Küçük Lord Fauntleroy Hakkında Konusu ve Özeti F.H.Burnett

18.07.2020



Küçük Lord Fauntleroy  Ve Frances Hodgson Burnett Hakkında Bilgiler

 

Küçük Lord Fauntleroy Özgün adı Little Lord Fauntleroy, İngiliz asıllı olan ABD vatandaşı Frances Hodgson Burnett’in yazmış olduğu bir çocuk romanıdır.

Roman  ilk kez St. Nicholas Dergisi'nde Kasım 1885-Ekim 1886 tarihleri arasında seri olarak tefrika edilmiş,  1886 yılında ise resimli bir kitap halinde basılmıştır.[1]  Kitabın ilk basımındaki resimler Reginald B. Birch tarafından yapılmıştır. [2]

Küçük Lord, tüm dünyada büyük ilgi gördü. Broadway'de sahnelendi, çok sayıda dile tercüme edildi ve hem sinemaya hem de televizyona uyarlandı.”[3]

Romanın Özeti

Kaptan Errol'un oğlu olan 7 yaşındaki Cedric, babasını küçük yaşta iken kaybetmiş annesi ile Amerika'da kendi hallerinde yaşamaktadır. Cedric’in en yakın arkadaşları mahalle bakkalı Hobbs ile ayakkabı boyacısı olan Dick’tir.  Bir gün Cedric’in yanına İngiltere’den yaşlı bir konuk gelir ve onlara inanılmaz bir haber verir.  Bu yaşlı konuk aslında bir avukattır. Bu yaşlı avukat Dorincourt Kontu

 Tarafından gönderildiğini söylemektedir.  Bu kont, yaşlı acımasız ve çok öfkeli bir adamdır ve annesi bu Kont’un adını duyunca çok endişelenir.

 Fakat bu yaşlı avukat Cedric’in annesinin korktuğu şeyleri değil  daha farklı bir şeyler anlatmaktadır. Yaşlı Kontun diğer iki oğlu da ölmüş, Kont’ta çok yaşlı olduğu için tüm mirasını torunu olan Küçük Cedric’e bırakmıştır.  Yani artık Küçük Cedric soylu bir İngiliz, hatta bir İngiliz lordudur. Yaşlı avukat onlara Cedric ve babasına ait hikâyeyi de anlatır.

Cedric’in dedesi Dorincourt Kontu, Cedric’in babası Kaptan Errol’u Amerikalı bir kadın olan annesi ile evlendiği için evlatlıktan reddetmiş ancak Kont’un diğer çocukları öldüğü için kontun tüm mirası torunu Cedric’e kalmıştır.  Avukat, Cedric ve annesine Cedric’in unvanının artık bir Lord olduğunu ve bunun için İngiltere’ye gitmesi gerektiğini anlatır. Kont, Cedric'i varisi olarak seçmiş ve bir asil olarak yetiştirilmek üzere İngiltere'ye çağırmıştır.

Cedric’in annesi Kont'a karşı koymasının mümkün olmadığını bilmektedir ve Kont ile aynı evde kalmamak ve başka bir evde kalmak şartıyla gitmeyi kabul eder. Bunun üzerine artık Lord Fauntleroy unvanına kavuşan Cedric ile annesi İngiltere’ye doğru yola çıkar.

Küçük Lord Cedric'in hayatı artık çok değişecek ama mahalle bakkalı Hobbs ile ayakkabı boyacısı Dick ile de irtibatını asla koparmayacaktır.



[1] Joanne Shattock, ed. The Cambridge Bibliography of English Literature: Volume 4 1800–1900. 3rd ed. Cambridge: Cambridge University Press, 2000, 1475.

[2] https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BC%C3%A7%C3%BCk_Lord_Fauntleroy

[3] Frances Hodgson Burnett, Küçük Lord, Arkadaş yayınları, Tanıtım Bülteni 

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar