Jean de la Hire Jano ile Yanik İki Çocuğun Devrialemi

20.10.2019

 
Jean de la Hire  Jano ile Yanik İki Çocuğun Devrialemi
 
Jano ile Yanik İki Çocuğun Devrialemi  adlı çocuk ve gençlik romanı serisi 1878’de Fransa’da doğmuş olan Jean de la Hire ‘nin yazmış olduğu bir roman serisidir.
Jean de la Hire bu eseriyle dünya çapında ün yapmış,  yazdığı bu romanı Dünya Edebiyatının en sevilen çocuk romanlarından birisi olmuştur.
Romanın ana kahramanları Jano ve Yanik adlı iki küçük çocuktur. Jano ve Yanik’’in yanlarında akıllı köpekleri Sultan ve özel yapılmış motorları da vardır. Jano ve Yanik akıllı, cesur ve maceraya düşkün. İki çocuktur. Bu iki çocuk özel yapılmış motorları ve Sultan adlı köpekleri ile Dünya turuna çıkıp maceradan maceraya koşmaktadırlar. Her seyahatlerinde yeni dostlar edinip, yeni düşmanlarla mücadele edip sürekli olarak değişik insanlarla ve tehlikelerle karşılaşırlar.
Romanın her bir cildinde Jano ve Yanik farklı bir ülkeye veya kıtaya gitmekte farklı yerlerde farklı kötülerle savaşmaktadırlar.
 
İki Çocuğun Devrialemi Özeti
 
Jano ve Yanik Afrika’ya gitmişler orada bir kamp kurmuşlardır. Yanlarında ise yeni dostları vardır.  Kampta kalırlarken Karvallo adlı bir adam onlardan uyardım ister.  Raksao adında bir haydut çiftçilik yapan Karvallo’yu tehdit etmekte adamın mallarına ve parasına el koyup adamı tehdit etmektedir.. Jano ve Yanik arkadaşları  ile birlikte Haydut Raksao’nun peşine düşerler.
En sonunda Raksao’nun izini bulup, onun yaşadığı yere kadar ulaşırlar. Bu haydut sarp kayalıkların üzerinde bir yerde yaşamakta yaşadığı yeri de hiç kimse bilmemektedir.  Kafadarlar haydudun yaşadığı kayalıklara giderler.  Raksao’nun adamı Pitei’yi yakalarlar.  Pitei’ye para verip kendilerini Raksao’nın yanına götürmesini teklif ederler. Zaten paragöz bir hırsız olan Pitei bu teklifi kabul eder ve onları Raksao’nun olduğu yere doğru götürür.
Raksao’nun olduğu yere yaklaşınca Raksao onları görür ve Pitei’nin kendisinin olduğu yeri gösterdiğini bu yabancıların da kendisini yakalamaya geldiğini anlamıştır. Bunun üzerine Pitei’yi uçurumdan aşağı atar. Kendisi de kaçar. Fakat Yanik ve Jano haydutu takip etmeye devam eder.  
 Akkıllı köpekleri Sultan onun izini bulmuştur. Sultan dağda gizli bir geçit bulmuştur. Yanik bu geçitten Sultanı takip ederek Haydut Raksao’yu bulur. Sultan hemen Raksao’yo saldırmış Yanik de hançerini saplayarak Raksao’yu öldürmüştür.

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar