Kolektif Oluşum İçindeki Kolektif Oluşlar 1

28.09.2021

Kurucu İnşanın Temelindeki Kolektif Oluşum

 

İnşa ya da bina edilen yapınız, tarihseldir. Tarihselliğin başında doğada bulduklarıyla yetinen tekil veya grup ya da sürü durumla enerji düzensiz türlü sağlama dönemleri vardır.

Bu dönemlerin nicelikle olan birikimleri, bir geçiş dönemiyle grup çevrimli özyineleme tekrarları veren kolektif sağlama, yardımlaşma ve sağlatma yaptırmayla, enerji düzenli kesikli süreklidir.

Enerji düzenli “kolektif birim zaman” daha çok oyun, eğlence ve birikimli kolektif deney olacak kişisi deneyim yapılan artık bir “kolektif bir keyfi etkinlikle boş zamanı” ortaya koydu.

Keyfi etkinlikle olan boş zaman, eğitim, biliş, buluş, teknik ve teknolojik uygulamaları kolektif sürecin içine kattı. Zaman kolektif artımlı zamandı. Davranış kolektif birikimli akıl ve davranıştı.

Beyin sizin de olsa, beyni işletme işi eylem sizin de olsa, beyinde işlenen bilgi; kolektif bilgiydi. Eyleme olanak veren ortam ön hazırlık ve donanım da kolektifti.

Yani us kolektif donanımlı, kolektif zamanlı, bilgi-bulgu olmakla; yapılan eylemli biliş buluşta kolektifti. Dolaysıyla bilgi, buluş ta kolektif miraslı; kolektif aktarımlı biliş buluştu.

Yani mekâna açılan kolektif alan içindeki akışla (dere) kolektifti. Akışın ya da derenin veya çayın balığı ve derenin, çayın yahut ta akış yapan sürecin kuşu da kolektifti.

Kuşa atılan taş, balığa saplanan ucu sivriltilmiş değnek zıpkın da derenin olmakla derenin taşı da derenin ağacı da kolektifti.

Kolektif süreç; sağlatan tekil süreçli zaman mekân içine, yeni bir kolektif eylem alanı açmıştı. İşte üreten ilişkiler üretim hareketi ve ön ittifaklar bu kolektif zamanlı, kolektif donanımlı, kolektif birikimli kolektif eylem alanının eseridirler.

Kolektif zaman olmasa üreten ilişki olmazdı. Üreten ilişki değil ama tesadüfen belirip kaybolan bir üretim olsa da süreklilik kazanamazdı. Kolektif kapasite sürekliliğe devam ettirici depo enerjidir.

Mekân sal ortam içine açılan kolektif birim zaman; doğada sağlama olan eylemler; 1-üreten inşanın. 2-değişilir farklı enerji akışlı eylemin. 3-üretim hareketinin. 4- Kişiye yansımakla kişide billurlaşan kolektif emeğin. 5- ön ittifakın. Kendi kendine başlatıcısı, bilicisi, bulucusu ve inşacısı olmakla doğal mekâna açılan kolektif alan, kendi üzerine kendi etkimedir.

Felsefe bilenler, kuantum dinamik süreç içinde her olgu ve olaylar tüm özellikleriyle aynı anda hem var hem yok hem baş hem son olarak belirdiğini bilirler. Büyükler dünyasında bu süreç sınırlı olmakla az çok, böyledir.

Yani kolektif bir alanda kolektif başlangıcın bir son, her kolektif sonun da bir başlangıç gibi davranma ve aynı anda belirme özelliği vardır.

Kişiler bu kolektif sürecin kesikli sürekli asli durumunun kolektif yansımalı etkin öznesidirler. Kişiler kolektif yansımadan modülasyonlarla öğrenme yapan, kolektif yansımadan kapasite kazanan öğrendiğini uygulayan eylemli etkin özne ve öznelliktirler.

Tekil kişiye bencillik yönelim, rehberlik ile yansıyan bir kapasite davranımı vermekle davranışlar kişiye bencilliğin doyurulmasından farklı öğrenilmiş bir zenginlik deneyimi olarak ve başka bir şey olarak dönüyordu.

Kolektif alan da bencillik yok olmuyordu. Kişi bilinçli özne ile kişisi bencilliğin arasına kişi dışında kişiye kolektif özne dediğimiz özgeciliğin yansıması giriyordu.

Bu araya giren yansıma nedenle bencilliğin karşılanması kişisi sağlamaya göre biraz gecikiyordu. Buna kolektif geciktirme dolaşımı diyoruz. Böylece bencillik dıştaki sosyalleşmeler üzerinde öğreniyordu.

Doğada yardımlaşan, avcı toplayıcı organize, savunmacı, yavru bakımı yapıcı gibi organize oluş değişilir farklı enerji harcanmalarını eşgüdüm içinde birbiriyle değişti. Bu değişim bağıntısıyla kolektif yardımlaşma, iş bölüşümü ve kolektif sağlama yapan bu dönem, totem dönemdir.

Nasıl su hidrojen ve oksijen bileşimiyle ama özellikleri yönüyle su, hidrojen ve oksijenden bağımsız bir yansımaysa; toplumlar da kişilerle kişilerin korunan yasasıyla bileşimli olup; kişilerden ve kişiler bilinçli eylemden bağımsız bir yansımadır.

Bu nedenle toplum; sizin uzvunuz yerinde olsa da sizin kişisi istemli bilincinizden, sizin iradeniz dışında topluma protez yapar. Bu irade kolektif irade olup, şimdiki toplumdur. Bunlar asla bir lütuf, bir kayra, bir acıma bir merhamet olmayıp; toplum olmanın zorunlu geri bağlanım yasası içinde öngörülüdürler.

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar