Hayalet Gişe Romanı Özeti ve Norton Juster

19.06.2020



Hayalet Gişe  Romanı ve  Norton Juster

 

Hayalet Gişe özgün adı ile  The Phantom Tollboot, New York doğumlu Amerikalı yazar  Norton Juster’in tüm dünyada çocukların okuması için tavsiye edilen bir romanıdır.

Norton Juster’in bu romanı ilk kez ressam ve karikatürcü Feiffer'in çizimleri ile 1961'de yayınlanmış, pek çok dile çevrilen roman, esas mesleği mimarlık olan  yazarın  dünya çocuk edebiyatına armağanı olan bir romanı olmuştur. Norton Juster, Haziran 1960'da, Ford Vakfı'ndan şehirli bir çocuk kitabı yazmak için 5.000 dolarlık bir hibe kazanmış, nihayetinde sokaklarda tanıştığı çok soru soran bir çocuk olan Milo’dan etkilenerek bu romanı meydana getirmişti.
İlk Baskısı 1961 yılında yapılan roman  yayınlandığı yıldan itibaren büyük bir ilgi görmüş,   pek çok dile çevrilen Hayalet Gişe dünya çocuk edebiyatında en çok sevilen eserler arasına da girmiştir. 

Romanın Konusu

Roman, Milo adında sürekli olarak sıkılan ve iyi vakit geçirmek için uğraşan bir çocuğun gizemli bir şekilde posta vasıtası ile eline ulaşan bir oto yol gişesine kavuşması üzerine yaşadığı maceraları anlatmaktadır. Bu gişe sayesinde Milo’nun hayatı tümden değişecek ve artık sıkılmaya hiç şansı kalmayacaktır.  Milo’nun arabası onu alarak her gün Sözcükkent ve Sayıkent tuhaf yerlere götürecek Milo’ya  unutulmaz günler yaşatacaktır.

ROMANIN ÖZETİ

Milo,  öğrenmekten hiç hoşlanmayan sürekli sıkılan bir çocuktur.  Sürekli sıkılmakta, hiçbir şey yapmak istememektedir.  Ama bir gün odasında bir paket bulur ve posta ile gelen bu paketi açar. Bu paketin içinden içine para atılan bir otoyol gişesi ile oyuncak bir araba çıkar. Bu paketin içinde bir gişe, bilgelik krallığı ve öteki toprakları gösteren bir de harita vardır. Milo bu harita üzerinden Dictionopolis'e  gitmeye karar verir.

Milo, elektrikli oyuncak arabasının içinden geçer ve arabası onu alarak garip ve gizemli bir yere onu alıp götürmeye başlar. Onun başladığı bu yol Bilgelik Yolu’dur ve arabası onu ilk önce Beklentiler adlı güzel bir yere götürür.

Araba onu alarak Kral Azaz'ın yaşadığı tuhaf bir şehir olan Dictionopolis'e ( Sözcükkente) getirmiştir. Bu şehirde yaşayan insanlar çok güzel konuşmakta ve konuşmaları ile insanları büyülemektedir.

Milo, Dictionopolis ülkesinde her şeyin çok tuhaf olduğunu fark etmiştir.  Tock adlı konuşan bir bekçi köpeği ile de tanışır.  Dictionopolis, kelimeler ve harflerden oluşan bir krallıktır.   Milo, bu kentte Kral Azaz'ın kabine yetkilileriyle tanışır ve dünyayı güçlendiren kelimelerin ve harflerin satıldığı Word Market'i ziyaret eder.

Fakat Milo,  burada Heceleme arısı ve Küstah Hamburg arasında meydana çıkan tartışmaya dâhil olur. Fakat kelime yazımı ve yanlışları ile ilgili tartışmalar sonrasında çıkan tartışma ve oluşan zararlar nedeni ile altı milyon yıl ceza alır.

Milo hapishanede Tock Faintly Macabre'le tanışır. Orada iken bilge olmak için hangi kelimelerin kullanılması gerektiği konusunda onlarla tartışmaya girer.  Orada da bir hikâye dinler bu hikâyede genç bir prens, Bilgi Denizi'ne doğru yola çıkmış, Bilgelik Krallığı'nı kurmuştur. Bu Prensin bir karısı ve iki oğlu vardı. Bu oğullar, Dictionopolis ve Digitopolis'i yaratırlar. İki oğlu diğerini geçmeye çalışırken aileler arasında çatışma çıkar. Birisi kelimelerin diğeri ise sayıların önemli olduğu iddiasındadır. Bu tartışmalar sonrasında Kral Azaz’ın kızları olan iki prenses gizemli bir yerlere sürülürler.

Milo ve Tock hapishaneden kurtulup, krallığa geri döndüler. Kralın ziyafetinde Milo prensesleri kurtarma istediğini söyler. Bunun üzerine Milo, Humbug,  ve Tock ile birlikte Cehennem Dağları da dahil olmak üzere uzun bir maceraya çıkarlar.

Milo, Tock ve Humbug bu yolculuk sırasında pek çok garip oylalar ve karakterlerle karşılaşır. Bunlardan bazıları hızla büyüyen insanlar, gökyüzündeki ışığı kontrol eden bir orkestra vb dir.

Milo, tüm ülkelerin sorunlarını çözebilecek prensesleri kurtarmak için yola devam eder.  En sonunda sayılardan oluşan Digitopolis'e gelir. Sayılar sayesinde prensese ulaşmayı ve her şeyi doğru yapmayı öğrenmiştir. Milo, Tock ve Humbug sayılar ülkesinde ve sayılar sayesinde Havadaki Kalenin kapılarına kadar gelirler. Ancak bu kapıda onları Bilgelik Orduları durdurur……….

 

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar