Gecenin Sonuna Yolculuk Louis-Ferdinand Céline Hakkında ve Özeti

02.06.2020



Gecenin Sonuna Yolculuk Louis-Ferdinand Céline  Hakkında 

 

Gecenin Sonuna Yolculuk (Fransızca: Voyage au bout de la nuit), Louis-Ferdinand Céline (1894-1961) ilk romanı olmaktadır.  Roman ilk kez 1932 yılında basılmışLe Monde’nin seçtiği -Yuzyilin-Yüz -Kitabi-listesi/ içindeki kitaplardan birisi olarak seçilmeyi de başarmıştır. Kitap, biraz da Fransız romancılarına özellikle yer vermiş olan Le Monde 'un Yüzyılın 100 Kitabı listesi'nde de 6. sırada yer almaktadır. Yazarın bu romanı 2002 yılında Yiğit Bener tarafından Türkçeye çevrilmiş ve Yapı Kredi Yayınları tarafından yayınlanmıştır.

Yahudi asıllı bir romancı olan Louis-Ferdinand Céline Fransız edebiyatında çok tartışılan bir yazar olmuş, yazar bu eserinde büyük ölçüde kendi öz geçmişini anlatmıştır. Koyu bir Nihlist olan yazar bu eserinin kahramanı olan Berdamu gibi I. Dünya Savaşına katılmış, ordudan ayrıldıktan ve savaştan sağ kurtulduktan sonra da bir şirketin temsilcisi olarak Afrika’ya gitmiş, Afrika dönüşünden sonra da tıp eğitimi almıştır. Kısaca , romanın kahramanı olan Ferdinand Bardamu büyük ölçüde yazarın kendisidir ve romanda anlatılanlar da büyük ölçüde yazarın kendi özgeçmişidir.  Bu nedenle roman yarı bir otobiyografik roman olmak özelliği taşır.

Roman , Le Monde’nin seçtiği YüzYılın Yüz Kitabı listesine girmeyi hak edecek kadar ilgi görmüş, yazarına önemli bir şöhret kazandırdığı gibi özellikle Fransa ‘da yazarı Louis-Ferdinand Céline hakkında pek çok spekülasyonun ortaya çıkmasına da vesile olmuştur. Nitekim Yahudi asıllı olmasına rağmen Louis-Ferdinand Céline, 1951 yılında Fransız mahkemesi tarafından vatan haini ilan edilmiş, Nazi yanlısı gibi davranan II. Dünya Savaşında Nazilerin Fransa’yı işgal etmesini haklı gibi gösteren yazarın 1951 yılından sonra itibarı oldukça düşmüştür.

 

ROMANIN KISA ÖZETİ

 

 Paris’te yaşayan Berdamu, Birinci Dünya Savaşı’na katılır. Bu savaş “çılgınlıkta uluslararası bir mezbaha”  gibidir. Berdanu bu savaştan korkaklığı sayesinde sağ kalır.  Şiddet ve savaşla ilgili her türlü kahramanlığa düşmanca davranan Berdamu, bu sayede hayatta kalmayı planlamıştır. Cesur veya korkak, sömürgeciler veya sömürgeleştiren ayrımı yapmayan Berdamu’nun tek endişesi bu savaş esnasında hayatta kalmayı başarmaktır. Onun için beyaz veya siyah, Amerika veya Avrupa, fakir veya zengin, Fransız veya Alman olmak önemli değildir.  Her şey mutlaka sona erecektir. Dünyadaki her şey anlamsız ve saçmadır ama mümkün olan uzun müddet yaşamak onun asıl vazifesi olmuştur. Savaşta ölmek kadar saçma bir şey yoktur.   Korkakça davranıp,  hayatta kaldığı için de çok memnun olmuştur.

Savaştan sağ kurtulmayı başaran Berdamu , bu defa da sömürgecilerin sömürmekten doyamadığı Afrika’ya gider.  Afrika çok sıcaktır ve orada çok bunalır. Afrika hiç de ona göre bir yer değildir. Çok kısa bir süre sonra oradan da kaçarak Amerika’ay gelir. Bu defa da sömürgecilerin kalesi olan ABD de ve Ford firmasında çalışmaya başlar. Amerika, dolarların ve genelevlerin merkezidir. Fakat burada hayatının aşkını yani Molly’i bulur. Molla, hayatı boyunca sevdiği hayatı boyunca da sevildiği tek bir insan olmuştur.

Ancak Berdamu, Detroit’te yaşamak için dünyaya gelmediğini düşünür. ABD’de Molly dışında sevdiği hiçbir şey de yoktur. Bardamu'nun mesleği Detroit fabrikalarının makinelerinde başında ömrünü tüketmek de değildir. Bu nedenle  tıp eğitimini tamamlamak için Paris’e döner. İnsanları iyileştirmek, insanları tedavi etmek, sömürmek, sömürülmek, savaşmak ve kahraman olmaktan çok önemlidir. Bu yüzden Paris’te tıp eğitimini tamamlayarak doktor çıkar. Doktor olduktan sonra yoksulları iyileştirmeyi kendisine amaç edinir.

 

Gecenin Sonuna Yolculuk “Voyage au bout de la nuit”Louis-Ferdinand Céline

Çevirmen, Yiğit Bener, YKY,  Yayınları


 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar