Galat Nedir
Galat-ı meşhur ise : مشهور غلط yazımı söyleyişi veya yazımı ve söyleyişi yanlış olan bir kelimenin herkes tarafından kullanılması ve yanlış hali doğru kullanımının önüne geçen kelimelere denmektedir.
Galat kelimesinin sözlüklerdeki anlamı: “Yanlış kelime veya söz. Yanılma, bir kelimenin veya kelime grubunun kaide ve şekil olarak yanlış kullanılması.” anlamlarındadır. Galat kelimesi yanlış anlamına gelen bir Arapça kökenli sözcüktür. Galat kelimesinin çoğulu ise “ galatat “ şeklindedir. Genellikle bir kelimenin kitapta yazılan şeklinden farklı ve yanlış söylenmesine galat veya galatat denir.
Galat kelimesi daha ziyade karşımıza galat-ı meşhur kelimesi içinde karşımıza çıkar. Galat-ı Meşhur bu nedenle bir edebiyat terimi haline gelmiştir.
Galat-ı Meşhur: Edebiyatta bir terim olarak düşünüldüğünde yanlışı yaygınlaşarak [1]doğru olanın yerine geçen sözcük veya tamlamaları kast eder. Başak bir deyişle yanlış olduğu bilindiği halde kullanılmasında sakınca görülmeyen veya yanlış olduğu halde kullanılması hata olarak kabul edilmeyen, yanlış hali doğru olan haline baskın gelmiş, daha da yaygınlaşmış olan, kelime veya kelime guruplarına denir.
“ Yanlış kullanımı, halk arasında rağbet görmüş, bu şekliyle yaygınlaşmış kelimeler, bu terimle anılır “ İzahat yapacak olursak bazı kelimler ve tamlamalar, terkipler halk arasında kitabi doğruluk halinden daha farklı olarak söylenir. Kitabi haline göre yanlış olan bu söyleyiş o kadar yaygınlaşır ki artık doğru halinden daha da yaygınlaşıp yanlış hali doğru gibi kabul edilir hale dönmüştür. Hal böyle olunca yanlışı bilindiği halde yanlış halini kullanmak bir hata olarak kabul edilemeyecek hale gelmiş olur. Eskiler bu durumu “ Galat- ı meşhur lüğat-ı fasihten evladır.” ( galatı meşhur sözlükteki doğru yazıma tercih edilmelidir) şeklinde açıklamışlar, meşhur olan yanlışları, sözlüklerdeki doğru yazım ve manaya tercih etmeyi tavsiye etmişlerdir.
Galatların anlamında ya da yazılışında, orijinal kitabi haline göre yanlışlıklar vardır. Örneğin pek çok çocuk anlamında olan” evlat” , tek bir çocuk için kullanılır. Farsça’daki “ penç+ şenbe “ ( beşinci gün ) kelimesi Türkçede perşembe olarak kullanılmaktadır. “ Farsça-Arapça birleşik sözcük olan “nâmahrem” [haram olmayan] kelimesi, yine Türkçede “haram” anlamında kullanılmaktadır. Örneğin Oğul, çocuk, üretken anlamında olan “ veled “ kelimesi, çoğu kez gayri meşru çocuk, piç anlamlarında da kullanılmaktadır. Zaten çoğul olan evrak kelimesine evraklar denmesi de bir galat-ı meşhurdur. Köken olarak Türkçe olduğu halde Arapça kelimelerde çoğul yapan ekleri alan kelimler de galat-ı meşhurdur. gidiş-at, var-iyet, kökü Türkçe olduğu halde Farsçadaki edatları alan dil-baz, boru-zen, iş-güzar kelimeleri de birer galat-ı meşhurdur.
Türkçe asıllı olduğu halde doğrusu içkur olan sözcüğe içkur; bögrek yerine böbrek, yarmık yerine irmik, cam eriği yerine cân eriği; ; konur al> kumral denmesi galat-ı meşhur örnekleridir. [2]
Galat-ı Fahiş: ( Çok açık yanlış) Hiçbir şekilde kullanımı uygun görülmeyen haddini ve sınırını aşacak olan kelimelere ise “galat-ı fâhiş” denir. Bilindiği gibi “Fahiş” kelimesi "fahişe" ve "fuhuş" gibi “fhş” kökünden türemiştir. Kelimeler arasındaki anlam bağları düşünüldüğünde galat-ı fahiş deyiminin izah etmek istediği mana ortaya çıkacaktır.
Galat İle Yapılan Diğer Terkipler
Galat-ı hiss: duygu yanılması
Galat-ı rü'yet : Bir rengi başka bir renk olarak görme; göz bozukluğu
Galat-gû: Yalan yanlış söyleye
Galat-nüvis: Yalan yanlış yazan[3]
KAYNAKÇA
[1] Prof.Dr.Turan Karataş / Edebiyat Terimleri Sözlüğü
[2] Emin EMİNOĞLU, “GALAT SÖZLÜKLERİ VE MEHMED HAFÎD EFENDİ’NİN GALATÂT SÖZLÜĞÜNDEKİ ÇAĞATAYCA SÖZCÜKLER,” Turkish Studies - Volume 6/1 Winter 2011, p. 1021-1038, TURKEY
[3] Ferit Devellioğlu, Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat, Aydın Kitabevi, Ankara 1986