Habil ve KabilHabil ve Kabil hikâyesi Eski Ahit’te ve Kur’anda da anlatılan bir kıssadır. Kabil (Musevi kaynaklarında Kain, Kayn, Kayin) ile Habil (Musevi kaynaklarında Hevel) olarak geçer.Kimi kaynaklar bu hikâyenin ilk şeklinin Sümer mitolojisinde Emeş-Enten ve Lahar-Aştan hikâyesi olduğu görüşündedir. Sümer mitolojisindeki bu hikâye bazı açılardan Habil ve Kabil hikâyesine benzer anlatımlar içermektedir. Bu gibi kaynaklara göre Sümer mitolojisindeki Emeş-Enten ve Lahar-Aştan hikâyesi önce Eski Lahit’e daha sonra da Kuran’a geçmiştir. [1]
Kutsal kitaplarda Kabil, kardeşi Habil'i öldüren, şeytanla ortaklık kuran, aşk için cinayet işleyen ilk kişi ve ilk katil olarak kabul edilir..Eski Ahit, İncil ve Kuran’da Kabil ve Hikayesi kısmen farklılık göstermesine rağmen özeti şu şekildedir: Allah, Adem ile Havva’yı cennetten kovmuş ve onların iki erkek iki de kız çocuğu olmuştur. Kabil, aynı batında İklimâ adındaki kız kardeşi ile doğarken, Habil ise aynı batında Leviza adı verilen kız kardeşi ile dünyaya gelir.
İlk doğan erkek çocuğu olan Kabil, sinirli ve kıskanç birisidir. Kabil büyüyünce bir çiftçlik yapmaya başlar.. Ağabeyi Kabil’in aksine yumuşak huylu ve sakin bir çocuk olan Habil ise bir çoban olmuştur. Kabil kendi ekinleriyle Allah’a ulaşmaya çalışırken; Habil ise, i sürüsünden ilk doğan kuzuyu Allah’a kurban eder. Nihayetinde gençlerin evlenme çağı gelmiştir.
Kabil ile doğan kız olan” İklima “ Habil'e; Habil ile doğan kız “Leviza” ise Kabil'e verilecektir. Çünkü, Yüce Allah böyle buyurmuştur. ( İnsanlığın ilk zamanlarında birlikte doğan, kız ve erkek çocuklar birbiriyle evlenememekte bir önceki ya da bir sonraki çocuklar birbirleriyle evlenebilmektedir. Hz. Nuh döneminde insanlık çoğalınca kardeşlerin birbiriyle evlenmesi yasaklar. )
Habil'in alacağı kız, yani; İklima, Kabil'in alacağı Leviza’dan daha güzeldir. Öteden beri Habil'i kıskanan Kabil bu durumu kabul etmez. Bu durum Âdem, Havva, Kabil ve Habil arasında büyük bir sorun olmuştur. Sonunda aile iki kardeşin Allah’a kurban vermesini Allah kimin kurbanının kabul ederse İklima’yı onun alması yönteminde karar kılar. [2]Habil koyunlarından en güzelini, Kabil ise bir tutam buğdayı kurban etti. Allah, Habil’in kurbanını kabul edince kabil’in kıskançlığı daha da artar. Şeytanla birlikte olan Kabil, kardeşi Habil’i izlemeye başlar ve koyunlarını güden Habil’e bir ağacın altında uyuklarken taşla saldırıp Habil’in kafasına vurmaya başlar. Habil daha da güçlü olduğu halde ağabeyi Kabil’e el kaldıramaz. Şeytanla işbirliği yapmış olan öfkeli Kabil, taşlarla vura vura Habil’i öldürür. Sonra da bir müddet kardeşinin başında kalır. Sonra da bir karganın ölen diğer bir kargayı çukura gömdüğünü gören Kabil de yeri eşip, Habil’i toprağa gömer.[3]
Hz. Âdem ile Hz. Havva çocuklarının olduğu yere gelir. Annesini ve babasını gören Kabil oradan kaçarken babası ona lanet eder. Kabil, cinayeti işledikten sonra kararmaya başlamıştır. Hz Âdem onun bu haline bakarak Habil’in öldürdüğünü anlamıştır.
Daha sonra Kabil “ İklima” yı da yanına alarak, Yemen tarafına doğru kaçar. Eski Ahit’e göre “ Kabil dünyayı dolaşmak üzere yola çıkar. Çocukları olur ve bir şehir kurarak oğlu Hanok'un adını verir (Tekvin, 5:17).” [4]
Habil ve Kabil’in hikâyesi ve hikâyedeki çeşitli detaylar hem divan şiirinde hem divan nesrinde dini tasavvufi eserlerde ve halk edebiyatında çok sık karşımıza çıkan bir hikâyedir. Kabil’in ilk cinayet işleyen, kişi olması, kargaya bakarak kardeşini toprağa gömmesi, Kabil’in Şeytanla işbirliği yapması, yeryüzünde aşk için cinayet işleyen ilk kişi olması, cinayeti işledikten sonra renginin kararması Habil ve Kabil’in Allah’a adaklar ve kurbanlar vermesi, kabul edilen kurbanın yanmış olması ve diğer ayrıntılar edebi eserlerde işlenen başlıca konular olmuşlardır.
Hâbil ile Kâbil iki kardeş... Bize tarih
Kardeşliği bir levha-i hunriz ile teluih Tevfik Fikret
Dünyada silah mı var kalem gibi dil gibi
Döğüştürür kardeşi Hâbil'le Kâbil gibi Yusuf Ziya
Kardeşini öldürüyor Kabil,
Ġçimde bir yalnızlık duygusu;
Ölüm kadar uzun yaz uykusu,
Sıkıntı ile geçilen sahil. Orhan Veli
Toprağın Hâbil'i kabul ettiği
Şüphesiz yüzünün yumuşaklığından Seyrânı
Habil’in soyu, ye, iç ve uyu;
Tanrı sana gülümsüyor hoş görerek, Charles BAUDELAİRE Türkçesi: Ahmet Necdet
KAYNAKÇA
[1] Arif tekin, Sümerlerden İslam’a Kutsal Kitaplar ve Dinler
[2] Prof.Dr. Şadi Eren, Maide Suresi, 27 - 40) Hâbil ve Kâbil , https://www.kuran-ikerim.org/index.php?s ,30-3-2012
[3] Prof.Dr. Şadi Eren, Maide Suresi, 27 - 40) Hâbil ve Kâbil , https://www.kuran-ikerim.org/index.php?s ,30-3-2012
[4] https://tr.wikisource.org/wiki/Eski_Ahit/Tekvin/BAP_4