Mesaj Roman Özeti Hakkında Carl Sagan Pulıtzer Ödüllü

25.03.2015




Carl Edward Sagan (9 Kasım 1934 – 20 Aralık 1996), ABD li gökbilimci, astrobiyolog ve yazardır.   Eserin özgün adı Contact’tır. Eser Türkçeye mesaj adı ile çevrilmiştir.

Eser  insanlığın dünya dışı yaşamlar ile  kontak kurması konusunda yazılmış eserlerin ilklerinden birisi olması ile dikkat çekmiştir. Sagan bilmin popülerleşmesi için yaptığı çalışmalarla da tanınmış,  Astrobiyolojinin öncülerinden ve Dünya Dışı Akıllı Varlık Araştırması’nın (SETI) ilerlemesinde büyük katkıları olmuş olan bir yazardır. Popüler bilim kitapları ve ödüllü televizyon dizisi Cosmos (Kozmos) ile dünya çapında tanınmıştır.

Yazar bu eserinde de popüler bilim konularına değinmiş, dünya dışı yaşamla ilgi bilim kurgu romanı yazmıştır.  Roman 1979 yılında   bir senaryo olarak yazılmış,  fakat o  yıllarda bu proje  hayata geçirilememiştir. Sagan daha sonra bu senaryoyu bir roman haline getirmeye karar vermiş; roman haline getirmeye başlamıştır.   Yazar  yazmış olduğu bu romanı tanıtmya başladıktan sonra 1981 yılında, Simon & Schuster  romancı Sagan’a 2 milyon dolar avans vermiş bu avans bir eser için verilen tüm zamanların en büyük meblağı olmuştur.[1] Eserin ilk baskısı  265.000 kopya  halinde basılmıştır. İlk iki yıl içinde romanın yakaladığı satış rakamı  1,700,000 ‘ e ulaşmış eser   Book-of-the-Month-Club  tarafından yılın romanı seçilmiştir.  [2]

Roman  1985 ABD de  en çok satanlar listesine girmiş , 1986 yılında En  İyi İlk Roman Ödülü  almıştır. ve özellikle 1985 yılında  Best seller olmasının ardından gördüğü ilgi dolayısı ile Contact (Temas)  adıyla 1997 yılında  beyaz perdeye de yansıtılmıştır. Bu filmin baş rollerinden birinde ise Judıe Foster  de rol almıştır.

 

Yazar bu ve diğer  eserilerindeki bilimin popülerleşmesi için yaptığı çalışmaları nedeniyle Pulıtzer ödülüne layık görülmüştür.

  • Orijinal Adı: Contact
  • Türkçe Adı: Mesaj
  • Yazar: Carl Sagan (ABD)
  • Çevirmen: Mehmet Harmancı
  • Türü: Bilim kurgu
  • Ödül : Pulıtzer

 

KONUSU:

Bir gök bilimci olan Eleanor Arroway senelerdir uzaydan gelen radyo frekansları dinlemektedir. Araştırma ödeneğinin kesilmeye yakın olduğu bir zamanda bir mesaj almaya başlar. Uzayda yaşayan, gelişmiş bir uygarlıktan gelen bu “mesajı” bir makinenin planlarını içerir. ABD ve SSCB bu makineyi yapmak için yarışa girer.

 

ÖZET

Eleanor "Ellie" Arroway daha küçük bir çocukken  bilime ve astronomiye ilgi duyan ve bu konularda çok yetenekli olduğunu ortaya koyan bir çocuktur.  Daa yedinci sınıfta iken gittiği kütüphane de şaşırtıcı bir olayla karşılaşmış fakat karşılaştığı bu şeyin ne olduğunu anlayamamıştır.  Konuyu anlamak için tam bir kütüphane kurdu olmuş, kendine iletilen bu şeyin ne olduğunu anlamak için araştırmalara başlamıştır.  Fakat  aynı yıl, babası Theodore ölür.  Annesi John Staughton adında bir  adamla evlenir. Üvey babası  John Staughton Eleanor "Ellie" Arroway’a ve çalışmalarına  tam bir destek vermemektedir.   Ellie  üvey babasını çok sevememiş ve annesi ile de bu yüzden biraz bozuşmuştur.

Harvard’dan mezun olan Ellie  eğitimini doktora derecesine kadar yükseltmiştir.  Caltech David Drumlin adındaki tanınmış bir radyo astronomu ile temasa geçmiş çalışmalarını onunla paylaşmıştır.  Sonunda Ellıe " Agus Proje " si adı verilen  projeye dahil olur . Bu proje New Mexico ‘da dünya dışı yaşamlarla ilgilenen kısa  adı (SETI) olan  dünya dışında zeki varlıkların olduğunu kabul ederek onlarla temasa geçilebileceğine inanan bunun için de pek çok teknolojik imkanlar sahip bir kuruluştur. Fakat teleskop alımı vb gibi masraflarından sonra SETI nın mali yapısı git gide bozulmaktadır.

Ellıe bu kurumda çalışmaya başlar.  25 ışık yılı uzaklıkta  bulunan Vega adlı bir gezegenden asal sayılar ile kurullmuş olduğunu fark ettiği  bir mesaj sistemi yaydığını fark etmiştir.  Bu sayılar standart bir şekilde yenilenene sayılar dizisidir.

J Eleanor, aldığı mesajın tamamına erişebilmek için başka ülkelerdeki radyo frekansı dinleyebilen gök bilim merkezleriyle iletişime geçer ve bir anda mesaj bütün dünyaya yayılır. Mesajı çözmeye kafa yoran bilim insanları mesajın kısa bir kısmını çözümleyebilirler ve çözümlenen mesajda 1936 da Hitler’in Berlin olimpiyatlarının açılış töreninde yaptığı konuşmasına denk gelirler. Tüm dünya bir anda panikler, nasıl bir mesaj verilmeye çalışıldığını anlamaya çalışır ve hatta korkar. Mesajın nedeni ise TV yayınlarının ilk yapılmaya başlandığı zamanlardan yakaladıkları bir görüntü uzak bir uzaylı ırkın dünyalılara “sizi duyduk” deme çalışmasıdır yalnızca. Romanın kalan yarısı ise gönderilen mesajın gerçek içeriğinin çözümlenmesi ve sonrasında dünya genelinde alınan kararlar ile bir grup bilim insanının başından geçenler hakkındadır.

Gönderdikleri mesajın tamamını almaları ve çözümleyebilmeleri yıllar sürer demiştim. Ülkeler arası yapılan anlaşmalar nedeniyle çözümlenen mesaj paylaşılır ve sonucunda b u mesajların bir makine yapımı için tarif olduğu anlaşılır. Her kafadan bir ses çıkar, ülkeler karışır.  Kimisi Makine yapılmasın , kimisi Tanrının buyruğuna ters  demektedir.
Mesaj çözümlenir ve beş ülkeden beş bilim adamı  makineyi kullanmak  ve yapmak üzere seçilir. Makinenin yapılması da yıllar sürer.  Bu bilinmeyen teknoloji  dünyada bir çok şeyi değiştirir. İnsanlar uzay gezileri yapmaya ve   uzayda evler kurmaya başlar.

Bu beş  bilim adamı makineye biner , makine hareket etmeye başlr. Sürtünmesiz bir alandan  diğerine geçmeye başlarlar…..



[1] Davidson, Keay Carl Sagan: A Life . New York: John Wiley & Sons, 1999.

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Contact_(novel)#cite_note-4

0

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar