İsmet Bozdağ Hayatı Eserleri

12.01.2016


 

İsmet Bozdağ, (d. 13 Mart 1916, Bursa) - (ö. 8 Mart 2013, İstanbul), araştırmacı, yakın tarih yazarı.

Bursa’da doğdu ilk ve  Ortaokul  tahsilini Bursa’da yaptı. Balıkesir Öğretmen Okulu’nda leylî meccani (parasız yatılı) okudu.  İlk şiirlerini de bu yıllarda yazmaya başladı. [1] İlk şiiri Kültür Haftası dergisinde 1936 yılında yayımlandı. Bu okulda ailesinden ayrı kalmaya dayanamayarak Bursa’ya dönü.

1930’lu yıllarda   Bursa’da belediyeye memur olarak girdi. Bu yıllarda gazeteciliğe başladı. Halkevi’nin Uludağ adındaki  edebiyat dergisini çıkarmaya başladı. Dört yıl kadar bu dergi ile uğraştı.  Bu dergi kapanınca Bursa’daki bir gazetede çalıştı. İlk olarak Vatan, Son Posta ve Tasvir gazetelerinde yazmaya başladı. 1946’da Demokrat Parti kurulunca   Bursa DP il teşkilatının kurucularından oldu.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Gazetecilik Enstitüsünden mezun oldu. 1952. [2]

Mezun  olduktan sonra  çalışma hayatının ilk dönemlerinde memurluklarda bulundu. Daha sonra, gazetecilik ve oyun yazarlığı yapmaya başladı. Önceleri şiirler yazdı. İlk şiirlerini Celal Sılay ile birlikte, 1934 yılında yayınlanan Üç Mum Yandı adlı kitapta topladı. Bundan sonraki şiirlerini, 1943 yılında yayınlanan Gönderilmemiş Mektuplar adlı kitabında topladı.

 Şiir denemelerinden sonra  oyun yazarlığına döndü.   Radyo oyunları yazdı. Yazmış olduğu 23 oyun, 1940-1952 yılları arasında Ankara Radyosu’nda yayınlandı.  Sırasıyla Son Posta, Günaydın, Hürriyet ve Tercüman gazetelerinde yazarlık yaptı.

DP  milletvekili seçilmek için çalışmalarda bulundu. Daha sonraki dönemlerde  ise araştırmacılığa yöneldi. Araştırmacılık yıllarında yüksek bir bilgi birikimine sahip oldu.   1957 yılında Kemal Tahir ile tanıştı onunla olan dostluğu  Kemal Tahir’in vefatına 1974’e  kadar sürdü.  Kemal Tahir ile olan dostluğunu da anılar kitabı ile tarihe geçirmiş oldu.  

Abdülhamit’in hatıra defterlerini ele geçirerek yayımladı. Bazı araştırmacılar bu konuda şüphe duyduklarını dile getiren yazılar yayımladılar ve çelişkiler ortaya koydular.   Bulduğunu iddia ettiği  hatıra defterlerinin  el yazmalarını  ele geçirip, sadeleştirerek yayımladı. "Abdülhamid"in Hatıra Defteri" kitabıyla ünlendi. Abdülhamit’in torunu Hanzade Sultanefendi  ile evlendi. Murat Bardakçı ise bu hanımın  Abdülhamit’in eşi olmadığını iddia ediyordu.  “Osmanlı Hanedanı Saray Notları"  adlı kitabı  Hanzade Hanım nedeni ile Murat Bardakçı ile tartışmalara girdi  " Osmanlı Hanedanı’nda bu ismi taşıyan ve şu anda hayatta bulunan ne böyle bir sultan vardır, ne de böyle bir kitap yazılmıştır. Osmanlı Hanedanı Saray Notları" adı verilen sayfalar baştanbaşa düzmecedir."  Diyen Murat Bardakçı ile mahkemelik oldu. [3]

Rauf Tamer,  “ Her solcunun aydın, her aydının da solcu olmayabileceğini' kanıtlayan canlı bir anıt."   Diye nitelediği ismet Bozdağ  Araştırmalarını ve  oyunlarını  kitap haline getirdi.  Özellikle Sultan Abdülhamid'in Hatıra Defteri, (1974), Abdülhamid'in Eşi Pesendun Hanım'ın Anıları, Bitmeyen Devlet Kavgası Atatürk İnönü Bayar Çekişmeleri, adlı çalışmaları ile dikkat çekti.

Daha çok  anı, inceleme, tarih felsefesi, sosyal antropoloji ve yakın tarih alanlarında çok  sayıda çalışma yaptı.  Bazı eserleri İngilizce, Arapça, Urduca ve Çinceye çevrildi. İsmet Bozdağ, 08.03.2013 tarihinde 97 yaşında  iken hayatını kaybetti. Bebek Camii'nde  kılınan  cenaze namazından sonra  İstanbul Aşiyan mezarlığına defnedildi.

Yakın tarihin karanlık yönlerini aydınlatan araştırmaları ve yazıları  ile tanındı.  Bu araştırmaları yankılar uyandırıp, birçok tartışmaya neden oldu. Yazıları Kültür Haftası, Yücel, Hamle, Varlık, Vatan, Son Posta, Tasvir, Yeni İstanbul, Zafer, Tercüman ve Hürriyet gibi gazetelerde yayımlandı. [4]

Eserleri

·         Gönderilmemiş Mektuplar, (1943, şiir),

·         Üç mum Yandı, (1972, şiir),

·         Başvekilim Menderes (1964), 

·         Sultan Abdülhamid'in Hatıra Defteri, (1974)

·         Atatürk ve Eşi Latife Hanım, (1975)

·         Bitmeyen Devlet Kavgası Atatürk İnönü Bayar Çekişmeleri, 1974

·         Atatürk'ün Sofrası, 1974

·         Abdülhamid'in Hatıra Defteri, 1975

·         Demokrat Parti ve Ötekiler, 1976

·         Kemal Tahir'in Sohbetleri, (1980)

·         Atatürk'ün Anıları,

·         Atatürk’ün Metodolojisi ( Celal Bayarla birlikte ) 1978

·         The Ard İdea, 1979

·         Üçüncü Çözüm, 1984

·         İşte Japon Modeli, 1985

·         Sovyet Marksizmi, Çin Marksizmi ve Türkiye Gerçekleri, 1987

·         Osmanlı Devlet ve Toplum yapısı, 1990

·         Bir Darbenin Anatomisi-  27 mayıs İhtilali, 1991

·         Demirkırat Aldatmacası, 1993

·         Değişim Şafağı, 1994

·         Mustafa Suphi'yi kim Öldürdü?, 1994

·         Osmanlıların Son Kahramanları, 1995

·         Türkiyede ve Dünyada Basın istibdadı  1994

·         Abdülhamid'in Eşi Pesendun Hanım'ın Anıları, 1996

·         Divan Edebiyatında Aşk ve Çapkınlık şiirleri  1996

·         Beyaz Arılar.   1998

·         Atatürk’ün Avrasya Devleti,

·         Gazi ve Latife,

·         Kültür İhtilalimiz  1999

·          

KAYNAKÇA

 

[1] KÜBRA NUR DURAN, “İsmet Bozdağ ile gazetecilik ve yazı hayatı üzerine”, Röpörtaj, https://www.yeniasya.com.tr/elif/ismet-, 23 Ekim 2011, Pazar

[2] DrAslan Tekin Edebiyatımızda iismler, Elips Yayınları,  2006, shf. 124

[3] Haşim Söylemez, “ 20 yıllık karım nasıl yok olur?” https://www.aksiyon.com.tr/dosyalar/20-, 08 Eylül 2003

[4] KÜBRA NUR DURAN, “İsmet Bozdağ ile gazetecilik ve yazı hayatı üzerine”, Röpörtaj, https://www.yeniasya.com.tr/elif/ismet-, 23 Ekim 2011, Pazar

 

 

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da