Kraliçeyi Kurtarmak Hakkında ve Özeti Profesör Vladimir Tumanov

15.05.2020




Kraliçeyi Kurtarmak adlı roman Rus asıllı Kanadalı Profesör Vladimir Tumanov'un, oğluna matematiği sevdirmek için kaleme almış olduğu bir çocuk romanıdır.

Vladimir Tumanov, oğluna matematiği sevdirmeye uğraşmış ama onun matematik yerine fantastik romanlar okumayı sevdiğini görünce   çözülmeyi bekleyen birbirinden ilginç matematik bilmecelerinden oluşan bu kitabı kaleme almış, bu şekilde hem oğlu Alex’e matematiği sevdirmeyi başarırken hem de dünya çocuk ve gençlik edebiyatına bu romanı kazandırmıştır. (  bkz http://gunisigikitapligi.com/kitaplar/kraliceyi-kurtarmak/)

Aralarında Çek Cumhuriyeti, Malezya, Rusya ve Makedonya’nın da bulunduğu pek çok ülkede aynı anda yayımlanan bu eğlenceli ve sürükleyici kitabı, özellikle Kanada’da matematik öğretmenleri derslerde etkin olarak kullanıyorlar.” (  bkz http://gunisigikitapligi.com/kitaplar/kraliceyi-kurtarmak/)

Kraliçeyi Kurtarmak adlı roman  daha sonra pek çok dile çevrilmiş, pek çok ülkede çok yüksek satış rakamlarına ulaşmış,  dünyanın en faydalı gözüken çocuk ve gençlik eserlerinden birisi de olmayı başarmıştır.  

 Roman özellikle matematiği sevmek isteyen çocuklar ve gençler için ideal bir romandır. Rıoman, hem kitap okumayı hem de matematiği öğrenmek isteyenler için tavsiye edilecek en iyi kitaplardan birisi olmaktadır. 

Kraliçeyi Kurtarmak Özet

 

Aleks Isaac Fog, çok çalışkan bir öğrendidir ama matematikten çok hoşlanmaz. Ama bir gün okul servisi beklerken yerde bir kalem bulur. Üzerinde rakamlar olan bu kalemi arkadaşı Sam başka bir şeyle takas edip almak istese de Alex buna razı olmaz.

Bu kalem ile matematik sınavına giren Alex, bu kalemin bütün problemleri elini hareket ettirerek kendisine çözdüğünü fark eder.  Alex kalemin marifetini en yakın arkadaşı Sam’a söylerken bunu Vanessa’da duyar. Alex onlara kalemin büyüsünü bir problem çözerken de ispat eder. Bunun üzerine bu üç kafadar bu sırrı saklamaya ve üçlü bir grup oluşturmaya karar verirler.

Teneffüslerde ve boş vakitlerinde buluşup en zor matematik sorularını çözmeye başlamışlardır. Üç arkadaş bu kalemle birçok soru çözmüşlerdir.  Ancak Alex, eğlence amaçlı soru çözdükçe kalemin küçülmeye başladığını fark eder.  Her problem çözdüklerinde kalem biraz daha kısalmaya başlayınca  Alex bir gün arkadaşlarına kalemi kaybettiği yalanını söylemiş ve bunu da sürdürmüştür.  Ama bir gün gerçektende koyduğu okul dolabında bu kalem kaybolmuştur.

Büyük bir üzüntü ile eve gelip düşüncelerini dağıtmak için bir kitap okumaya karar verir. Bu defa kitaplıklarında önceden hiç görmediği bir kitap görür. Bu kitabın adı ise Kraliçeyi kurtarmaktır ve kitabın üzerinde yazarının adı da yoktur. Aleks kitabı alıp okumaya başlar. Kitap çok ilgisini çekmiştir.

Kitabın konusu İdil ya krallığın iyi kalpli, kraliçesi Jayden’e, Lugubriya  Kralı olan Recher’in evlenme teklif etmesi, Kraliçe Jayden’in  ise bu evlenme teklifini nazik bir şekilde kabul etmeyip,

 Evlenmek yerine o kral ile arkadaş kamayı önermesi anlatılmaktadır. Ama , Jayden bu nedenle tutsak düşmüş , hapse atılmış ve kraliçenin zindandan kurtulması gerekmektedir. Bu görev de bu kitabı okuyan Alex’e düşmüştür.

Kraliçe Jayden zümrüt gözlü güzel yürekli çok vicdanlı, çok nazik ve çok kibar bir bayandır. Yılın belli aylarında partiler verip diğer ülkelerin krallarını davet eder temiz kalbi ile onlara çok iyi davranırmış, Bu nedenle de diğer ülkelerin kralları kraliçe ve ülkesine hiç zarar vermezlermiş. Düzenlediği en son partiye , Lugubriya  Kralı Recher de gelmiş Racher, bu baloda Kraliçe Jayden’e yaptığı evlenme teklifinden red cevabı alınca  çok öfkelenen kibirli Recher , kraliçeyi elde etmek için planlar yapmaya başlamıştır.

Recher, Jayden’i kaçırtıp onu bir zindana attırır. Zindanda i iki kapı vardır.  Jayden kapının birinden çıkarsa kral Racher ile evlenecek, diğerinden çıkarsa canavarların olduğu mahzen kapılarındaki bilmeceleri çözerse kurtulacak, çözemezse canavarlara yem olacaktır.  Kraliçe Jayden kendisini çıkışa ulaştırma ihtimali olan kapıdan geçmeyi seçmiştir ama bilmeceleri çözmek Alex’in görevi haline gelmiştir. Alex,  bilmeceleri çözemezse Kraliçe hep tutsak kalacaktır. Üstelik Aleks’in bu kitabı okumaya devam etmesi için de bilmeceli bölümleri çözmesi gerekmektedi

Alex, birkaç bilmeceyi çözmüş ama devam edememiştir.  Toplamda çözmesi gereken dörtyüz matematik sorusu da vardır. Sonunda Vanessa’ya durumu anlatıp yardım ister. Sam ‘la araları bozuktur. Alex ile Vanessa ile bilmeceleri çözmeye başlamışlar ama en sonunda Sam’i de aralarına almışlardır.  

Soruları çözdükçe Alex, çözdüğü soruların okuldaki matematik sınavlarında da çıktığını fark edip şaşırmaktadır.  Fakat bu soruları çözüp Kraliçeyi kurtarmaları şarttır. Üstelik zaman da daralmaktadır.  Aleks’in hesaplarına göre dört haftaları kalmış, Monoculus adlı gizli dostları da onlara yardım etmeye başlamıştır.  İlk bilmecedeki tek gözlü yaratık olan Monoculus, onların tarafındadır.

Sorula çözülmüş Kraliçe Jayden kurtarılmış, Kraliçe Jayden mahzenlerin sonuna ulaşmıştır ama kraliçe kendi ülkesine dönmeyip kayıplara karışmıştır. Üstelik de Kral Recher, karşılarına çıkmış, onları tehdit etmeye başlamışlardır.  Tam o anda Alex bir şeyi keşfeder. Sihirli sözcüğü bulursa kraldan kurtulacaklar, Kraliçe de ülkesine dönecektir. Ama o sihirli sözcük nedir.

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar