Kirâmen Kâtibin Nedir

03.05.2018

 
 
 

Kirâmen Kâtibin

 

Osmanlıca yazılışı:  kâtib - کاتب

Osmanlıca yazılışı:  كرام : kirâm

 

 

Sözlük anlamı  “yazan, kayda geçiren” anlamındaki kâtib ile “iyi, dürüst ve değerli” anlamındaki kerîm kelimesinin çoğulundan oluşur.  kirâmen kâtibîn  “değerli yazıcılar” manasına gelir. Bu melekler kıyamet gününde sorumlu oldukları insanlara şahitlik edeceklerdir.

 

“Allah'ın İnsanların her birinin iyi ve kötü bütün işlerini yazmakla görevlendirmiş olduğu iki melek.”

Kuran’ı kerimde Kirâmen Kâtibin hakkında ayetler de bulunur : "Muhakkak sizin üzerinizde gözetici (hafız) çok şerefli yazıcılar vardır ki bunlar yaptığınız amel ve işlerin hepsini bilirler." (el-İnfitâr, 82/10-12);

 

"Hatırla ki insanın hem sağında hem solunda oturan ve onun amellerini tesbit etmekte olan iki de (melek) vardır. O bir söz atmaya dursun, mutlaka onun yanında hazır olan gözcü(melek)vardır." (Kâf, 50/17-18).

 

Her insanın sağında ve solunda bulunan bu melekler insanların işlediği amelleri yazan, o amellerin ve işlerin hiç birini de unutmayan meleklerdir. Bu melekler sorumlu oldukları insandan ayrılmazlar. Sağda bulunan melek iyi işleri, davranışları ve sevapları anında yazar. Soldaki melek ise günahları yazan melektir. Günahları yazan melek o insan  belki tevbe eder diye günahlarını  geciktirerek yazar.

 

Bu meleklerin görevleri şunlardır:

 

  1. Takip ettikleri, günah ve sevaplarını kayıt altına aldıkları kulun iyi ve kötü bütün amellerini hıfz ederler ve onları unutmazlar.
  2. Bu melekler kerîm yani şerefli, doğru ve âdildirler.
  3. Kulların yaptıkları iyi kötü bütün işleri yazan kâtiptirler. Bu melekler insanın ömrünün başlangıcından sonuna kadar yaptıkları bütün amelleri ve işleri hem yazıp kaydederler hem de hiç birini unutmazlar  
  4. Kulların işlerini bilerek yazarlar. Kirâmen Kâtibîn kıyamet gününde şahitlik edecekler, kulların yaptıklarını ve bunlara dair ne yazdıklarını bir bir söyleyecek ve yazdıkları ile de şahitlik edeceklerdir.

 

Geldi iki kadı vü iki kirâmen kâtibîn

Nâ-bedîd oldu şikâyetçilerin şeytân-sıfât     Yahyâ Bey

 

2

4

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Ahmet Göçmen

Ahmet Göçmen

6 years ago

İyi bir paylaşımdı ,candan gönülden kutlarım,

Seyfi Dizdaroğlu

Seyfi Dizdaroğlu

6 years ago

bu güzel inceleme için sizi tebrik ediyorum.kaleminize kuvvet