Gazoz Ağacı Hakkında ve Konusu Sabahattin Kudret Aksal

26.03.2015

Gazoz Ağacı Hakkında ve Konusu  Sabahattin Kudret Aksal

 

ESER HAKKINDA

 

Sabahattin Kudret Aksal’ın bir eseri olan Gazoz Ağacı ilk kez 1954 yılında yayınlanır Bu eser 1955 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı, kazanınca daha da bir tanınmış ve bu eser MEB  “”Yüz Temel Eser ““ listesine de alınmıştır.

İlk öyküsü 1940’ta Küllük dergisinde çıkmış olan yazar [1]sayı olarak daha çok oyun yazmış, şair olarak da tanınmıştır. Gazoz Ağacı adlı öyküsü ise yazarın olgunluk döneminde yazdığı bir esridir. Eser, Sabahattin Kudret Aksal’ın öykücülüğünü tanıtacak mükemmel bir eserdir.  Tavla ve piştide hep kaybeden ve kıraathane sakinlerine sürekli gazoz ısmarlamak zorunda kalan bir adamın öyküsü anlatılır. Yazar daha ziyade şiirleri ve oyunları ile tanınır. Gazoz Ağacı adlı uzun hikâyesi ile Yaralı Hayvan adlı hikâyesi yazarın yazdığı hikâyeleri yazarın öykülerini bir araya getirdiği kitapları olmaktadır.

Avare insanların anlık yaşamları, aile içindeki sarsıntılar, yakınların ölümü, ihaneti, çocukluğunda ve ilerleyen yaşamında gözlemlediği olaylar hikâyelerinin konusunu oluşturur.

Sabahattin Kudret Aksal, Memduh Şevket Esendal ve Sait Faik ile birlikte olaylardan ziyade sıradan insanların anlık kesitlerini yazmayı tercih eden bir yazardır. Bu nedenle onun hikâyelerini Cehov tarzı, kesit hikâyelerinin benzeri öyküler olarak değerlendirmek gerekir. Avare insanların anlık hallerinden yola çıkarak sıradan insanların aile içindeki sarsıntıların, yakınların ölümünü, uğradıkları ihanetleri dile getiren yazar, bunları yaparken de daha ziyade çocukluğunda ve ilerleyen yaşamında gözlemlediği olaylardan faydalanmıştır.

bu eserin televizyon filmi de çekilmiş, Lemi Bilgin ve Hüseyin Köroğlu’nun baş rollerini oynadıkları bu film 1986 yılında TRT tarafından dizi film olarak hazırlanmış ve TRT de gösterime de girmiştir. [2]1995

Eser, Sabahattin Kudret Aksal’ın diğer eserlerinde de olduğu gibi Avare insanların gündelik hayatlarından kesintiler sunmaktadır.  Sıradan insanların yaşamları, sarsıntılarını, ölümü, ihaneti ve gündelik olayları ele alan Aksal, bu eserinde de benzer konuları işlemiştir. “Gazoz Ağacı, çağdaş öykücülüğümüzün en önemli isimlerinden Sabahattin Kudret Aksal’ın ustalık eseridir.”

 Gazoz Ağacı,  Kitabın son ve en uzun hikâyesidir.


[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/cumhuriyet-donemi-sairleri/sabahattin-kudret-aksal-hayati-edebi-kisiligi/546

[2] https://www.sinematurk.com/film/8927-gazoz-agaci/

 

 

0

1

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar