İLK KURŞUN

17.12.2018

Milletin bağrında düğümse bu dert 
Bir kurşun korkuya bir de dağlara 
Yürüsün Hataylım yürüsün millet 
Bir kurşun leşlere bir de sağlara 
 
Zalim gelmiş sarmış vatanı yurdu 
Bir korku gördü ki nasıl kudurdu 
Kalktı Mehmet Çavuş vermem diyordu 
Bir kurşun düşmana bir de dağlara 
 
Dörtyol’un içinde dört yol önünde 
Şaşırdık kaldık mı mahşer gününde 
Kuşlar yuvasında dallar hüzünde 
Bir kurşun fitneye bir de dağlara 
 
Cesaret uykuda yiğitlik sarhoş 
Davran Kara Hasan manzara nahoş 
Arkanda millet var olsa da el boş 
Bir kurşun uykuya bir de dağlara 
 
Zaman bir acayip mertlik bozuldu 
Kurtların postuna kuzu yazıldı 
Kime dost dedikse ipi çözüldü 
Bir kurşun namerde bir de dağlara 
 
Şu güzel bağlara dön de iyi bak 
Dinsiz debbağlara kim verir toprak 
Bas tetiğe Hasan duyulsun tek hak 
Bir kurşun göklere bir de dağlara 
 
Uyan ey Toroslu Çukurovalı 
Uykuda ölenden olmaz davalı 
Üvendire elde düşman kovmalı 
Bir kurşun kâbusa bir de dağlara 
 
Sen kalkarsan eğer ülke kalkacak 
Yiğitler civanlar meydan yakacak 
Candan vazgeçenler hep can bulacak 
Bir kurşun sulara bir de dağlara 
 
O kurşun sesiyle neler olmaz ki 
Boşalan yürekler nasıl dolmaz ki 
Hataylım gidersen ülke kalmaz ki 
Bir kurşun ecele bir de dağlara 
 
İlk kurşun sesiyle geldik göz göze 
Doğudan batıya döndük yüz yüze 
Şahlandı bir millet yettik biz bize 
Son kurşun dünyaya bir de dağlara

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Şahamettin Kuzucular

Şahamettin Kuzucular

6 years ago

Uyan ey Toroslu Çukurovalı Uykuda ölenden olmaz davalı Üvendire elde düşman kovmalı Bir kurşun kâbusa bir de dağlara .................. Tarihimize ve milletimizin kahramanlarına dair bu özel günleri anan şiirler yazmak yeni kuşakların zihinlerine şiir yolu ile hitap ederek bunları anlatmak elbetteki çok mühim hizmetlerdir. Bilhassa Fransızlara karşı mill mücadele ilk kurşun konulu şiir yarışmalarını başlatan ve gelenek haline gelmesini sağlayan birisi olarak böyle bir şiir yazmanız ve 3. sünden derece almanızdan son derece kıvanç duydum. Başarılarınızın devamını dilerim.

Sebahattin Günday

Sebahattin Günday

6 years ago

Teşekkürler Şahamettin Bey... Ancak bu sanal yarışmayı, şartnamesini, ilgili belediyenin yarışma sonrası iletişimini ve ödül verme konusundaki duyarsızlığını esefle kınıyor, konuyu her ortama taşıyacağımı, yazacağımı üzülerek söylüyorum. Bu yarışma ödül vermek için değil vermemek için yapılmıştır. Şartname ona göre yazılmış, eser seçimleri aynı kafa ile kurgulanmış, sonuçlar ona göre düzenlenmiş, mansiyonlar süs için eklenmiştir. Ayıp, çok ayıp... Kendilerine yakışanı yapacak olduklarını düşünürken acaba bir plaket yapıp onlara mı göndersem noktasına geldim. Düşmana ilk kurşunu biz attık havasındaki insanların içlerindeki düşmanla mücadeleyi bir kenara koyduklarını görüp üzüldüm.

Esa

Esa

6 years ago

🙂 Bu konudaki ilk yarışmaları 2016 ve 2017 yıllarında ben ve Esas Der düzenledi. Son yarışma tamamen belediye ve personeli tarafından yapılmış, bildiğim kadarı ile önce şiir ve öykü sonra da şiir ve makale yarışmasına çevrilmiştir. Özellikle Jürinin kimlerden oluştuğu tarafımdan da merak konusudur. Nasıl yapıldığı, nasıl sonuçlananacağı hakkında bir bilgim yok. Tek bildiğim 2017 deki yarışmada bizim de mağdur edildiğimizdir. Bana göre tepki göstermek ve her yerde paylaşmak en doğal ve doğru davranış olacaktır. Sitemiz de bu konudaki sitayişlerinize açıktır.

Sebahattin Günday

Sebahattin Günday

6 years ago

Konuyla ilgili uzun ve açıklamalı bir metin yazarken araya giren başka bir iş nedeniyle sistem beni dışarı attı. Şunları kısaca yine eklemek isterim. Özellikle ESA DER'e, çalışanlarına teşekkürlerimi iletiyorum. İlk Kurşun konusunda yanlış bildiğim tarihi bir bilginin doğrusunu buradan öğrendim. Yarışmaya katılmaya sayfanızdan okuduğum bilgiler ve daha önceki şiirler vesilesiyle karar verdim. Ancak yetkililerin şu sorulara cevap verebileceğini veya verecekleri cevapların tatminkar olacağını sanmıyorum. -Şartname konusunda en ince ayrıntıları dikkate alan bir uygulama yapılırken daha önce birinci olanların yarışmaya tekrar katılmaması istenemez miydi? -Ödül törenine gelmeyenin ödülü bir sonrakine devredilebilir mi? Benim ödülümü geleni bulana kadar devredecekler mi? Rapor mu sunalım neden gelemediğimize dair? -Şartnamede olmayan ama sonradan eklenen mansiyon için de şartname bahanesi ileri sürmek doğru mu? Ödül şiire mi yoksa gelene gelmeyene mi veriliyor? Esere sonradan bir mansiyon değeri biçip gelmezseniz alamazsınız demek incitici değil mi? Çok soru ve çok şüphe var ama açmaya değmez. Açılan bir kültürel bilgi ve paylaşım alanı birilerinin duygu ve düşüncelerini sömürüp kendilerine kişisel kazanç sağlama alanına dönüşmüş. Ödüllerin seçilmiş kişilere uyarlanıp bahşedildiğini, mansiyonların ve Jüri özel ödülünün ise güzel şiirlerin ama programa o bütçe ile gelemeyecek şairlere lütfedildiğini belirtmek durumundayım. Saygılarımla...

Esa

Esa

6 years ago

Sebahattin Bey siz bizim önceki yıllarda yaptığımız yarışmaların şartnamelerini okumuşsunuz. Bizim bu yıl ki belediyenin yaptığı yarışma ila alakamız yoktur. Tarihlere dikkat ediniz ve bu yıl ki yarışmayı Dörtyol Belediyesi yaptı. Siz 2016,kasımda ve 2017 nisanda yapılan yarışmaları şartnamelerini bakıyorsunuz. DÖRTYOL belediyesinin bu günlerde biten yarışma duyurusunu sitemizde paylaşmadık ve hiç bir dahlimiz ve mesuliyetimiz söz konusu değil.

Esa

Esa

6 years ago

Katıldığınız bu yarışmada muhatap olacağınız yer Dörtyol Belediyesidir. Hiç bir dahlimiz, ilgimiz, bilgimiz olmayan bu yarışma için onların yerine biz size nasıl cevap verebiliriz ki.?

Sebahattin Günday

Sebahattin Günday

6 years ago

Değerli ESA DER çalışanları ve takipçileri, Daha önceki yarışmalardan ve sizinle başlayıp devam eden uygulamalardan haberdarım. Yaşananlara dair değerlendirmemi tamamen Dörtyol Belediyesinin ve tertip komitesinin son yarışmadaki uygulamalarıyla ilgili olarak yaptım. Ola ki onlara da ulaşır ve biz ne yaptık şeklinde aynaya bir bakarlar diye. Burada şiirimi paylaşma ortamı ve durumu kamuoyuna sunma gereği duyduğum için yazıyorum, bunu anlayışla karşılamınıza da teşekkür ediyorum.

Sebahattin Günday

Sebahattin Günday

6 years ago

@sebahattingunday408 | Açıklamalarım iyi okunursa sorularımın size değil ilgili makama yönelik düzenlendiği, konuyla uzaktan yakından ilgisi olanlara bir durum değerlendirmesi niteliğinde olduğu görülür. Bunu kendi şiirimin altında, böyle bir yerde yapamayacaksam bu ortamın ve bu sayfanın varlık sebebi ne ile açıklanabilir? Ne sayfa ne de sizlere dair bu yarışmadaki yeriniz ile ilgili bir değerlendirme cümlesi kurmadığımı özellikle hatırlatarak bu çıkışa bir anlam veremediğimi söylemek istiyorum.