Gılman ve Vildan Nedir

15.10.2022

 

Gılman ve Vildan Nedir

Osmanlıca yazılışı gılmân :  غلمان

Gılman Sözcüğünün Kökeni

Gılmân sözcüğünün kökeni Arapçadır. Arapçadaki gulam sözcüğü ile aynı köke dayanır.   Oğlanlar, cennet gençleri anlamına gelen “ gilmān غلمان  ve cennet genci, oğlan anlamına gelen  “ġulām غلام sözcükleri Arapça “ glm”  sülasi ( üçlü ) kökünden gelmektedir. Gılam sözcüğü gulmân sözcüğünün çoğulu olmaktadır. [1]

Gılman Sözcüğünün Sözlük Anlamları

Cennet gençleri. Bıyığı yeni bitmiş gençler. Cennet'te hizmet gören delikanlılar.Köleler, esirler. Allah’ın Cennet'tekilere hizmet için nûrdan yarattığı hizmetçiler. Hizmet gören delikanlılar. Köleler, esirler. Genç, yeni yetme. (Arapça)[2] şekillerindedir.

Gılman sözcüğü Kuranda“çocuk, bıyığı yeni terlemiş genç, hizmetçi”  “cennet ehlinin emrine verilen ve hiçbir zaman yaşlanmayan gençler” anlamı ile   et-Tûr 52/24) ayetinde “kabuğunda saklanmış inciler gibi taze ve berrak” manasına gelecek şekilde betimlenerek “ müminlerin iman etmiş zürriyetleriyle birlikte cennette mutlu bir hayat sürerken gılmanın da etraflarında dolaşacağı[3]şeklinde anlatılmaktadır. Kuranda geçen manalarına dikkat edildiğinde “Vildan “ sözcüğünün de gılman sözcüğü ilşe eş manada kullanıldığı ortaya çıkar. Vildan sözcüğü ise çocuk anlamına gelen veled, velid kelimesinin çoğulu olmaktadır.

Kurandaki ifadelere göre müfessirler gılmanı “ hûriler gibi özel bir yaratılışa sahip” genç delikanlılar olarak tarif etmişlerdir.

Civelek Gılman Gulam

Çeşitli devrilerde gılman pasif gayler olarak düşünülmüş, hiz oğlanları,  pasif eşcinsel erkekler " gılman" olarak adlandırılmışlardır. Saraya alınan iç oğlanlarına da gılman denilmiş, Osmanlı saraylarında yetiştirilmek üzere seçilen iç oğlanları “Gılmânân-ı Enderûn",

"Gılmânân-ı Hâssa" veya "Gılmânân-ı Sarây-ı Âmire "de denilen Enderun’daki eğitim merkezlerinde eğitilmişlerdir.

Gulam ise esir pazarlarında alınıp satılan genç köle anlamında da kullanılmıştır. Memluklarda köle askerlere gulam denmiş, Osmanlılarda ise devşirmelerden oluşan askerlere ise yeniçeri denmiştir.

Osmanlı Yeniçeri teşkilatında bulunan civelekler taburu  pasif eşcinsel gılmanlardan oluşmuştu. Gılmanlardan oluşan Civelek taburu, Yeniçerilerin cinsel arzularını tatmin etmek icin kurulmuştu. Bu nedenle Civelek taburu aynı amaç icin savaşlara da götürülürdü. ( bkz CIVELEK NEDIR CIVELEK TABURU VE OSMANLIDA EŞCINSELLIK   )

KAYNAKÇA

[1]https://www.etimolojiturkce.com/kelime/g%C4%B1lman

[2]https://www.luggat.com/g%C4%B1lman/1/1#:~:text=g%C4%B1lman%20%2F%20g%C4%B1lm%C3%A2n%20%2F

[3] YUSUF ŞEVKİ YAVUZ, https://islamansiklopedisi.org.tr/gilman--cennet

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar