İzmir Arkeoloji Müzesi Tanıtımı

29.08.2012





https://estelll.blogcu.com/izmir-arkeoloji-muzesi/8683478

İzmir Arkeoloji Müzesi

İzmir yöresinde bir müze kurma düşüncesi ilk kez Aziz Ogan tarafından ortaya atılmış, Aydın ve İzmir havalisi Asar-ı Atika Müfettişi olarak 1914 yılında yöreye gelen Aziz Ogan burada yapılan yabancı kazılarda Osmanlı Hükümeti’nin temsilciliğini de yapmıştır. ( oguzsevim.com/2009/10/25/her-acidan-izmir-arkeoloji-muzesi) Civardaki kazılardan çıkartılan eserler  İzmir İdadi Mektebi (I.Sultani Mektebi) olan ve daha sonra Adliye Binasına dönüştürülen binanın bahçesinde toplanmış böylece İzmirde kurulacak olan ilk müzenin temeleri atılmıştır. Yunanlıların götürmek için istiflediği Nisa kentinden çıkartılan eserlerle, Teos antik kentine ait Dionysos Mabedine ait frizler, İzmir Hükümet Konağı bahçesinde koruma altına alınmıştır.( oguzsevim.com/2009/10/25/her-acidan-izmir-arkeoloji-muzesi)

Asar-ı Atika Müfettişi Aziz Ogan 1924–1925 yıllarında müze kurmak için çalışmalara başlamış, yukarıda bahsedilen eserleri ve çevredeki diğer eserleri toplamış ve bir araya getirmiştir.  İzmir'de ilk Arkeoloji müzesi  1924 yılında Basmane semtindeki terkedilmiş Ayavukla kilisesinde kurulmuş ve üç senelik eser toplama ve derleme çalışmalarından sonra 1927’de Tepecik semtinde bulunan Ayavukla (Gözlü) Kilisesi'nde ziyarete açılmıştır. 1951 yılında Kültür parkta ikinci bir arkeoloji müzesi daha hizmete girmiştir.1951'de İzmir Arkeoloji Müzesi Kültürpark’ta bulunan ve müze haline dönüştürülen Milli Eğitim Pavyonuna taşınmıştır.( izmirkulturturizm.gov.tr/dosya/1)  Fakat, İzmir ve çevresindeki antik kentlerden gelen eserlerin yoğun olmasından dolayı  Milli Eğitim Pavyonun'daki müze ihtiyaca cevap vermez hale gelince yeni ve geniş bir müzeye ihtiyaç duyulmuş, bunun üzerine Konak'ta Bahribaba Parkı içinde 5000 m²lik bir alanda yeni ve modern bir müze binası inşa edilerek 11 Şubat 1984 yılında bu ziyarete açılmıştır. Böylece İzmir Arkeoloji Müzesi bir çok bina değiştirmiş olmasına rağmen 75  yıldır hizmetini sürdürmektedir.

İzmir Arkeoloji MÜzesi'inde sergilenen eserlerin çok büyük bir bölümü İzmir ve çevresinde bulunan Aphrodisias, Milet, Magnesia, Tralles, Bodrum-İassos, Stratonikeia, Bergama, Efes, Çandarlı, Notion, Claros, Larissa, Kyme, Klazomenai, Bayraklı, Kolophon, Erythrai, Teos, Lebedos, Phokaia, Panaztepe gibi örenyerlerinde  yapılan  kazılarda ortaya çıkarılan eserler sergilenir.  ( oguzsevim.com/2009/10/25/her-acidan-izmir-arkeoloji-muzes) Bu bakımdan İzmir Arkeoloji Müzesi  Batı Anadolu tarihine ışık tutan buluntuların büyük bir bölümünü barındırmış olması nedeniyle   Batı Anadolu tarihine ait en önemli müzelerden birisi durumundadır.

Yeni müze binasında müze teşhir salonları, laboratuvarları, depoları, fotoğrafhanesi, kitaplığı, konferans salonu bulunmaktadır. Her türlü ihtiyaca cevap verebilecek şekilde düzenlenen  yeni müze binası içinde ve bahçede olmak üzere  23 bin 404 adet (.izmirdeyasam.com/tarih)   çeşitli boyutta eser bulunmakta. üzerinde antik eser ve obje sergilenmektedir. Salonlara sığmayan eserlerin bazıları müzenin bahçesinde ziyaretçiler için sergilenmektedir.

Üç katlı olan müze binasında antik eserlerin teşhirleri,  seksiyonlar halinde hazırlanmış ve teşhire sunulmaktadır.  Üç katlı müzenin Üst Kat Salonu'nda İzmir çevresindeki ören yerlerinde yürütülen kazılardan arkeolojik buluntular, orta katta mermer eserler , heykeller, büstler, portreler ve masklar vb sergilenmektedir. Birinci katta ise idari bölümler vardır.( wowturkey.com/forum/viewtopic.p )

"Geçmişte “Smyrna” olarak bilenen ve ismini bir Amazon kraliçesinden aldığı söylenen İzmir, çarpıcı eserlere sahip İzmir Arkeoloji Müzesi ile ziyaretçilerini Ege tarihi ve sanatına dair zevkli ve büyüleyici bir yolculuğa çıkartmaktadır.Konak’ta bulunan İzmir Arkeoloji Müzesi’ne Konak Meydanından yukarıya doğru yürüyerek kolayca ulaşmak
mümkündür
." ( izmirkulturturizm.gov.tr/dosya/1)

izmir arkeoloji müzesi

Üst Kat Salonu



"İzmir Arkeoloji Müzesinde kronolojik bir sıra ile düzenlenmiş olan ve Türkiye’nin en ünlü arkeologlarından olan Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal’a (1911-2002) ithaf edilmiş seramik eserler salonunda çeşitli kazılardan ele geçmiş olan Prehistorik çağlardan Bizans dönemine kadar çok sayıda eser..." vardır. (izmirkulturturizm.gov.tr/dosya/1-282421)

Burada İasos, Çandarlı (Pitane), Bergama, Bayraklı (Eski İzmir) antik kentlerine ait arkeolojik eserler, prehistorik çağlardan M.Ö. III. bin yıllarına tarihlenen pişmiş topraktan İasos kazısı seramik buluntuları, Protogeometrik ve Geometrik Dönem Batı Anadolu keramikleri, Arkaik Dönem siyah ve kırmızı figürlü Batı Anadolu vazoları, Hellenistik Devir hydriaları, çeşitli kaplar, cam vazolar, şişeler, masklar, heykelcikler, Myrina (Aliağa) Eros heykelcikleri sergilenmektedir. Ayrıca yine bu katta bulunan Hazine Salonunda Arkaik, Hellenistik, Roma ve Bizans devirlerine ait altın, gümüş ve kıymetli taşlardan süs eşyaları, cam eşyalar, sikkeler ve bronz Demeter heykeli bulunmaktadır. ( wowturkey.com/forum/viewtopic.p)



GİRİŞ KATI-TAŞ ESERLER SALONU


Müzenin giriş katı olan orta katta mermer eserler teşhir edilmektedir. Arkaik Dönemden Roma Dönemi sonuna kadar tarihlenebilen heykeltraşlık eserleri içeren; büyük heykeller, büstler, portreler ve masklar sergilenmektedir.

"Müzenin giriş katında taş ve mermer eserlerin kronolojik olarak sergilendiği salon yer alıyor. Salonun girişinde ziyaretçileri 1.83 metre yüksekliğindeki kore (genç kız) heykeli karşılıyor. Kehanet merkezi Klaros'ta (Ahmetbeyli), Apollon Tapınağı'nın yakınlarında bulunan diğer bir kore ve iki eliyle kurban edeceği danayı taşıyan kuros (genç erkek) heykelleri salonun erken dönem örneklerini oluşturuyor. " ( Dr. Turhan Özkan,https://estelll.blogcu.com/)

Müzenin giriş salonunun ortasında yer alan korkuluklu kısımdan kuşbakışı olarak zemin kattaki mozaik döşeme görülür. Hayvan ve bitki motifleri ile bezenmiş mozaik Kadifekale’den getirilmiş olup, deretaşı ve cam parçacıkları ile yapılmıştır.( .izmirkulturturizm.gov.tr/dosya/1-2) Zemin katta yer alan Mezar Kültü Salonu girişinde son yıllarda düzenlemesi yapılan yazıtlar bulunur. Mezar kültü salonunun sağ tarafında İzmir Agorası'ndan getirilen Demeter, Poseidon, Artemis (olasılıkla) heykel grubu görülür. MÖ 250'ye ait Belevi mezar anıtından getirilmiş kabartmalar da yer alır (estelll.blogcu.com/izmir-arkeoloji-muzesi/)

"Efes antik kentinde bulunan, MS 2. yüzyıla ait Kaistros (nehir tanrısı) heykeli ve yine Efes'te Doğu Gymnasiumu'nda açığa çıkarılan, diademi ve sol elinde taşıdığı yüzüğü ile imparatorluk rahiplerinden Flavius Damianus'a ait heykel salonun en görkemli eserlerinden. MÖ 3 bin yılına tarihlenen ve İasos (Kıyıkışlacık) antik kentinden getirilmiş prehistorik mezar, bulunduğu şekliyle salonda sergileniyor. Ayrıca, göz alıcı mermer ve pişmiş toprak lahitleri de bu salonda görmek mümkündür." (estelll.blogcu.com/izmir-arkeoloji-muzesi/)

Müzedeki göz alıcı taş eserler, Helenistik (M.Ö 330-30) ve Roma (M.Ö 30-M.S 395) dönemlerine aittir. Salonlarda bulunan 4 adet vitrin içerisinde, yine mermerden yapılmış küçük boyutlardaki eserler, kendi aralarında gruplandırılarak teşhir edilmektedir.  ( izmirkulturturizm.gov.tr/dosya/1-2) Anadolu’nun ana tanrıçası Kibele’ye ait çeşitli heykelcilik ve adak stelleri, Bodrum’da ortaya çıkarılan “Rahip Heykeli, Torbalı Metropolis Kazısı’ndan gelen Helenistik Dönem’e tarihlenen “Çifte Kızlar Heykeli”Efes’te bulunan Roma Dönemi’ne ait Androklos Heykeli, “İmparatorluk Rahibi Heykeli” müzedeki en gözde heykellerdir.

İzmir Ballıkuyu’dan bulunan mozaik pano, Efes’ten getirilen duvar panoları, Kyme’den bulunmuş bronz atlet heykeli, Diademler, aynalar, Erythrae (Ildırı) Kore heykeli, Claros’dan oturan adam heykeli, Selçuk yakınındaki Belevi Mauseleum’undan erkek tasviri, Efes'te Doğu Gymnasium'da bulunan, sol elinde Eros tutan MS 2. yüzyıla ait Aphrodite heykeli, müzede sergilenen göz alıcı ve değerli parçalardan bazılarıdır.

Halil Rıfat Paşa Caddesi No:4 Konak
Tel 0232) 489 07 96
Faks 0232) 483 06 11

Pazartesi dışında her gün; kışın 08.30-12.30/13.30-17.30, yazın 08.30-17.30 saatlerinde ziyarete açıktır.


KAYNAKÇA
  • https://www.oguzsevim.com/2009/10/25/her-acidan-izmir-arkeoloji-muzesi/
  • https://www.izmirkulturturizm.gov.tr/dosya/1-282421/h/arkeolojisayfalar.pdf, Son Erişim, 28-08- 2012
  • https://www.izmirdeyasam.com/tarihx/181/23/izmir_arkeoloji_muzesi_merkez.htm, Son Erişim, 28-08- 2012
  • https://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=12468, Son Erişim, 28-08- 2012
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0zmir_Arkeoloji_M%C3%BCzesi
  • Dr. Turhan Özkan, İzmir Arkeoloji Müzesi, https://estelll.blogcu.com/izmir-arkeoloji-muzesi/8683478

   














İzmir, Arkeoloji Müzesi, 1977

Not: Geleneksel ve Güzel Sanatlarla ilgili, Tez, yazı, İnceleme, Resim, Tablo, kaligrafi, ebru, Fotoğraf, minyatür, hat, sedef, el işi, oya, bezeme, Telkari, kazaziye  benzeri çalışma  ve araştırmalarınızı, sitemize üye olarak, bize başvurarak ESA'da paylaşarak kültürümüze katkıda bulunabilir, kendinizi ve ürünlerinizi tanıtabilirisiniz.



Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar