Kayıp Aranıyor Sait Faik Abasıyanık

25.03.2015

Kayıp Aranıyor Sait Faik Abasıyanık

 

Kayıp Aranıyor, [1] Sait Faik Abasıyanık 'ın 1953 yılında yayınlanan ikinci ve son romanıdır.  Daha ziyade öyküleri ile tanınan  Sait Faik hayatı boyunca iki adet roman yazmıştır. Kayıp Aranıyor adlı bu nedenle yazarın ikinci romanı olmaktadır. Kayıp Aranıyor, avare bir hayatı olan, çalışmaktan zevk almayan, muhtemelen uzn süreli işlerden de sıkılan bir karaktere sahip olan Sait Faik ‘in daktilo kullanmadan yazdığı bir eseridir.  Bu roman öykücü olarak ün kazandıktan sonra 28 Haziran 1953 ile 1 Ağustos 1953 tarihleri arasında 36 bölüm olarak Hürriyet Gazetesinde tefrika edilmiş [2]  sonraki yıllarda da kitap oylumu halinde basılmıştır.

Romanın el yazısı müsveddeleri hayatının son yıllarını yaşadığı Burgaz Adadaki babasından kalan konakta ve annesinin ölümünden sonra müze haline getirilen Sait Faik Abasıyanık Müzesi'nde sergilenmektedir.

Bu eserin roman veya uzun hikâye olup olmadığı tartışma konusu olmuştur. Kitabın bir roman olduğunu söyleyenler olduğu gibi uzun bir hikâye olduğunu iddia edenler de vardır.[3] Fakat  eser roman karakterinde bir olay dizisine ve yapısına sahiptir. Eser MEB tarafından Okunması gereken Yüz Temel Eser Listesinde olan bir eserdir.

KONUSU

Yurt dışında yetişen, serbest ve rahat davranmaya alışan  eski konsolos Vildan Bey'in kızı Nevin içinde bulunduğu dünyadan, bu dünyanın ikiyüzlülüğünden ve çıkarcılığından sıkılmıştır. Yalansız, özgür ve samimi bir dünyada yaşamak istemektedir.

Yurt dışında özgür ve serbet yaşama alışan Nevin  ülkeye döndüğünde davranışları yanlış anlaşılmakta, aradığını bulamamaktadır. Eşi de onu aldatmış annesi ise fakir bir balıkçı ile evlenmesine karşı  çıkmıştır.  Her yerde yalan her tarafta bir sahtekarlık vardır.  Nevin ülkesine, insanlarına  ve kültüre uyum sağlayamamaktadır.

Ailesi ve ortamı arasında köprü bulamayan Nevin , yeni bir hayat başlayabilmek için yeni bir kimlik olmaya karar vermiş , ismini şehrini ve ve ailesini terk etmek zorunda kalmıştır.

KİTABIN ANA FİKRİ:

Hayatta sadetten daha önemli başka da hiç bir şey yoktur.  Saadetten yoksun bırakan en yakını olduğumuz insanların kuruntuları ve bizden beklentileridir. Görünüşe aldanmamalı, mutlu olmak istiyorsak hakkımızda söylenenlere kafa tutarak dolaşmamalıyız.

KAHRAMANLAR

Cemal: Nevin ile aynı köyde yaşa­yan,  a argo kelimeler kullanan, pervasız, bir balıkçıdır.  Nevin’le bir ara aşk mace­rası yaşar.
Nevin: Romanın ana kahramanı, Konsolos Vildan Bey’in kızıdır. Batı ülkelerinde eğitim görmüş,  serbest, erkek mizaçlı, yardımsever iyilik dolu bir kadındır.  Dul bir kadın olduğu için  yeni bir kimlik arayışı içindedir.

Konsolos Vildan Bey: Güzel ve heyecanlı bir gençlik dönemi yaşamış,  artık emekli olduğu için de o günlerin özlemi ile yaşayan,  geniş düşünceli,  bir burjuvadır.
Özdemir: Nevin’in  kocası. Gazetecilikle geçimini sağlayan  eşini ihtiyaç duyduğu  cinsel bir nesne gibi gören, arzularına düşkün bir adam.
Biletçi Çocuk:. Yeni yetişmekte olan, şehir içinde köy kültüründen uzaklaşamamış halktan  bir kişi
Kamarot İrfan: Zengin, züppe. Nevin’den karşılık görmediği için ona iftira etmeye kalkan bir kişidir.

ESERİN ÖZETİ 

Nevin birkaç dil bilen Avrupa’da eğitim görmüş, herkesin derdini dinleyen, sohbet eden ve onları anlamaya çalışan çok sevilen bir kadındır. Babası eski bir  konsolostur. Bu yüzden hayatı  bolluk ve rahatlık içinde geçmiştir.

Cemal ve Nevin, vapurun dış kısmında birlikte oturmak­ta aralarındaki uçurumu umursamadan sohbet etmektedirler. Cemal, bir halk çocuğudur. Buradaki kötü insanlar Nevin’i çekememektedir. Kamarot İrfan da bunlardan birisidir. Nevin’le Cemal’İn evlenmeyi düşünmekte ama  her ikisi de ailelerinin buna karşı çıka­cağını bilmektedir.

Nevin, halk tarafından se­vilen biridir. Yaptığı her kabahat onun aldığı ecnebi eğitimine yüklenmektedir”. Nevin, Ankara’daki evliliklerine son vermiş; fakat henüz boşanmamış, özgür ve çok rahat bir kadındır. Nevin, bu köyde babasının köşkünde  oturmaktadır.  Babası. Emekli Konsolos Vildan Bey,  konsolos olarak her gittiği ülkeye kızını da götürmüş, onunla her şeyini paylaşmıştır. Nevin, şu anda ailesinin yanında olmaktan memnundur. Çünkü o, gazeteci ı Özdemir ile mutlu olamamış ve ondan ayrılarak köyüne gelmiştir. Bu köyde daha huzurludur. Köydeki insanlar ise oınun hakkında öyle düşünmemektedir. Babası tarafından şımartılmış bir kız olduğunu, onunla bununla  şurda burda sürttüğünü konuşmaya başlamışlardır

Kocası Özdemir ise onu pek sevmemiş,  Nevin’e bir eşya muamelesi göstermiştir. Hatta Nevin’e ihanet de etmiştir. Bir sabah  kocası Özdemir’in rahatsız olduğunu işe gidemeyeceğini, Ne­vin’den gazetedeki işlerini halletmesini rica eder. Nevin kocasının işleri ile uğraşıp eve erken dendiğinde. Özdemir’in  hasta  olmadığını hatta evinde Amerikalı bir kadına yemek verdiğini görürü . Üstelik Amerikalı kadını uygunsuz bir şekilde yakalamıştır.  Eşyalarını toplar ve evi terk eder.

Nevin kocası Özdemir’den ayrılmayı kafasına koyduğu için  balıkçı Cemal’le dolaşmaya başlamıştır. .  Aradığı tek şey iyi bir eş ve huzurdur. Gittiği her yerde ihtiyacı olan huzuru aramaktadır. Gördüğü herhangi bir biletçiye bile anında içi ısınmakta, hemen dost olmaktadır. Onun bu sevimli hali insanlar özellikle dedikoducu erkekler tarafından başka türlü anlaşılmaktadır.

Nevin, kocasından ayrıldıktan sonra İstanbul’da tiyatro kurmak için  girişimde bulunmuş; fakat başarılı ola­mamıştır. Cemal ile ilişkileri ise gittikçe ciddileşmektedir.  Ama annesi bu ilişkiyi öğrenir ve kızına asla müsaade etmeye­ceğini söyler. Bu süre zarfında Cemal de Nevin gibi bir kızın onun yaşadığı koşullarda yaşayamayacağını anlar ve dost olarak ayrılırlar.

Cemal’le boşanma meselesini konuşur. Nevin kocasından boşanıp tekrar İstanbul’a dönecektir. Nevin, boşanma işleri için Ankara’ya gider. Kocası ile geçirdiği son bir günden sonra kararından vazgeçmez ve bo­şanır. Fakat Nevin’in içi çok daralmış ve iyice bunalmıştır.

Eve dönmesine imkân yoktur. Konsolosun kızı”ile Balıkçı Cemal’in arkadaşı” arasında mekik dokumak için sinirleri artık müsait değildir. Böylesi bir yaşamdan iyice  tiksinmiştir.  Bambaşka bir yerlerde bambaşka bir hayatın özlemini duymaktadır.

Anadolu’ya giden bir trenden bilet alıp  babasına mek­tup yazar. Nevin artık hayatına Ayşe İsmiyle devam edecek ve yeni bir şehirde yeni bir hayata başlayacaktır. Mektupta ne zaman döneceğini ve adresini de bildirmez.

Konsolos Vildan Bey, mektup eline geçince peri­şan olur. Kızını bulabilmek umuduyla  gazetelere ‘Kayıp Aranıyor ilanı verir. Aradan dört yıl geçmiştir ve kayıptan  haber yoktur.


Hikâyelerinden Özetler

Sait Faik Abasıyanık Hayatı Edebi Kişiliği Eserler

Sait Faik Abasıyanık Seçme Hikayelerinden Özetler

Plajdaki Ayna Sait Faik Abasıyanık

Semaver Kitabı ve Öyküsü Hakkında Özeti Metni Sait Faik Abasıyanık

Mahalle Kahvesi Hakkında Özeti Tam Metni Sait Faik Hakkında

Sait Faik 'in Lüzumsuz Adam Kitabı - İnceleme ve Öykünün Metni

Alemdağ'da Var Bir Yılan Kitabı ve Öyküsü Hakkında İnceleme Özet ve Sait Faik

Sait Faik’in Havuz Başı Öyküsü Konusu Metni ve Kitabı

Sait Faik'in Köy Hocası ile Sığırtmaç Öyküsü Hakkında ve Metni

Sait Faik'in Karanfiller ve Domates Suyu İnceleme Özeti Tam Metni

İpekli Mendil Hakkında Özeti ve Tam Metni Sait Faik Abasıyanık’

Stelyanos Hrisopulos Gemisi Hakkında Özet Tam Metni Sait Faik

Sait Faik'in Ermeni Balıkçı ile Topal Martı Öyküsü Hakkında ve Tam Metn

Sait Faik Hallaç Özeti ve Tam metni

Sarnıç Öyküsü Metni ve Kitabı İle Sait Fai

Plajdaki Ayna Sait Faik Abasıyanık

Sait Faik Abasıyanık Sinagrit Baba İncelemesi ve Tam Metni

Sait Faik Dülger Balığının Ölümü Metni ve İnceleme

Sait Faik Son Kuşlar Metni ve Öykünün İncelemesi

Sait Faik’in Unutulan Öyküsü Sokaktan Geçen Kadın

Sait Faik'in Meserret Oteli İnceleme Özeti ve Metni

Sait Faik Haritada Bir Nokta Metni ve Değerlendirme

Projektörcü Öyüküsü ve Sait Faik Abasıyanık


[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/kayip-araniyor-romani-hakkinda-ve-ozeti-sait-faik-abasiyanik/80206

[2] https://tr.wikipedia.org/wiki/Kay%C4%B1p_Aran%C4%B1yor_(roman)

[3] https://tr.wikipedia.org/wiki/Kay%C4%B1p_Aran%C4%B1yor_(roman)#CITEREFUyguner1991

0

1

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar