Levh-i mahfuz
Levh - Osmanlıca Yazılışı : لَوْحِ : Levha, satıh, yüzey, alan
Mahfuz - Osmanlıca Yazılışı : محفوظ : Hıfz olunmuş, Saklanmış. Korunmuş. Gözetilmiş. Gizlenmiş. Ezberlenmiş.
Yazıda Levh-i mahfuz’un Arapça ve Osmanlıca yazılışı, levh i mahfuz nedir, levhi mahfuz nerededir, levh i mahfuz kelimesi ve terkibinin sözlük anlamları,levh i mahfuz kelimelerinin kökeni, levhi mahfuz hakkında bilgi, açıklamalar, tanımları, levh i mahfuz ile ilgili ayetler, levhi mahfuz duası,levhi mahfuz kitabı, şiirlerde levh-i mahfuz, tasavvufta levh-i mahfuz, levh-i mahfuz ile ilgili şiirler ve beyit örnekleri ele alınacaktır.
Levh-i mahfuz’un Arapça ve Osmanlıca yazılışı مَحْفُوظْ لَوْحِ şeklindedir. Bu terkip Arapça kökenli sözcüklerden oluşur. Yazıda levh, mahfuz kelimelerinin anlamı, Levh-i mahfuz ne demek, levh-i mahfuz kelimesinin geçtiği ayetler, şiir, levh-i mahfuz ile ilgili açıklamalar, bilgiler, verilecektir.
Levh-i mahfuz Arapça kökenli kelimelerden oluşmuş bir terkiptir. Sözlük anlamı ile “levh” levha, “mahfuz” ise korunmuş anlamına gelir.
İslamiyet ve edebiyat açılarından Allah’ın âlemi- gökleri ve yerleri- yaratmadan önce yazdığı kullarının kaderlerini kayd ettiği değişmeyen kaderler levhası veya kitabıdır. Allah’ın âlem yaratılmadan önce ezelde yazdığı, yaratılacak olanlar hakkında takdir ettiği kaderlerin yazılmış olduğu levha. Allah ( CC( bu levhayı Levh-i kalem ile yazmıştır. Bu nedenle Levh-i mahfuz ile Levh-i kalem eş anlamlı olarak da düşünülmüştür.
KURAN DA LEVHİ MAHFUZ
Levh-i mahfuz terkibi Kuran ‘ın birçok ayetlerinde geçmektedir.
Allah(o yazıdan) dilediğini siler, (dilediğini de) sabit bırakır. Ana kitap (olan Levh-i Mahfûz) ise O’nun katındadır." (Rad, 39
"Çünkü gökte ve yerde gizli hiçbir şey yoktur ki, apaçık bir kitapta (Levh-i Mahfûz’da) bulunmasın!"(Neml, 75)
"Şüphesiz ki biz, her şeyi (Levh-i Mahfûz’da yazılmış) bir kadere göre yarattık." (Kamer, 49)
LEVHİ MAHFUZ İLE İLGİLİ BİLGİLER
Kainat yaratılmadan önce ( ervâh-ı ezel ) Allah, levh ve kalemi (satıh ve kalemi ) yaratmış, Allah bu kalem ile yaratılacak olan kainatta meydana gelecek her şeyi bu levhaya kaydetmiştir.
Allah, Kâinatta nelerin olacağı nelerin meydana geleceğini, ihtiyari kaderin sonuçlarının neler olacağını, yarattığı kulunun neyi tercih edeceğini ve nasıl bir seçim yapacağını önceden bildiği için Levh-i Mahfuzu buna göre yazmıştır. Buna göre Levh-i Mahfuzda kâinatta vuku bulacak her şey ile insanların kaderleri yazıldır. “Levh-i Mahfuz, önceden yazılmış ve değişmeyecek olan kaderlerin levhasıdır. Bu büyük levha da veya defterde kâinatta olacak olan, olacak ve bitecek her şeyin son ve kesin şekli yazılmış durumdadır.”
"Şüphesiz ki biz, her şeyi (Levh-i Mahfûz’da yazılmış) bir kadere göre yarattık." (Kamer, 49)
Levh-i mahfuz' dan Sahibu'l-karn Sûr'un Sahibi olan İsrafil sorumludur. İsrafil kıyamet vakti gelene kadar Levh-i Mahfûz a bakmakla görevli olan ve diğer üç meleğe de ne yapacaklarını haber veren bir melektir. Levh-i Mahfuz’da görevli melekler de onun emri altındadır. “ [1]
“Bu levha yedinci kat gökte bulunur ve doğu ile batı uzunluğu kadar en ve boya sahiptir. Bu boyutları İlahi takdirin ifadesi olarak düşünmek gerekir. “[2]
ŞİİRLERDE LEVH-İ MAHFUZ
Ezelde levha kalem hüsn yazusın yazalı (624/1)
Bu resme yazmadı bir nakş sun-ı lem-yezeli Ahmedi
Sirişk olmazsa levh-i dilde dâg-i âteşîn olmaz
Mukaddem safha nemnâk olmasa nakş-i nigîn olmaz Arpaeminizâde Sâmî
Yazdı levh-i kâinâta kilk-i kudret "kâf ü nûn"
Yek nazarda oldu peydâ "külli şey'in yesturûn" HİLMİ DEDEBABA (1842-1907
Cûlarda berf levh-i yah üzre olup nisâr
Bakdukca geldi âyine-i hâtıra gubâr Nevizade Atai
Levh-i kalbe yazı yazan kalemin
Ağzın açıp dilin yarmak yok mudur
Deranunda olan derd ü elemin
Çaresin ehlinden sormak yok mudur Seyrani ( Everekli )
Ervah-ı ezelde levh-i kalemde
Bu benim bahtımı kara yazdılar
Bilirim güldürmez devri alemde
Bir günümü yüz bin zara yazdılar Nusret Toruni - 1945-2003.
KAYNAKÇA
[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/post/israfil-sahibu-l-karn-sur-un-sahibi/121504
[2] İskender Pala ,Ansiklopedik Divan şiiri Sözlüğü, Levh-i Mahfuz Maddesi