İyi Geceler Anne Romanı Hakkında ve Özeti Marsha Norman

07.04.2015

 
 
Yazıda   Marsha Norman’ın İyi Geceler Anne- Goodnight, Mother”),    romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, romanın olay örgüsü,  romanın yazarı,  “  Marsha Norman’ın İyi Geceler Anne- Goodnight, Mother”  romanın şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları,  Marsha Norman’ın İyi Geceler Anne- Goodnight, Mother “   Hayatı,   Marsha Norman’ın İyi Geceler Anne- Goodnight, Mother    adlı eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
 
 
İyi Geceler Anne (İng: ” Good‘night, Mother”), ABD’li oyun yazarı Marsha Norman’ın 1983′te yazdığı bir tiyatro oyunudur. Bu oyun Marsha Norman’a  1983′ yılında Pulitzer Tiyatro Ödülü  kazandırmış yazarının kariyerindeki en önemli başarısı olmuştur. [1]Oyunu Çevirmen Yıldırım Türker  Türkçeye çevirmiş,  bu çevirisi kitap olarak yayınlanmamıştır.
Oyun ilk kez Cambridge, Massachusetts’te American Repertory Theater’da sahnelenmiş daha sonra ABD ‘DE Türkiye’de ve dünyanın diğer yerlerinde de pek çok kere sahneye konulmuştur. [2]
 
Oyun 1986 da filme alınmış, Sissy Spacek (Jessie) ve Anne Bancroft (Thelma) başrollerini paylaşmışlardır.  Uyarlamayı ve senaryoyu da Marsha Norman  yazmıştır. Filmin yönetmeni  Tom Moore’dir. Oyunda sadece iki oyuncu yer alırken filmde yeni karakterler eklenmiş ve Bancroft filmdeki rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Altın Küre Ödülü – Drama (Sinema) ödülüne aday gösterilmiştir. Buna rağmen  film eleştirmenleri tarafından bu film başarılı bulunamamıştır.
 
KONU
Bu oyunda çağımızdaki koşulların  en sevdiklerinin yanında bile kendini yalnız, çaresiz ve mutsuz hissetmesine yol açtığını konu edinmektedir.  Kalabalıklar arasında yapayalnız kalan insanların  insanlar iletişimsizlik ve hoşgörüsüzlük sebebiyle düştükleri bunalımlar ve çaresizlikleri vurgulanmaktadır.
 
Özet
 
Oyun  genç bir kız olan Jessie ve birlikte yaşadığı annesi Thelma’nın, birlikte geçirdikleri son geceyi anlatmaktadır. Jessie’nin annesine, ertesi sabah ölmüş olacağını, çünkü o gece intihar edeceğini açıklar.  Jessie bunları, evi derleyip toplarken ve annesine yapacağı manikür için hazırlanırken, kayıtsızca, öylesine anlatır.  Bunun üzerine iki kadın intihar düşüncesi ve intihar kararına götüren nedenleri konuşmaya başlarlar.  Jessie’nin bu kararı neden verdiği, annesiyle olan yaşantısının detayları, kendi ölümünü en ince ayrıntısına kadar nasıl planladığı açığa çıkar. Oyun, kaçınılmaz sona doğru tedirgin edici şekilde hızla ilerler.[3]
 
Kaynakça 
 
[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/TartismaPlatformu/-447pulitzer_odulu__ve_odul_alan_yazarlar_listesi.html
[2] https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0yi_Geceler_Anne
[3] https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0yi_Geceler_Anne

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar