İSYAN*)(*

23.05.2018

İSYAN *)(*
Denize dökülen tatlı su boğulurken,
Köpüren her damla dereye isyan eder.
Sahile bükülen tuzlu su boğulurken,
İtilen her damla nereye isyan eder.

Çiift özleşim.
*)(*= ... ... v.. ..vv (1-3)
..v vv. ...vv.v(2-4)
Aydın Çetinkaya.

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Esa

Esa

6 years ago

Denize dökülen tatlı su boğulurken, Köpüren her damla dereye isyan eder. Sahile bükülen tuzlu su boğulurken, İtilen her damla nereye isyan eder....................... Mana incelikleri ile dopdolu bir şiir. Tatlısı da tuzlusu suda boğulan sular? Suların suda boğulması bile farklı düşünmenin farklı imgeler bulabilmenin ve farklı yerden bakabilmenin getirdiği özgünlükleridir. Tatlı su kendini tuzlu suya getirip boğan dersine isyan ediyor. Ama denizden karaya atılarak karada boğulan denizin kendi parçası nereye isyan edecek denize mi karaya mı. Şiir alemdeki muazzam bir gelgiti ve döngüyü anlatıyor. Bir kaynaktan çıkan su. Gide gide deryaya karışıp kayboluyor, ama bir yandan da derya hergün damlarını köpürtüp karaya fırlatıyor. Tıpkı doğmak , yaşamak, bir amaç peşinde koşmak , birleşmek ve yeniden kopmak. Neleri ne şekilde anlamış olursak anlayalım. işte..... Tebirkler Aydın Bey...

Kılıçarslan Gazioğlu

Kılıçarslan Gazioğlu

6 years ago

@kilicarslangazioglu866 | sayın yönetici aydın kardeşimizi severim ölçülü eleştiri yapan kimseyi kırmayan kardeşimiz kendisi ancak , bu şiir nasıl günün şiiri seçilmiş anlayamıyorum eğer üstte ki şiir dörtlük hece şiiri ise ölçü tutmuyor eğer serbest ise oda tutmuyor kusura bakmayın ancak duygu yok mana yok günün şiiri olabilecek değerde asla değil şimdi bana kızacaksınız eminim fakat yirmi senelik gerek eski yazı gerek fransız sembolist şiiri gerekse halk edebiyatımız üzerine yaptığım çalışmalarıma dayanarak açıkça ifade edeyim ki hiçbir değeri olmayan sadece sayfa yöneticilerinin kalıpsız manasız iki üç kelimelik şiirlerini seçecekseniz bari bizi boş yere zahmete sokmayınız buyrun sizle gidelim edebiyat profesörüne yada basit bir edebiyat öğretmenine şu şiir ve günün şiiri seçtikleriniz şiirlerin pek çoğunu çöp sayacaktır çok keskin konuşurum net yazarım zira önüme gelen herşey, mükemmel deme hedefim olamaz zira şu üç şeyde insanlar ne yazık ki hep cerbezeden sallayıp heva hevesleriyle yorum yapıyorlar 1.Din 2.Tarih 3.Edebiyat fakat bu üç elzem bir milletin kaderini geçmişini ve geleceğini yansıtır bu üç şeyde hakikatler konuşmalıdır düşünceler değil benim eserleri mi seçin demiyorum zaten kendi mi şair falan saymıyorum ben tarihçiyim sizden birkez daha edebi değer olacak eserleri seçmenizi rica ederim başarılar

Aydın Çetinkaya

Aydın Çetinkaya

6 years ago

@aydincetinkaya246 | Değerli şair arkadaşım Kılıçarslan Gazioğlu. Öncelikle şiirlerini en çok beğendiğim bir şairsiniz.Sizin siyasi görüşünüz kişisel tavırlarınız sizinle ilgili kavramlardır. Bana yönelttiğiniz elestirilere cevap vemek istiyorum. 1-Şiir hece ölçüsü ile yazılmış bir dörtlüktür 6+7 ölçüsüyle yazılmıştır. İlk mısrayı örneklersem. De ni ze dö kü len=6 Tat lı su bo ğu lur ken= 7 6+7=13 Diğer mısralardada aynı ölçüyü görürsünüz. 2-aynı zamanda çift ÖZLEŞİM olçüsü ile yazılmıştır. 1 .ve 3.mısralar kendi aralarında, 2 ile 4.mısralar kendi ara larında özleşim ölçüsüyle yazılmıştır. 1.3. mısraları örneklersek. De ni ze dö kü len tat lı su bo ğu lur ken. Mısrasında hecelerin aruzda olduğu gibi 3.mısradaki hecelerle aynı sesli sessiz uyumu vardır. DE Nİ ZE SA Hİ LE DE OLDUĞU GİBİ İKİ KELIMEDE HECELER SESLİ HARFE BITMİŞTİR. BÜ KÜ LEN. DÖ KÜ LEN. bundada sesli sesli sessiz hece uymu vardır. Anlaşildiği gibi özleşimin özelliği olan ölçüm kuralları uygulanmıştır. 3-Siirin konusu içeriği üzerine eleştirinize hoşgörüm sonsuzdur.Ancak benim yazdığım dörtlüklerde geniş bir düşünce yelpazesi açmak hedefim olup zevk adığım bir şiir tarzıdır. İSYAN şiirimi örneklersek. Bu şiirde hayatın içinden bir konu ele alınmıştır.Birinci mısrada bir insanın bir zümrenin hayatı na mal olacakbüyuk bir hedefe ölümüne yönlendirilmedinde başına gelebilek ler dile getirilmiştir her iki si de su olduğu halde birbirine zit blesime sahip maddelerdir(insanların düşüncelerinin farkli olmasıgibi sizinle benim gibi) Son beyitte konu başka bir boyut kazanıyor. Burada sahilde ölen deniz suyunun damlalarını sahile iten denizin kendisidir ,onun için şair burada şaşkın . Onun için itilen her damla nereye isyan eder diye bitiriyor. Yani bir insan kendine kötülük yapıyor , isyan etmek istiyor ancak orada kendini görüyor. Değerli arkadaşım gerkli bilgiyi verdiğimi sanıyorum. Eleştiriniz için tekrar teşekkür ediyorum saygilarımı sunu yorum.

Aydın Çetinkaya

Aydın Çetinkaya

6 years ago

@aydincetinkaya246 | Teşekkür ederim Tuğba Hanım.Saygilarımla.

Aydın Çetinkaya

Aydın Çetinkaya

6 years ago

@aydincetinkaya246 | ESA yönetimine tesekkür ederim.

Esa

Esa

6 years ago

Kılıç Arslan Bey, herkese göre değişen domates en güzel sebzedir. Sarımsak en kötü sebzedir öznel varsayıma dayalı şahsi ölçütleri bırakıp somutu konuşalım " dörtlük hece şiiri ise ölçü tutmuyor eğer serbest ise oda tutmuyor" " bu cümlenizi bize ispat edin: Hece ise ölçüyü neden tutmuyor somut olarak gösterin. İkincisi " " duygu yok mana yok " kendi yorumumda açıkladığım gibi "Tatlı su boğulurken " ibaresi siz de sanatsal bir bakış açısı , bir anlam derinliği ve özgün bir şiir düşüncesi olduğu fikrini uyandırmıyorsa saçma sapan rastgele üretilmiş bir bağdaştırma olarak algılarsınız. Ama felsefi ve tasavvufi açıdan bakınca damlanın çaya, çayın ırmağa, ırmağın denize kavuşması vahdeti vucut düşüncesini bilirseniz dörtlüğün mana iklimini çözmüş olursunuz.. Ölçüye gelince 13 lü hece ölçüsü ile yazılmış, , Üstelik Özleşm ölçüsü denilen 1. 3. = 2. ile 4. dizeleri aynı ölçülü de ni ze dö kü len / Sa hi le bü kü len= Kö pü ren her dam la / İ ti len her dam la hecelerine dikkat ettiğinizde şiir se hecelerin sesli ve sesiz ile bitmeleri düzeyindeki çok yüksek dozda bir ses dizilim mühendisliği gösterdiğini anlamış olacaksınız.

Esa

Esa

6 years ago

Kılıçarslan Bey, Görüldüğü gibi anlayamadığımız her şey kötü değildir. Belki bizim eksikliklerimizden kaynaklanır. Bunları da ancak karşılıklı insani ve edebi eleştiriler ile anlarız. Bu bakımdan bu tarzda bu tip eleştiriler yapmanız kendimiz , sitemiz ve seçki kurulumuzun kendisini ifade etme şansını yaratacaktır.

ERDEN ENDER GÜNER

ERDEN ENDER GÜNER

6 years ago

Aydın bey günün şiir olmasından dolayı kutlarım,nedenleri beni ilgilendirmez. Lakin bu dörtlüğün şiir olmadığını ifade etmek isterim. Zira şiir ruhu içinde yok. Bir dörtlük sadece. Kendini şiir yapacak ruhu bulamamış. Vücud var: ölçüsü şudur budur vs. Ama ahenk, ritim, tonlama nerede. Şekil meselesine çok takılmamak gerektiğini düşünüyorum. Yahya Kemal'in dediği gibi "şiir ahengin telkinatından başka nedir?". Şiir kelimelerle müzik yapmak işidir. Yoksa kafiyeyi ölçüyü uyduralım uyduralım yazalım ve adına şiir diyelim, olmaz. Vücudun içine bir ruh da gerek. Selam ederim.

Aydın Çetinkaya

Aydın Çetinkaya

6 years ago

@aydincetinkaya246 | Her şiir kendi yapısi, ifade gücü,sunumudaki etkinliği açısından belirgin bir öneme haizdir. Benim tarzımı beğenen ve beğenmiyen bütün okurlara saygım sonsuzdur .Sizde duygularinızı ifade ettiniz saygı duyarım Erdem bey .