Göz Seyirmesi Nedir Edebiyatta Göz Seğirmesi

18.03.2016

 

 

Göz Seğirmesi  

 

Göz kaslarının istem dışı kasılmalarına denir. Genellikle üst göz kapaklarından birinde hissedilen   göz seğirmesine  tıp dilinde ‘miyokimi‘ denmektedir. Yorgunluk veya mevsimsel alerjiler nedeni ile oluşan  göz seğirmelerinin  Yorgunluk, kafein ve stres nedenleri ile de oluştuğu  bilinmektedir.

Göz seğirmesi  göz kapağının kendi kendine titremesi anlamı ile  Farsça’da  çeşm-i cehide, Arapçada ise  ihtilâcü’l ayn  şeklindedir.

Esasında tamamen fizyolojik bir olay olan göz seğirmesi halk arasındaki bazı batıl itikatlar nedeni ile çok farklı şekillerde yorumlanmaktadır.   Göz seğirmesi ile ilgili birçok batıl itikâflar ortaya çıkmış göz seğirmesi   bu tip batıl inançlar nedeni ile çok farklı anlamlara gelecek şekillerde yorumlanmıştır. 

Bu inançlara göre sağ göz  seğirirse sağlık, sol göz  seğirirse varlık,  işareti olarak görülmüş; sağ gözün seğirmesi hayra sol gözün seğirmesi de  şer’e  yorulmuştur.

Gözün seğirmesinin zamana, yere ve mevkilere göre  çeşitli yorumlanmaları vardır.  Göz seğirmesi  deyimi şiir dünyamızda genellikle sevgilinin geleceğine ve sevgilinin görüneceğine dair  bir işaret olarak kabul edilir.  Bunun dışında tanıdık birisinin görüleceği,  hayra  ve bir müjdenin geleceğine işaret eden bir durum olarak   değerlendirilir.

Segirür merdümüm gözümde uçar
Meges-i hâlinün hayâli anun                               Emrî Divanı muk.282/3

Efendim gözlerim seyrir yine hayra beşaret var       Ahdî –i Bağdadi

Gözlerim seyridiği bu ki yine  hayalin üzre
Görücek lerze tutar, dide-i giryân titrer.             Baki

O halet idi ki kaşı seyridi dünyanın
Acem de sanma ki oldu  tezelzül ü Eyvan           Kadri 

 

İLGİLİ BAŞLIKLAR VE LİNKLERİMİZ

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar