HEYECANA BAĞLI GÖNDERGESEL İŞLEV

30.01.2018
 
 
 
HEYECANA BAĞLI GÖNDERGESEL  İŞLEV
 
Fransızca:    
İNGİLİZCE:   function due to excitement:
Almanca  :    
 
 
Osmanlıca:       
 
Kelime türü:   İsim –-  Dilbilimde bir terim
 
 
FARKLI EŞANLAMLI TERİMLERİ: 
 
TANIMLAR
 
Gönderici (kaynak)  iletisini, duygu ve heyecanlarını dile getirme amacıyla aktarmışsa, dil “heyecana bağlı işlev’ de kullanılmıştır.”
 
Bir mesaj veya iletinin içerdiği konu iletiyi gönderen kişinin duygu kızgınlık ve heyecanlarını dile getirme ve alıcıya iletme amacını taşıyorsa dil heyecana bağlı işlevde kullanılmış demektir.
 
Gönderici böyle bir işlev ile kendi iletisine karşı tutum, davranış ve duygularını da iletmiş olur. Alıcı da iletiden hareketle göndericinin tutumlarını almış ve anlamış bulunur.   Bu işlevde çoğunlukla duygular, heyecanlar, korkular, sevinç ve üzüntüler dile getirilir.
 
Bu tip iletiler ve heyecana bağlı işlev ile yazılan metinler genel olarak Özel mektuplar, öznel betimlemeler ve anlatıların olduğu yazılar, , öykü, anı roman, nutuk,  lirik şiirler ve eleştiri yazıları gibi yazı türlerinde karşımıza çıkar.   
 
Dilin gönderegesel işlevinde nesnel – somut – tutumlar, , heyecana bağlı işlevinde öznel- kişiye göre tutumlar hâkimdir.
 
ÖRNEK:
 
 “Ben bu davranışınızı etik bulmuyorum, siz yanlış davranıyorsunuz.”
“Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır!”
“Yeryüzünde yer beğen, nereye dikilmek istersen söyle! Seni oraya dikeyim!”

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar