GÖZÜMÜZDE BAŞKA BİR IŞIKTIR ANNELERİMİZ

09.05.2021

                          

Anne İle İlgili Sözler - Güzel Sözler - Güzel Mesajlar

 

 

 

                                            GÖZÜMÜZDE BAŞKA BİR IŞIKTIR ANNELERİMİZ

   Anne... Ne kadar da dopdolu bir anlam barındırıyor. Anne elinin ve anne yüreğinin dokunmadığı bir şey var mıdır? Geçmişten günümüze hep yürekleri titretmiş, birçok duygunun üstünde olmuştur. Hayatımızın farklı dönemlerinde, evimizde, aşımızda hep annelerin izi vardır. Bana göre, bugüne dair kaleme alınan bütün yazılar ve şiirler özel bir anlam barındırıyor. Çünkü her yazı ve şiirde, annelerin, anneliğin farklı bir yanına dair duygu ve düşünceler dile getirilmiştir. Bu yüzden bence bugün bütün yazılar özel bir yere sahip. Her satırda her dizede anneye, anneliğe dair farklı bir bakış ve duyuş vardır. Bir annenin yüreği dokunmuştur o satırlara, o dizelere.
      Anne sevgisini bilmeyenler de o sevgiyi anne yüreği taşıyan başka güzel yürekli insanların yüce gönüllüğüyle tanımış, tatmışlardır belki de bir nebze. Anne yüreği taşıyan ama anne olmayan güzel kadınlarımızın da böyle özel bir yeri vardır hayatımızda. Daha fazlası da var akıp giden hayatın içinde. Adı anne olmayıp yüreğiyle anne olanlar… Güzel yürekli teyzelerin, halaların, anneannelerin, babaannelerin; anne yüreğiyle kucaklayan babaların, bir öksüzü sevgiyle kucaklayanların da birçok yürekte iz bıraktığına inanıyorum. Evet, anne olmak, bir de annelik yapabilmek vardır. Dünyaya getirmiş olmanın verdiği biyolojik bağın, bağlılığın yanı sıra bir de bu bağın dışında verdiği emek ve sevgiyle annelik payesini hak edenler vardır.
     Bir anne, birçok güzelliğin mimarı  olabileceği gibi, ne yazık ki olumsuz tanımlamaların, haberlerin içinde de yer alabilir. Bu, hayatın doğal akışında vardır. İyi ve kötü örnekler hep olacaktır hayatın içinde. Ama şunu da ifade etmem gerekir ki anne ve baba eğitimi bir zincirin halkaları gibidir. Toplumun temeli aile olduğu için bu konuda da eğitimin önemi çok büyük. Eğitimin her alanda hayatımıza kattığı değer çok anlamlı ve önemlidir. Kadının, annelerin eğitimi, toplumsal hayatta yer edinmeleri önemli başlıklardır. Her şeyden önemlisi de onların can güvenliğini sağlamak ve yaşam hakkını korumaktır. Sadece maddi değeri olan hediyeler vererek, süslü mesajlarla onlara olan vefa borcumuzu ödeyemeyiz. Asıl ve en değerli olan onlara gösterdiğimiz sevgi ve saygıdır.  Anne emeğinin, kadın yüreğinin hakkını verebilmek önemlidir.
    Anne deyince ne makam mevki ne de para pul bir anlam ifade eder. Onun başınızı okşayan sıcak eli, koşulsuz sevgisi ve içten duası dünyalara bedeldir. Nice komutan, nice âlim, yazar, yaşı büyük nice insan; annenin şefkatli eliyle, “canım evladım” sözüyle başka bir sevinç yaşar. Anne yüreği karşısında, o bedende bir çocuk yüreği atmaya başlar. Çehresi de başkalaşır. Annenin rolü ve etkisi çok büyüktür. Aklınıza ve yüreğinize sığmayacak kadar geniştir annelerin dünyası. Siz uyurken o yarınki aşı, işi düşünür. Yarını, yavrusunu, eşini, işini geçirir aklından, yüreğinden. Evlerinizdeki her alanda onun emeğinin ışıltısı vardır. Emeğiyle, enerjisiyle birçok işi sessiz sedasız hallederken bazen ruhunuz duymaz. Bazen söylendiğiniz olur onun söylenmediği işten güçten. Söylendiği olsa da onu da yorgunluğuna verin! Hoşgörün, teşekkür edin, sevgiyle sarılın! Anlamaya çalışın.
       Ailede, toplumda önemlidir annenin emeği, bilinci, yüreği. Bilinçli ve yürekli anneler yetiştirmeliyiz ki toplumsal hayatta ve aile hayatında da güzel insanlar yetişsin. Anne kucağı, baba ocağı ilk mekteptir. Babalar da el ele verdiği sürece o güzellik tamamlanır  Nice güzel insanlar yetişmiştir anaların sevgi ve özverisiyle. Peygamberler, adaletli yöneticiler, âlimler, yazarlar, bilim insanları... Günümüzde; kadına şiddeti, evladının masum ve çaresiz bakışları önünde hayatına acımasızca son verilen anneleri konuşurken içimiz acıyarak kutluyoruz bu özel günü.

       Mesajlar yağacak bugün. Görüntülü aramalar, sesli mesajlar, kutlama mesajları... Hediyeler, çiçekler başka yollarla ulaşacak annelere. Aslında sevgi dolu sözler, saygı, minnet duygusu ifade eden sözcükler en anlamlı hediyedir ama günümüzde alternatif kutlamalar da var. Bu da bir tercih elbette. Annesine verdiği değeri herkes farklı bir şekilde ifade edebilir ama elbette her zaman en değerlisi sizin sevgi ve saygınızdır, Ona verdiğiniz değerdir.
     Her ne şekilde olursa olsun, bir Anneler Günü daha salgının gölgesinde kutlanacak. Ne hayatta olan ne de ebediyete intikal eden anneler ziyaret edilebilecek. Dualar, mesajlar akıp gidecek ki her biri çok değerli. Her biri en içten ve en yoğun duygularla dile geliyor. Her mesajda,  annelere verilen değer ve onlara duyulan sevgi ifade edilmeye çalışılır. Hayatta olan annelere, ebediyete uğurlanan annelere yönelen bir sevgi halkası oluşur. Ebediyete intikal eden tüm anneleri sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz. Hayatta olanlara da sağlıklı, huzurlu, güven içinde bir ömür diliyoruz. Her türlü şiddetten uzak huzurlu, mutlu bir ömür sürmeleri ortak dileğimiz.

     Aşımızda, işimizde, tasamızda, geçmişimizde ve istikbalimizde annelerin payı ne büyüktür! Cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, öğretmen, sanatçı, esnaf... Hepsinin en duygusal yanı, annelerine duydukları bağlılıktır. Yanındayken kendisini en özel hissettiği kişi anacığıdır. Anne birleştirir, toparlar, toplar ve her zaman herkesten başka kucaklar. Kızsa da dilinden duasını, yüreğinden o özel sevgisini eksiltmez. Herkes sevgisini eksiltse de herkes dışlasa da sizi kalbine sığdıracak bir yer bulur. Kimse sevmese de o sever, herkes kapısını kapatsa da gönül kapısını o açık tutar. Sevgisiyle, duasıyla yanınızdadır. Annenizin sevgisi gözlerinizdeki ışıkta saklıdır.

      Tüm annelerin Anneler Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum! Güzel yurdumun ve dünyanın en ücra köşesindeki tüm annelerin bu özel günü kutlu olsun! Ebediyete uğurladığımız annelerimizi de rahmetle, saygıyla ve özlemle anıyoruz.

"Paha biçilemeyen tek şey anne sevgisidir."

09.05.2021

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Sevim Kınalı

Sevim Kınalı

3 years ago

Kıymetli okurlar, bazen başka yazı veya şiirlerde rastladığım dikkate şayan durumu yaşıyorum. Günün, haftanın veya ayın eseri seçilip de hiç beğeni ya da yorum almamak. Garip bir çelişki söz konusu. Bunun iki sebebi var diye düşünüyorum. Ya eseriniz yüreklere yeterince dokunmadı ya da yeterince okumuyor büyük ekseriyetle yazmakla meşguluz. Ben de samimi bir itirafta bulunayım. Maalesef bu sıralar verimli okuyamıyorum sitedeki yazıları. Bu yüzden bu durumu biraz olağan karşılıyorum. Tabii yine de şunu söylemeden geçemeyeceğim. Seçilen eser sizin zevkinize, görüşünüze hitap etmese de eser sahibini tebrik etmeliyiz. Ama bu da yürekten olmalı. Nitekim ben ve bazı arkadaşlarımız seçilen yazıları tebrik etme hatta bazen yorum da yapma konusunda hassasiyet gösteriyoruz. Bu arada kaçırdığımız birçok değerli eser olduğunu da düşünüyorum. Yeni kalemlere de başarılar diliyorum. Daha verimli okumak dileğiyle!