İkmal Nedir

29.05.2017

 

İkmal Nedir

Eksik bir şeyi tamamlama, daha iyi duruma getirme, Bitirme,  Geri hizmeti bütünleme. Kemâle erdirme, tamamlama, bitirme,  eksiğini doldurma.

Kökeni Anlamları

Osmanlıca yazılışı: ikmâl - اكمال 

Arapça ikmal isim soylu bir kelimedir.  Sözlüklerdeki manası:  Eksik bir şeyi tamamlama, daha iyi duruma getirme, Bitirme,  Geri hizmeti bütünleme, Mükemmelleştirme.  [1]  Osmanlıca sözlüklerde tanımı ise : “ Kemâle erdirme, tamamlama, bitirme,  eksiğini doldurma”  demektir.

İkmal, Arapça kökenlidir ve “kml “ kökünden gelir. Kemal, Kamil, mükemmel, tekâmül, tekmil vb bu kökten gelmektedir.

 

Edebiyatta İkmal

İkmal kelimesinin edebiyattaki manası  “ Bir cümle veya dizedeki manayı diğer bir cümle veya dizede tamamlamak[2] ;  “Cümlenin, dizenin anlamını sonra gelen cümle veya dize ile tamamlama.”[3] Şeklindedir.

Merd olan kizbe tenezzül etmez
Zillet-i kizbe tahammül etmez.      Nabi

Nabi bu beytinde ilk dizesini ikinci dize ile mana yönünden tamamlamış, yani ilk mısraı, ikinci mısra ile ikmal etmiştir.  Çünkü ilk dizedeki mana “ İnsan olan yalan söylemeye tenezzül etmez” anlamındadır. İkinci mısrada ise  “ Yalancılık zilletine tahammül etmez diyerek ilk dizeyi anlam yönünden hem kuvvetlendirmiş hem de eksik kalmış diyecekleri teçhiz etmiştir.

İkmal kelime ve kulanım anlamı ile sonradan bütünlemek manasında daha çok kullanılmıştır. Bir cümle veya dizedeki anlamı, ardından gelen cümle veya dize ikmal eden tamamlayan her iki cümle veya dizenin öznesi de çoğunlukla ortak öznedir ve ortak özen ilk dize veya cümlede bulunur.

Bu tabir hukuk dilinde de eksik kalmış, savunma, iddianameyi tamamlamak,  tezi, iddianameyi veya savunmayı yeni bilgi, bulgu veya düşünceler ile zenginleştirmek, kuvvetlendirmek, yeni belgelerle kuvvetlendirmek, eksik pullarını vb tamamlamak anlamında kullanılır.

İkmal kelimesi değişik yerlerde ve anlamlarda da kullanılmıştır: 

-Şimdi 'bütünleme' diyorlar, biz 'ikmal' derdik. 

-"Tercümei halime ait muamelatı ikmal için Edebiyat Fakültesine tayinim çıktı.

-“Askerî Rüştiyeyi ikmal ettiğim zaman, daha çocuk sayılırdım

-Bahriye Mektebini ikmal ettiğine dair diplomasını aldı.

-İkmal sınıfındayım. İkmaller ne iş yapar/ ne iş yapmaz. bilgilendirir misiniz?

 

 KAYNAKÇA

  • [1] https://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&kelime=%C4%B0KMAL

  • [2] Tahir’ül Mevlevi, Edebiyat Lüğati, Enderun Kitabevi, İs. Shf. 61

  • [3] https://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&kelime=%C4%B

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da