KANTAT NEDİR
Latince ve İtalyanca: cantare
Fransızca: cantate.
Kantat sözcüğü Latince kökenlidir ve İtalyanca” cantare, ", “şarkı söylemek" anlamına gelmektedir. Bu sözcük Fransızcaya cantate şeklinde geçmiş Türkçe ‘de ise Kanta olarak telaffuz edilmiştir.
Kantat ( cantare veya cantate ) çalgı eşlikli, birden fazla bolümden oluşan, daha çok kilise için yazılmış, epik veya dinsel konular içeren şiir türü ve bestesi olarak anlaşılır. Kantat sözcüğü sözlüklerde “ Yiğitlikleri konu alan ya da dinsel konuları işleyen, tek ya da çok sesli oda, konser ya da kilise müziği olarak düzenlenen beste.”, “ söylemek, "teganni" edilmek için yazılmış güfte” Olarak tarif edilir.
Kantat sözcüğünü hem müzik hem de edebiyat anlamı ile iki ayrı safhada tanımlamak gerekir.
Müzik Terimi Olarak Kantat
Bugünkü anlamıyla kantat, epik veya dini bir konuyu anlatan, bir ya da birkaç solo şarkıcı, koro ve orkestra için bestelenmiş müzik olarak anlaşılır.
İlk kantatlar iki veya daha fazla müzisyenin lavata eşliğinde okuyabileceği besteler iken 17. yüzyılda sürekli bas eşliğinde okunan dramatik bir şarkı haline dönüşmüş, sonraki zamanlarda da aryalar ve resitatiflerin ve çeşitli çalgıların da eklendiği daha çok ses için düzenlenen, dekorsuz ve kostümsüz mini bir operaya dönüşmüştür. Barok bestecileri ise bu türe bir de koro da eklemişlerdir
Şiir Türü Olarak Kantat
Batı kültüründe ikiden fazla veya bir koronun seslendirebileceği bir güfte olması, epik ve dini konular içermesi şartlarına haiz daha ziyade kiliselerde seslendirilmesi için yazılan şiir türüdür.
Bu şiir türlerinin konusu epik veya dini bir hikâyedir. Din uğruna yapılan yiğitlikleri konu edinen bu şiirler oda konseri, kostümsüz ve dekorsuz mini operet veya kilise müziği kantatlara güfte olabilmek amacı ile yazılırlar.
Ancak din dışı konularda yazılmış ama solo veya koronun seslendirebileceği güftelere de kantat adı verilmiştir.