Kakma Nasıl Yapılır?

20.08.2016

Kakma Nasıl Yapılır?

Altın ya da gümüş gibi metal plaklar, metalde esnemeyi önleyen zifte ısıl işlemle yapıştırılır. Çok sayıda ve çeşitli şekillerde uçları olan çelik kalemlere, çekiçle binlerce defa vurularak metal levhanın yüzeyi kabartma desenlerle süslenir. (1) 

Kakmacılığın tekniği budur. Kabartmalar, maden plakasına içten ve dıştan veya hem içten hem dıştan çelik kalemlere çekiçle vurularak, detaylar işlemek suretiyle elde edilmektedir.

Altın ya da gümüş gibi metal plaklar, metalde esnemeyi önleyen zifte ısıl işlemle yapıştırılır. Çok sayıda ve çeşitli şekillerde uçları olan çelik kalemlere, çekiçle binlerce defa vurularak metal levhanın yüzeyi kabartma desenlerle süslenir. Kakmacılığın tekniği budur. Kabartmalar, maden plakasına içten ve dıştan veya hem içten hem dıştan çelik kalemlere çekiçle vurularak, detaylar işlemek suretiyle elde edilir. Kakma sanatında tasarım büyük önem taşıyor. Tasarım yapılacak ürünün özelliğine göre şekilleniyor. Ön taslak çalışması hazırlanır ve müşteriyle yapılacak görüşme sonrasında detaylı tasarımlara geçiliyor. Detaylı tasarımlar tamamlanınca sıra uygulama tasarımına geliyor. Bundan sonra artık astarın çekilmesi, dövü, sıvama teknikleri kullanılır, form vermek için de kakma işlemi desenler kabartma teknikleri devreye giriyor. İşin desen ve kakma işlemi bittikten sonra işin sade kısmına geçiliyor. Kaynak kesiminde ise, parçalara bölünen ürünlerin birleştirilme işlemi yapılır.(5) 

Kakma sanatında tasarım büyük önem taşıyor. Tasarım yapılacak ürünün özelliğine göre şekilleniyor. Ön taslak çalışması hazırlanır ve müşteriyle yapılacak görüşme sonrasında detaylı tasarımlara geçilir. Detaylı tasarımlar tamamlanınca sıra uygulama tasarımına gelir. Bundan sonra artık astarın çekilmesi, dövü, sıvama teknikleri kullanılır, form vermek için de kakma işlemi desenler kabartma teknikleri devreye girer. (4) 

İşin desen ve kakma işlemi bittikten sonra işin sade kısmına geçilir. Kaynak kesiminde ise, parçalara bölünen ürünlerin birleştirilme işlemi yapılır. Sade işleminden sonra deyim yerindeyse makyajı, yaldız işlemi yapıldıktan sonra ürün müşteriye sunulur hale gelir.

Kakma sanatıyla işlenmiş parçalar daha çok mimari eserlerin ilgili olabilecek parçaları için yapılmıştır, Cami minberleri, mimari yapılara ait kapılar, rahle, pencere alınlıkları, pencere kanatları, minber, kürsü gibi ahşap parçalar üzerinde sedef, fildişi bağa gibi kakmalar yapılmış ve bu parçalar bu kakma türleri ile zenginleştirilip güzelleştirilmiştir. Mermer, mihrap kürsü veya buna benzer kaplama meteryaller üzerinde kakma sanatı uygulamalarını yapıldığı örneklere de çok sık rastlanılmaktadır.  Mermer, taş veya diğer maddelerin yüzeyleri oyularak o maddenin cinsinden farklı renk ve desenlerde örnekleri oyarak yerleştirmek veya mermer ve taş gibi maddlerin yzüeyine daha değerli metreyalleri oyarak yerleştirmek sık sık görülen kakma uygulamalarının başında gelmektedir.

Kakma sanatının küçük ev veya el eşyaları üzerinde de uygulandığı görülür. Tabaka,çubuk baston gibi araç ve gereçler kakma sanatını uygulandığı gereçlerden bazılarıdır. 
Kakma çeşitlerine göre bu el eşyaları üzerinde altın gümüş, sedef, kemik veya fildişi kakkma örnekleri veya türleri uygulanırdı. komodini, sehpa, rahle,  karyola, başlıkları, ayna çerçevesi, büfe, camekan , kütüphane takımları vb bu sanatın dikkat çeken uygulama alanlarından bazılarıdır. 

Kılıç, kama, hançer, kalkan,tüfek dipçikleri,  gibi silahların üzerlerinde de kakma sanatının değişik örnekleri ve türleri kullanılmıştır. Pirinç veya gümüş yuvalara altın veya gümüş yuvalar açarak altın veya gümüş teller yerleştirilerek yapılan kama sanatına ŞAM KAKMASI denilirdi.(4) 

Bir madenin üzeri değişik desenlerle oyularak o oyukların üzerini eritilmiş bir madenle doldurarak kakma yapma işlemine ise SAVAT KAKMA denilirdi.(4) 




kaynakça
  1. https://www.turkislamsanatlarimerkezi.org/tisms/index.php/tr/sanatlarimiz/kakma
  2. https://tr.wikipedia.org/wiki/Sedef_kakma
  3. ww.edebiyadvesanatakademisi.com/sanat/185-ahsap_islerinde_kullanilan_oyma_teknikleri.html
  4. https://www.rumeysa.net/el-sanatlari/kakma-sanati-nedir-nasil-yapilir.html
  5. https://www.edebiyadvesanatakademisi.com/sanat/6-gecmisten_bu_gune_se


 
 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar