Küçük Dedektif Hakkında ve Özeti Erich Kastner

05.05.2015
 
 
 
Yazıda “Erich Kastner’in Küçük Hafiyeler “romanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları,  “Küçük Hafiyeler “romanın olay örgüsü,  romanın yazarı, “Erich Kastner’in Küçük Hafiyeler “hayatı, “Erich Kastner’in Küçük Hafiyeler “ şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları, eserden alıntılar yer alır.  Eser hakkında yorumlar,  romanın anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
 
 
ROMAN HAKKINDA 
 
Dilimize  Küçük Hafiyeler veya  Küçük Dedektif adı  ile çevrilen roman  Alman Edebiyatının önemli isimlerinden bir olan Erich Kastner’in yazmış olduğu ikinci romandır. Romancı bu romanı ile dikkatleri üzerine çekmiş, bu eseri çocuk klasikleri arasına girmiştir.  Bu eser, yazarın yayımlanan  ikinci romanıdır ve yazar bu romanı ile adını romancı olarak duyurmayı başarmıştır.
Açıkgöz Budalalar, Küçük Hafiyeler, Uçan Sınıf, Palavracı Baron, Noktacık ve Anton, Hayvanlar Toplantısı gibi çocuk romanları ile dünya edebiyatının önemli çocuk romancılarından biir olan yazarın bu eseri birçok dile çevrilmiştir.  Özellikle  İsrail’de bayağı popüler olan yazarın eserleri birçok dile çevrilmiştir.
 
 Bir çocuğun Berlin'deki teyzesine giderken trende paralarının çalınması ve yirmi  arkadaşıyla beraber elbirliğiyle hırsızı yakalamak için verdikleri mücadeleyi anlatan  bir  çocuk romandır.
 
 
KÜÇÜK DEDEKTİF ÖZETİ
 
Emil adında bir çocuk vardı. Emil bir haftalığına anneannesi ve teyzesinin yanına gidecekti. Annesi , Emil’i anneannesinin yanına gönderirken ona  140 mark vermiş,  ve bu paraları kaybetmesin diye  bir toplu iğneyle ceketinin içine asmıştı.
Emil trenle Berlin’e gidiyordu. .Melon şapkalı  bir adam da onun etrafında sık sık gözükmektedir. Bir ara uykuya daldı ve trende uyudu. Uyurken   parası çalındı. Parasını çalan adamı  tahmin ediyordu. Melon şapkalı o kötü adam,  Emil'in parasını çalmış olmalıydı.
 
Emil Berlin’e geldiğinde yep yeni arkadaşlar buldu. Bu olayı arkadaşlarına da anlattı. Emil'le arkadaşları  bir dedektif çetesi kurarak hırsızın ardına düşmüştü. O adamı takip etmeye ve arkadaşları ile o adamı sıkıştırmaya başladılar.  Adam sıkışınca bankaya kaçtı ve paraları bozdurmak istedi. Emil ‘de bankaya gidip bu paraların kendine ait olduğunu söyledi Adam da inkâr etmişti. Ama  Emil paranın kendine ait olduğunu hepsinin üzerindeki iğne izleri olduğunu , annesinin o paraları elbisesinin içine iğneleyerek astığını o yüzden o paraların üzerinde iğne delikleri olması gerektiğini söyledi..
 
Parlar incelendiğinde hepsinin üzerinde iğne delikleri olduğu fark edildi ve hırsız yakalandı.
Hırsızın meşhur bir dolandırıcı olduğu  da  ortaya çıktı. Bu yüzden hırsızı yakalattığı çin Emil’e  1000 mark ödül verildi..
Emil in annesi buna çok sevindi. ve oğluyla büyük gurur duydu.
 
 
Erich Kastner 

Emil Erich Kästner (d. 23 Şubat 1899, Dresden - ö. 29 Temmuz 1974, Münih) Alman yazar.
Dresden'de doğup büyümüş,  olan yazar, 20 yaşına kadar orada yaşamış ilk eğitimini de Dresden’de yapmıştır.  I. Dünya Savaşı'na katılan yazar,  Savaştan sonra liseyi bitirdi ve Üniversite de Alman dili, tarih, felsefe ve tiyatro tarihi  bölümlerini bitirmiştir. . Gazetelerde redaktör ve tiyatro eleştirmeni olarak çalışan yazarın  yazmış olduğu romanları 1933 te iktidara gelen  Nasyonal Sosyalistler   tarafından  yakılmış iki defaada .Gestapo tarafından tutuklanmıştır. 1943 yılında  ise yazı yazması yasaklanmıştır.
 Savaştan sonra tiyatro ve film alanlarında çalışan yazar,  1966 yılında edebiyat çalışmalarına son vermiş 1974 yılında Münih'te  kanserden ölmüştür.[1]
 
[1] https://tr.wikipedia.org/wiki/Erich_K%C3%A4stner

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar