Yazıda “Günter Grass’ın Teneke Trampet “ romanı hakkında bilgiler, özeti, konusu, ana fikri, kahramanları, olay örgüsü, şahıs kadrosu yazarın diğer romanları, eserden alıntılar yer alır. Eser hakkında yorumlar, romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
ESERİN YAZIMI BASIMI YAZARI HAKKINDA
Alman Yazar Günter Grass‘a Nobel Edebiyat ödülünü de kazandıran Teneke Trampet Almanca özgün adı ile Die Blechtrommel, 1959 yılında yazılmıştır. Teneke Trampet, Nobel ödüllü yazar Günter Grass’sın Kedi ve Fare (Katz und Maus) 1961 Köpek Yılları (Hundejahre) 1963 adlı eserleri ile birlikte en tanınmış eseridir.
İngilizce ye “The Tin Drum” adı ile çevrilen roman daha sonra pek çok dile çevrilmiş, dilimize 2000 yılında Kamuran Şipal tarafından Teneke Trampet adı ile çevrilen roman ülkemizde de pek çok baskı görmüştür.
Roman Almanların Polonya’yı işgal ettiği Eylül 1939 yılını baz alarak II. Dünya savaşındaki bu korkunç ortamda büyümeyi reddeden Teneke Trampetli Oskar ve Danzig kentin baz alarak savaşa ve savaş yıllarında yaşana trajik ve traji komik olaylara getirilen bir eleştiri olmaktadır.
Almanlar ve Sovyetler’in 36 gün içinde Polonya’yı paylaştığı süreci aktararak başlayan roman sıradan Polonyalıların giderek Nazi yanlısı haline gelmesini, savaşın insanların ve çocukların ruhunda yol açtığı tahribatları ve ruhsal çöküntülerin anlatmaktaki başarısı ile dikkati çekmektedir.
Oscar, fiziksel gelişimini tamamlayamamış bu yüzden büyümeyi de reddetmekte, teneke trampeti ve camı parçalayan sesleri ile dikkati çeken Oscar, etrafında olan bitenleri gözlemlerken, yazar da onun gözünden Danzing kentini ve savaş yıllarını bizlere aktarmaktadır.
Danzig kenti doğumlu bir yazar olan Günter Grass, savaş yıllarını ve Almanların Polonya ve Danzing kentini işgalini bizzat yaşamış, savaş yıllarında küçük bir çocuk olan yazar, “Teneke Trampet” adlı romanında esasında kendi gözlemlerini, şahit olduklarını ve duyduklarını anlatmıştır. Bu bakımdan bu romandaki Küçük Oscar, yazarın kendisi ve romanını da çocukluk yıllarının bir biyografisi olarak kabul etmek de mümkündür.
Bu nedenle otobiyografik bir gerçeklik de taşıyan bu roman, bir çok dile çevrildikten ve yazarı da Nobel ödülüne layık görüldükten sonra daha da bir dikkat çekmiş, bunun sonucunda romanın film uyarlaması da yapılmıştır.
Başrollerini David Bennent, Mario Adorf, Angela Winkler, Charles Aznavour’u paylaştığı bu filmin yönetmenliğini Volker Schlöndorff yapmış 1979 yapımı bu film 1979 "Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü" Volker Schlöndorff [1] 1979 "Altın Palmiye"........."Cannes Film Festivali" (Ödülü Apocalypse Now filmi ile paylaştılar) 1980 "En İyi Yabancı Film" ödülü, Los Angeles Film Eleştirmenleri Birliği1980 "Altın Ekran" ödülü ,Almanya, ödüllerini almıştır. [2]
Romanın Konusu ve Kısa Özeti
Danzing kenti Almanların, Polonyalıların ve diğer azınlıkların bir arada yaşadıkları bir kasabadır. Annesi ve iki erkekle birlikte yaşayan Oscar bu iki adamdan hangisinin çocuğu olduğunu da bilmemektedir.
Üç yaşına bastığı doğum gününde hediye olarak bir teneke trampet hediyesi alan Oscar; “çevresindeki erişkinlerin mutluluktan yoksun, karamsar, yalan ve suçla dolu, deyim yerindeyse acınası dünyasına katılmak yerine büyümemeyi ‘ tercih etmiştir.
Bu kararı sonrasında gerçekten de yıllarca fiziksel olarak da bir gelişme göstermeyerek yaşı çok geçse bile küçük bir çocuk gibi kalmıştır.
Çevreye karşı tek protestosu büyümeyi reddetmek değildir, aynı zamanda teneke davuluna şiddetle vururken çıkardığı cam eşyaları bile parçalayan tiz çığlığı da II. Dünya Savaşı yaklaşırken ülkede olup bitenlere duyarsız kalan orta sınıf Alman toplumunu bir yadsıma biçimidir,
Fakat ruhsal olarak bu durumu reddettiğinden büyüdükçe de aklını kaçıracak en sonunda bir akıl hastanesine kapanmaz zorunda kalacaktır.
“Ne yalan söyleyeyim, bir akıl ve ruh hastalıkları kliniğinin sakinlerindenim. Bakıcım göz altında tutuyor beni, gözlerini üzerimden pek ayırmıyor, çünkü kapıda bir gözetleme penceresi var ve bakıcının gözleri o malum kahverengi renkte, ben mavi gözlünün bir türlü içini göremiyor. “
KAYNAKÇA
[1] https://tr.wikipedia.org/wiki/Teneke_Trampet_(film)
[2] https://tr.wikipedia.org/wiki/Teneke_Trampet_(film)