Heft Ecram Nedir Yedi Gezegen

25.12.2016

 
 

Heft Ecram Yedi Gezegen

 

Osmanlıca yazılışı heft  هفت

Osmanlıca yazılışı اجرام - ecrâm: cansız olan cisimler.

Osmanlıca yazılışı: Heft Ecram  : اجرام  هفت

Ecrâm-ı semâviyye : gök cisimleri, yıldızlar.

Heft,  Arapçada yedi rakamıdır. Heft Ecram, Heft Ahter de denilen Güneş’in etrafında dönen yedi seyyaredir. (gezegen)  Bu gezgenler âlemin merkezi olarak kabul edilen arzdan ( Dünya) başlayarak Ay, Güneş, Utarit, Müşteri, Zühr, Mirrih ve Zuhal dir. Semâvât-i seb’a), (Heft Câm)  olarak da adlandırılan bu seyyareler dokuz kat olarak kabul edilen feleklerin yedi katında bulunur.  

İç içe geçmiş soğan zarları gibi tasavvur edilen dokuz kat göğün yedisinde bu seyyarelerin evi vardır. Göklerin her birinde bulunan yedi gezegenlerin bulundukları yerler ise birinci gökte ay, ikinci gökte Utarit, üçüncü gökte Zühre, dördüncü gökte Güneş, beşinci gökte Mirrih, altıncı gökte Müşteri, yedinci gökte Zühal olarak sıralanır.

Yedi gezegen eski devirlerde Heft  Peyker, Heft Ecram, Heft Renk, Heft Bânû, Heft Ahter, Sab’a-i Seyyare, Seyyarat-ı Seb’a gibi diğer adlarla da anılmışlardır.

Nedima bu kumaşı heft reng-i âlem ârâyı.
Tiraz-ı mesned-i vâlâ – yı heft ecram için saklar.         Nedim. 

lsa pûlâd Dımişkıden eğer heft ecrâm             Namık Kemal

İki şeh-zâdegn ile selâtnü n Cenâb-ı  Hak
Hatadan  saklasun devr eyledükçe çar-ı heft ecram       Şeyhül’islam Yahya Tevfik Efendi

İlk çağ uygarlıklarından berri Güneş ve etrafındaki yedi gezegen kozmik tanrılar olarak kabul edilmişler Sümer,  Babil Mısır ve sonrasındaki pek çok uygarlıklara ait mitolojik efsanelerde Güneş ve etrafındaki gezegenler tanrı veya tanrıların oturduğu yerler olarak kabul edilmişlerdir.

Bu gezegenler yeryüzündeki bazı tabiat olaylarının faili olarak görüldükleri gibi insanların karakterleri üzerinde de tesirleri olan varlıklar olarak kabul edilirler.   Bu gezegenlerin her biri bir felekte bulunur.  Ve bu felekler Atlas feleğinin zorlaması ve güneşin belli aralıklarla bu feleklere girip çıkmaları ile ayları mevsimleri meydana getirdikleri gibi kimisi uğurlu kimisi uğursuz kimisi yarı uğurlu kimisi yarı uğursuz bu gezegenlerin buluşmaları ve ayrılmaları insanların ve devletlerin talihlerinde iyi ve kötü olabilecek olayların ortaya çıkmasına sebep olurlar. 

 

0

1

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar