Göcek Koyu ve Yat Limanı

29.04.2013

 

Fethiye Ölü Deniz Telmessos Kadyanda Pınara ...

Göcek, daha çok yat turizmi açısından Türkiye`nin sayılı bir kaç koyundan birisidir.  Ülkemizin en önemli turizm merkezleri olan Saklikent, ölüdeniz ve Kekova gibi yerlere ortalama 40-45 dakika mesafede bulunması Göcek’in önemini arttırmaktadır. Göcek,  Fethiye  İlçesi'nin batısında ve Dalaman İlçesi sınırında bulunmaktadır. Batısı Akdeniz, kuzey batısında Dalaman İlçesi, kuzeyinde Gökçe ovacık Köyü, doğusunda ise İnlice Köyü vardır. Göcek, MUĞLA   -  Fethiye  yolu üzerindedir. Göcek tüneli ile artık Göcek’e ulaşım son derece kolaylaşmıştır. Göcek, Mavi Yolculuk çıkış ve bitiş noktası olarak yoğun yat trafiğine sahiptir. Özellikle uluslararası sulardan gelen uzun yol gezginleri için kapalı körfezi ile sakin ve güvenli bir limandır. Fethiye Körfezi'nin Göcek bölümü, yatlar ve mavi yolculuk teknelerinin en gözde yerlerinden birisi olmuştur.

Göcek doğal güzellikleri, adaları koyları ve sunduğu enfes manzaraları açısından Türkiye’nin en güzel yerlerinden biridir. Özellikle tekne ve yatların uğrak noktası olan Göcek’te pek çok irili ufaklı ada vardır. Bir benzeri olan Kekova ( bkz: Aperlai Kaş ve Kekova , ARIASSOS , Apollonia , ANTİPELOS VE NİSA)  ile kıyaslanabilecek pek çok güzellikler sunar.

Temiz ve koylarda dinlenen sakin denizi yemyeşil çam ormanları ve plajları ile ülkemiizn güzel köşelerinden biri olan Göcek koyları ve 12 adalar, deniz yolcuları için Göcek’i vazgeçilmez bir rota haline getirmiştir.  Bu bakımdan yatları sayesinde daha çok yatlar ile gelenlere kapılarını açan Göcek’e karayolundan da tatil amacı ile gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet verebilmektedir. Kaliteli konaklama birimleri, günübirlik tekne turları, eğlenceli sahili ve yakın mesafelerdeki birçok plaj ve koyları ile Göcek bulunmaz ve değişik bir tatil beldesidir.  

“1980'li yılların başına kadar küçük ve sessiz bir köy olan Fethiye Göcek, Türkiye'deki turizm bilincinin gelişmesiyle keşfedilmiş ve bu tarihten sonra hızla büyümüş ve bölgedeki önemi artmıştır.”  Göcek, Fethiye ve Dalaman arasında, ağaçlarla bezenmiş, cennetten bir köşe kadar güzel bir koy’dur.  Yatçılar için eşsiz bir liman olma özelliği taşıyan Göcek, yapılan Yat limanları ile yatçılar için en gözde tatil ve konaklama mekânlarından biri haine gelmiştir.  “ Mavi yolculuk için önemli bir durak olan Göcek, adaları ve koylarıyla yurt içi ve yurt dışından gelen tüm konuklarına güvenilir bir tatil seçeneği sunmaktadır.” [1]

Beldede büyük ve uluslararası önemde altı adet yat limanı bulunmaktadır. Beldenin en önemli özelliği son derece korunaklı ve geniş bir körfez içerisinde yer alan ada ve koylara sahip olmasıdır. Belde bu yat limanı ve doğal güzellikleri sayesinde ülkemizin önemli bir turistik noktasıdır.

Göcek, Likya uygarlığının gelişmiş iki kenti olan Telmessos (Fethiye) ve Kaunos (Dalyan) arasında kalmış bir antik Likya yerleşim yerlerinden birisidir. Göcek’in antik kenti olan Kalimçe antik kentinden günümüze ulaşabilen kalıntılar çok azdır.  Bu kentin merkezi noktaları dahi tespit edilememiş kent için herhangi bir kazı çalışması da yapılmamıştır. Buna rağmen Göcek koylarındaki ve Fethiye yolu üzerinde kaya mezarları, anıt mezar ve hamam kalıntıları mevcuttur. Ayrıca Tersane Adası'nda antik ve yakın dönemden kalma kalıntılar bulunmaktadır. Göcek'ten tekne turları ile ulaşılan Kapıdağ yarımadası üzerinde ise Krya, Lisai ve İydai antik kentleri bulunur. Bu antik yerleşim yerlerinden günümüzde de görülebilecek bazı antik kalıntılar vardır. ( bkz: Antik Kentler )

Çok sayıda ada ve birbirinden güzel koyların bulunduğu Göcek’i ziyaret edecekler için yapılan en önemli faaliyetlerin başında 12 Ada turları gelmektedir.  Göcek’e ziyarete gelenler için her gün her gün belli saatlerde 12 ada tekne turları düzenlenmektedir.  Yolculuğun ortalama 9 saat sürdüğü bu günlük tekne turlarlının uğradığı çoğu koyda yüzme molası verilmektedir. 12 Ada turlarına günlük tekne turlarıyla katılmak dışında; gulet, yelkenli, katamaran, motor yat gibi zevkinize uygun bir tekneyi yacht charter, yachting yat kiralama imkanları da sunulmaktadır. Atbükü, Siralibük, Boynuz Bükü, Bedri Rahmi, Sarsala, Manastır, Göbün, Domuz Adası, Zeytin Adası, Yassıcalar ve Tersane Adası bu turlar ile gezilebilecek yerlerdir.  Domuz adası bunların en büyüğüdür.

Yazın teknelerin doldurduğu Tersane Adası’nda Klopatra Hamamı ve iskelenin yanında, bir kısmı su altında kalmış bir Bizans manastırının kalıntıları vardır. Boynuzbükü koyu, dünyada sadece Köycegiz’ den Fethiye’ye kadar olan bölgede yetişen ve reçinesi birçok hastalıkların tedavisinde kullanılan, Sigla (Günlük) ağaçlarıyla kaplıdır. [2] Göcek’te sörf için uygun olan Kille koyuna araba ile de ulaşabilmek mümkündür. 

Levrek, mercan ve çipura Göcek denizinden en çok çıkan balıklardır. Bunların yanı sıra kalamar, ıstakoz ve ahtapot Göcek restoranlarında sunulan yiyeceklerin başında gelmektedir.

Göcek’teki Yat Limanları

  • ·       Belediye Marina
  • ·         Skopea Marina
  • ·         Port Göcek
  • ·         Club Marina
  • ·         Göcek Village Port
  • ·         Göcek Exclusive

Göcek'te çeşitli balık ve deniz ürünlerinin bulunduğu balık restoranları, kebapçılar, kafeler sahil boyuna sıralanmıştır.

“Göcek Yat Kulübü tarafından her yıl Mayıs ve Kasım aylarında iki ayrı Regatta yapılmaktadır. Yerli ve yabancı çok sayıda katılımcının yer aldığı yarışlar beldeye renk ve halkça tutulma katmaktadır.”[3]

Göcek'te turizm sezonu nisan ayından kasım ayına kadar sürmektedir.

“Göcek'te 23 Nisan kutlamaları da şenlik havasına dönüşerek yıllar içerisinde kalıcı bir düzenleme haline gelmiştir. Her yıl 23 Nisan kutlamalarındaki etkinliklere katılmak ve izlemek amacı ile çevre beldelerden ziyaretçiler gelmektedir. “[4]

Göcek’te her standarda ve gelen müşterilerin seçeneklerine uygun olabilecek Oteller, Apart Oteller, Pansiyonlar vardır. Göcek’te sahil boyunca ve çarşı içinde çok sayıda restoran, cafe ve bar bulunmaktadır.

Kara yolu ile gelen yerli ve yabancı turistler için ücretli bir Kumsal vardır. Göcek’e 10 dakika uzaklıktaki İnlice Halk Kumsalı bunlardan birisidir.  Göcek adası gidilmesi gereken yerlerden birisidir. Buraya küçük balıkçı tekneleriyle gidebilmek mümkün olabilmektedir. Adadaki küçük restoran da vardır.

“Göcek'in bir başka şanslı tarafı ise yine özel arabayla veya otobüs ve dolmuşla Sarıgerme, Ölüdeniz, Dalyan gibi ören yerlerine 30 dakika ile 45 dakika arasında ulaşabilmesidir.”

  

KAYNAKÇA


  • [1] https://gocek.neredekal.com/
  • [2] https://gezi.tatilfm.net/Gezi/Gocek-Koyu.htm
  • [3] r.wikipedia.org/wiki/Göcek,_Fethiye
  • [4] wikipedia.org/wiki/Göcek,_Fethiye

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar