Matilda Romanı Özeti Konusu ve Ronald Dahl

18.07.2020


Matilda Romanı ve Ronald Dahl

 Matilda  Charlie'nin Büyük Cam Asansörü  ve  Charlie'nin Çikolata Fabrikası  adlı romanları Dünya Çocuk edebiyatı hakkında çok büyük sükse yapmış olan İngiliz yazar Ronald Dahl’ın diğer bir çocuk romanı olmaktadır.

Matilda adlı roman ilk kez 1 Ekim 1988 yılında yayımlanmış, İllüstratör: Quentin Blake’nin resimlediği ve  yayıncısının Jonathan Cape olduğu  bu kitap satış ve okunma rekorları kıran Charlie'nin Çikolata Fabrikası ve  Charlie'nin Büyük Cam Asansörü  adlı  çocuk romanlarına yakın bir ilgi görmeyi de başarmıştır. Netice olarak yazarı Ronald Dahl’ın ölümünden iki yıl önce yayımlanan bu kitap yazarın en tanınmış romanlarından biridir.

Roman, cahil bir ailenin okumayı seven cahilliğe karşı çıkan üstün yetenekli kızı Matilda ile ailesinin çatışmalarını temel almıştır.  Romandaki çatışma cehalet ile eğitim, aile içinde erkek ve kız çocuğu ayrımı üzerinden çıkmaktadır.  Sorunlu anne, baba ve çocuk çatışması konusu üzerinde ilerleyen roman çocuklar arasında ayrım yapma, okuma, sevgisi, para kazanma hırsı ve cehaletin zararları konularını işlemiştir.  Sorunlu gözüken çocukların aslında üstün zekâlı ve üstün yetenekli olabileceği hususuna dikkat çeken roman, çocuk okurlara kitap okumayı sevdirmek maksatlı yazılmıştır.

 

Romanın Konusu ve Özeti

 

Matilda daha üç yaşında iken evdeki gazete ve dergileri okumayı kendi kendine öğrenen dört yaşında iken köy kütüphanesindeki tüm kitapları okuyup bitiren üstün yetenekli bir çocuktur. Fakat annesi ve babasına göre tam bir baş belası olan Matilda daha bu yaşında anne ve babasına ders vermeye kalkışır.

Matilda, dört yaşında iken anne ve babasının televizyon izleme meraklısı, para kazanmak için insanları aldatan birileri olduğunu fark ederek onları cezalandırmaya karar verir. Matilda’nın olağan üstü güçleri de vardır ve anne ile babası ona her kötü davrandığında Matilda’da onlara karşılık vermektedir.

Bay ve Bayan Wormwoodların Matilda dışında Michael adında bir de oğulları vardır.  Bay ve Bayan Wormwood oğulları Michael’e iyi davranırlarken Matilda’ya kötü davranmakta hatta onu başlarının belası olarak görmektedir.  Anne ve babası kendilerinin yaptıkları kötü şeylere karşı çıkan , sürekli olarak onlara akıl vermeye kalkışan Matilda’yı sürekli aşağılamaktadır.  

Bir takım olağanüstü güçleri olduğunu fark eden Matilda'ya bu gücü, yalnızca ailesi ile olan ilişkilerinde değil okuldaki yaşantısında da yardımcı olacaktır. Matilda ise anne ve babasına bu nedenle de öfke duymakta onları hem cahil hem de aptal olarak görmektedir. Bu nedenle de Matilda sürekli olarak okuyup kendisini geliştirmektedir.

Matilda okula başladığında iyi bir öğretmen olan Bayan Honey’in öğrencisi olmuş,   Bayan Honey de ondaki yetenekleri fark etmiştir.  Bunun üzerine Bayan Honey, ailesi ile sorunlar yaşayan Matilda’nin ailesi ile görüşür ancak  Bay ve Bayan  Wormwood'ların kitap okumak ile para kazanılmayacağını düşünmektedirler……savunan görüşleri nedeniyle bu görüşmeden de bir sonuç alamaz.

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar