İstila Hakkında Özeti Robin COOK

15.11.2016
 
 
İSTİLA VE ROBİN ÇOOK HAKKINDA
 
 
İstila romanı, ABD li yazar,  Robin Cook’un yazdığı Bilimkurgu türünde bir romandır.  Daha çok gerçeküstü bir anlayışla,  tıp alanında aldığı eğitim sayesinde tıp konusundaki fantastik, fütürist konularda yazdığı Bilimkurgu kitapları yazan  dünya çapında ünlü bir romancıdır.
 
Colombia Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan yazar, Harvard üniversitesinde de master de yapmış fakat romancılığa heves ettikten sonra doktorluktan ziyade romanları ile tanınmıştır.   Daha ziyade tıbbı bilgileri ile alakalı gerçek üstü bilimkurgu romanlar yazan yazarın çok sayıda romanı bulunmaktadır.  İstila adlı romanı dilimize çevrilen ve en çok ilgi gören romanlarından biridir.
 
Popülist bir romancı olan yazar, çok sayıda eser yazmış bu eserlerinden Sancı, 6. Kromozon, Toksin ve istila adlı eserleri dilimize de çevrilmiştir.  Eserleri pek çok dile çevrilen romancı ABD de oldukça popüler bir çağdaş romancı olmaktadır.
Eserlerinde medeni dünyayı bekleyen yakın gelecekteki tehlikeleri anlatan, toplumun gelecek endişesini dile getiren, meteor yağmuru, insanlığı tehdit edecek mutasyonlar, salgınlar gibi muhtemel olasılıklar üzerinden sürrealist ve bilimkurgu türünde romanlar yazmış, bu romanları çağdaş gelişmelerden endişe duyan kitleler üzerinde etkili olmuştur.
 
Tıbbı bilgilerine dayanarak toplumdaki bastırılmış endişeleri ve korkuları şaşırtıcı bir şekilde uyaran romanları ile Dünyanın geleceği hakkında korku ve endişeye sevk eden romanları hayli okur bulmuştur.  
 
Robin Cook’un İstila adlı romanı dilimize çevrildikten sonra defalarca yeni baskılar görmüştür.
 
İSTİLA ROMANININ KONUSU
İstila adlı roman Dünya’nın bu evrende yalnız olmadığı, dünya dışı yaşam formatlarının da bulunduğu savı ile yazılmıştır. Bu romanında Dünya’yı tehdit eden meteor yağmuru ve bu meteorlar ile Dünya’ya ulaşan uzaylı bir virüs konusunu işleyen yazar, bu meteor yağmuru sonrasında uzaydan gelen etkiler ile değişime uğrayan bir virüsün hızla yayılması ve insanlığı tehdit etmeye başlaması konusunu ele alınmıştır.
 
İnsanlık hızla gelişmeli, Dünya dışı yaşam formatlarının olduğu bilinmeli, gelecekte insanlığı tehdit edecek tehlikelere karşı koyabilecek teknolojik gelişmeleri hızla temin etmelidir.   Yoksa hiç ummadık bir zamanda ortaya çıkan bir tehlike tüm dünyayı ve insanlığı yok edebilecektir.
 
 
İSTİLA ROMANININ ANA FİKRİ :
 
Dünya evrende yalnız değildir. Dünya dışında ve uzayda başka türlü canlı formatları da vardır Dünya dışı varlıklar bir gün bir başka şekilde Dünyayı istila edebilir. Bunun için insanlık teknolojik olarak bu tip istilalara her an hazır olmalı,  bilimsel ve teknolojik yönden yeteri kadar gelişmelidir.
 
İSTİLA ROMANINDAKİ ŞAHIS KADROSU
 
Romandaki olay örgüsü belirli bir şahıs ve karakter kadrosu gerektirmeyecek şekilde düzenlenmiştir.  Bu yüzden romanda belirli bir kahraman yoktur. Bir avuç bilim adamı Dünya’yı tehdit eden virüs salgınından insanlığı kurtarmak için aşı bulmaya çalışır.
 
KİTABIN ÖZETİ:
 
Dünya meteor yağmuru saldırısı altındandır.  Anide başlayan meteor yağmurları hayatı felce uğratır. Bu meteor yağmuru tüm şehirdeki tüm elektronik eşyaları yakmış, uydulara zarar vermiş, iletişim aygıtları vb de çok zarar görmüştür.  Meteor yağmurundan sonra her yerde ne oldukları pek anlaşılamayan siyah renkli ve çakıl taşlarına benzeyen cisimlerin hızla çoğalmaya başladığı fark edilir.  Bazı bilimi insanları bu taşlar ile ilgilenmeye başlamıştır. Bu taşların sıradan taşlar olmadığı bir çeşit virüs taşıdıkları ortaya çıkmıştır.  Bu çakıl taşlarına dokunan insanlarda çok çeşitli semptomlar görülmeye başlamış bu semptomlar hızla yayılmaya başlamıştır.   Konu üzerinde çalışan bilim adamları bu çakıl taşlarının insanlara farklı bir protein aşıladığını insanların ve diğer canlıların genlerinde tahribatlara, mutasyonlara ve çok çeşitli semptomlara yol açtığını görmüşlerdir.  Virüs hızla yayılmakta Dünyadaki tüm canlıların varlığını tehdit edecek hale gelmektedir. “ insanlık nezleden daha hızlı yayılan bu virüs salgınından ancak ve ancak bulunabilecek bir aşı sayesinde kurtulmak zorundadır. Bir avuç bilim adamı bu salgını durduracak ve insanlığı kurtaracak bir aşı bulmak için harekete geçmiştir. Bu aşı bulunamaz ise insanlık yok olacaktır.  
 

Edebiyat Dil bilim, Kültür, Folklor, Geleneksel ve Güzel Sanatlarla ilgili, tez, yazı, İnceleme, ve araştırmalarınızı sitemize üye olarak ve bize başvurarak ESA da paylaşabilirsiniz.
 
 BAŞVURU İÇİN : ESA, İLETİŞİM  veya s_kuzucular@hotmail.com

 

 

0

1

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar