yaptırmak için başvurdu. Ordusu ile Filistin'e giderken Göksu Nehri'nden geçmeye çalıştığı sırada boğulan Roma- Germen İmparatoru Friedrich Barbarossa'nın anıtı Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğinde görev yapan Elçi Prof. Dr. Pascal Hector ile Adana Almanya Eski Fahri Konsolosu ve Akdeniz Türk-Alman İşadamları Derneği Başkanı Teyfik Kısacık’ın girişimleriyle inşa edildi.(3) Bu anıt taş, Silifke-Konya karayolunun 9. kilometresinde yolun hemen sağ kenarına yerleştirilmiştir. Alman vatandaşları Silifke bölgesine geldiği zaman Barbarossa anıtını mutlaka ziyaret ettiği için özellikle Almanya'da tanııtmı yapılan bir anıt olarak dikkati çekmektedir.
Aslında 1971 yılında dikilen ve kimsenin dikkatini çekmeyen bu anıt karayollarının yol genişletme çabaları sonrasında 1971 yılında dikildiği yerden sökülmüş yol genişlemesi bittikten sorna eski yerinden 200 metre yukarıya ve çok daha güzel bir görünüm içeren Alman Elçisi Pascal Hector’un tespit ettiği yeni yerine taşınmıştır. Karayollarının yol düzenlemesi nedeniyle yol seviyesinin altında kalan bu anıt, 200 metre daha ileri alınarak yenilenmiş etrafında da yeniden ve daha güzel bir çevre düzenlemesi yapılmıştır. (4) Anıt çevresinde oturma gurupları ve yeşil alan düzenlemeleri yapılarak kullanıma açıldı.
Anıt Silifke-Mut karayolunun 9..kilometresinde, yolun sağında üzerinde bir kitabe ve üzerinde Frederic Barabarossa'nın güzel bir heykeli ve çevre düzenlemesinden ibarettir. Anıtın üzerinde şu yazı yazılmaktadır. (4)
"SELÇUKLU SULTANI KILIÇ ARSLAN II. İLE ÜLKESİNDEN BARIŞ İÇİNDE SERBEST GEÇİŞ İÇİN BİR ANLAŞMA OLAN ROMA-GERMEN İMPARATORU FRIDERICH I. BARBAROSSA 10 HAZİRAN 1190 TARİHİNDE ORDUSUNUN BAŞINDA FİLİSTİN’E GİDERKEN BU CİVARDA GÖKSU IRMAĞI’NDA BOĞULMUŞTUR."
Silifke Belediyesi ile Silifke’nin kardeş şehri olan Almanya'nın Hassloch Şehri, Almanya Büyükelçiliği’nin ortak girişimleri ile dikilen bu anıt bazı tepkiler çekmiş bu heykelin yanına Kılıçarslanın da heykelinin dikilmesi konusunnda görüşer belirmiştir. (4)
Bu bakımdan Frederic Barbarossa Anıtı ülkemizde özellikle inanç turizmi açısından son derece önemli olan ve oldukça ziyaretçi çeken anıtlardan birisi olarak önem kazanmaktadır. Fredrich Barbarossa’nın anıtı ve anıt çevresinde görsellik bakımından da ilgi çeken dikkat çekici bir çevre düzenlemesi de yapılmıştır.
Gerger ve Yeni Kale Cendere Köprüsü ile Vadisi ( Kahta )
İliniz, ilçeniz hatta
köylerinizin, doğal güzellikleri hakkında yazılar yazabilir, Turistik,
tarihi ve doğal güzellikleri fotoğraflarınız ile paylaşabilrisiniz.
BAŞVURU İÇİN : ESA, İLETİŞİM veya s_kuzucular@hotmail.com