GİRİT MEDENİYETİ

15.02.2019
 

GİRİT:

İÖ 3 bin yıllarında başar. Denizci ve ticari bir uygarlıktır. Girit sanatı dünyevi zevki işler. Tanrılar için büyük yontular ve tapınaklar yoktur. Savaş mitolojileri işleyen eserleri bulunmaz. Girit sarayları kaleden ziyade villayı andırır. Maden eşyalar üzerinde dövme veya dökme kabartmalara, sarayları sütun başlıklarında yontuculuk örnekleri görülür. Özellikle, resim  fresk, Minyatür ve desen sanatlarında çok ileri düzeye ulaşmışlardır.

 

Knosos’da bulunan bu Mücehver  Mısır Sanatndaki Horus figürüyle fazlaca benzeşiyor. Kimilerince ticari yollarla adaya Mısır’dan geldiği düşünülen mücevherin kafasındaki üslup farklılığı Girit’te de üretilmiş olabileceğini gösteriyor. Mısır kayıtlarında Girit’le olan ticari ilişkilerden bahsedildiği biliniyor.




 

Yine Knossos’da bulunan fresklerin üslubu ve giysilerin stili Mısır duvar resimlerini anımsatıyor. Genel olarak erkeklerin koyu, kadınların ise açık renk tenli tasviri, üst vücudun cepheden, başların ise profilden verilmesi Mısır sanatının başlıca özelliklerinden.

Nebamun’un Thebes’de bulunan mezarındaki resimler aynı zamanda Girit’in özgünleşen stilinin de Mısır’a ihraç edilmiş olabileceğini düşündürüyor.

 

Tell El-Dab’da bulunmuş M.Ö.1500′lere tarihlenen bir diğer duvar resmi ise bu görüşü destekler nitelikte. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü tarafından dijital ortamda tümlenen duvar resminde Girit stili boğa üzerinden atlayanlar resmedilmiş.


Girit Phourni’den griffon betimli mühür. Griffon ve sfenks tipolojisinin Mısır’dan Mezopotamya ve diğer bölgelere yayıldığı düşünülüyor.


Knossos Sarayı!nın grifonlu taht odası

 

0

1

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar