Monolog Röportajımız Devam Ediyoruz- Aklın Eleştirisel Gücü-

04.01.2018
 
Monolog Röportajımız Devam Ediyor
 
Aklın Eleştirisel Gücü
 
 
-Monolog Röportajımıza kaldığımız yerden tekrardan gerimizde bir gülümseme bırakmak için devam ediyoruz saygıdeğer okuyucularımız. Tekrardan hoş geldiniz şair yazar Âşık Gülveren.
 
-Teşekkürler ederim benim sözümdür çok severim geride bir gülümseme bırakmak, zaten bende o nedenle şiir yazmaya çalışırım her ne kadar şiir sayılmasa da…
 
-Neden böyle söylüyorsunuz bırakın okuyucularınız karar versin, efendim lafı uzatmayalım madem laf buradan açıldı kimi eleştirmenler daha doğrusu yıkmak için gelenler o ukalalar, şairleri hecelerin dilencisi hatta şarlatan hissettiklerini değil öylesine bir ahenkle düzmece ile yazan, bir yazı yazma sihirbazı olduğunu söylüyor, siz bu konuda neler söylemek istersiniz?
 
-Çok kızıyorum böylesi kırıcı olmak için kendilerine yol tutanları bir yere gelmek için yerden yere vuranları. Öncelikle pınar suyu akıtan gelen suyun başı olmak için pınardır, yoksa bostan korkuluğu değildir… Pınar suyun aktığı ve vardığı merkezdir ondan su akar ve sudan başka bir şey akmaz, aynı şairde böyledir gönüldür gönüllere ulaşmaya çalışan bir köprüdür, gayesi hislerini hisleri yazmak ve sunmaktır. Sen ressama şiir yazdıramazsın, şaire de ressam yaptıramazsın özel yeteneği yoksa bu eleştirmenler böyle boş konuşmakla gönlün coşkusunu içinden geldiği gibi yazan şairin köprüsünü yıkamazlar… Gönülden hissedilmeden yazamazsınız çizemezsiniz konuşamazsınız, eğer yok konuşala bilinir diyen varsa buyursun en mutsuz keyifsiz anında yazsın çizsin konuşsun gülsün hoplasın zıplasın… Şair şiiri ile gönüllere varmak için yazar kimisi varır kimisi varmaz bu bakış yol alma yürüme açısıdır, gönülde düş kurmadan hayattan mutlu olan var mıdır? Yoktur sanmıyorum, gerisini de artık sizler düşünün ve yorumlayın efendim.
 
-Yani iç dünya ile dış dünyanın bir araya gelmesi buluşması mıdır şiir?
 
-Hay ağzınıza sağlık cevabı ağzımdan aldınız, elbette ki iç gönül his duygu dünyasında şairin dış dünyada hissettiklerini güzel hece ve sözlerle anlatarak anlaşılır kılmaya çalışması bir gülümseme bırakmasıdır şiir, başka ne olabilir, amaç gaye gülümseme sarılma muhabbet birlik dirlik düzen… İsterseniz gönlünüzle sabahtan akşama kadar iletişim kurun, sabaha kadar hissettiklerini söylemesi, isterseniz geceden sabaha kadar gönlünüzle iletişimde bulunun sabahleyin gönlünüzde akşam hissettiklerini anlatma iletişim köprü kurma muhabbet kapısını açmak insanları aynı çatı altında gönülden buluşturmasıdır.
 
-Peki, efendim insan veyahut şair düşler kurarak yazması ve düşlerinin gerçekleşmemesi onu yaralamıyor mu okuyucuları gibi?
 
-Hayal kurmak yola çıkmak için yanına kendini gülüşlerini adımlarını alarak yola çıkmanın ilk kapısıdır veya gönlün penceresinden bakmaktır, haliyle düş kurmak için yük taşımıyoruz aklımıza jimnastik yaparak daha güzel olanı düşünerek yapmanın yolunu arıyoruz, gerçekleşmez se neden hayal kırıklığı yapsın ki, tekrardan düşünmeye devam ederiz zorlarız bundan kolayı var mıdır dünya da? Ben bilmiyorum! Bazen gerçeği kaybeden insanın gerçeği bulması değil midir? Bundan vazgeçmeyen yolunu kaybeden ve arayarak bulan neden hayal kırıklığına uğrasın, zaten düşmek kalkmak devam etmek için değil midir? İnsana has özel bir çaba ve gayrettir düşünmek, düşünmeye hayal kurmaya devam edin ve korkmayın, yıkılırsa tekrar kurarız beraberce.
 
Su hiç bıkar mı akmaktan
İnsan bıkar mı hiç yaşamaktan
Azda öteleri sonsuzluğu hayal et varmak için
Varırsın elbet güneşli bir günde
Belki yarından da öte
Bir bakacaksın dünyada hayalmiş
İnsanda hayalmiş bir anda yok olmuş
Arayanlar belki bulmuş
Aramayanlar bilin ki bulmamış
Hayal kurarak aramaya devam hayat buymuş kim anlamış
Kimi anlamamış dünya benim demiş o anda yanılmış
 
-Bu şiirinizde güzel bir örnek oldu. Sizce şair kendi ve insanların aktaramadığı iç dökümlerini kaleme alan mıdır?
 
-Sizin de şair olduğunuz sözlerinizden belli oluyor bunu vurgulamak istiyorum, bir yansıma aynanın karşısında değil insanlara bakarak kendilerine ayna olması ve o aynada şairin kendisini toplumu görmesi hayatı şiire şiiri hayatla gönlüyle tahlil iç dökümlerinin kaynaşmasının kavgasının sakin haliyle mısralara dökülmesidir şiir, zaten şair başka neyi  kaleme alabilir ki, aşkı insanı yanlış giden yaşantıları kör bakışları yakanları yıkanları… Haksızlıklara karşı sesini yükseltmek vurgulamak, kokuşmuş fikirlerin kokusunu hissettirerek temizlenmesine vesile olmak, aklın eleştirisel gücünü kullanmak kullanarak yazmaktır şiir.
Mehmet Aluç

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Kenan Eğin

Kenan Eğin

7 years ago

İyi bir şiir veya yazı emek ve bilgi ile ortaya çıkıyor. Kutlarım

Mehmet Aluç

Mehmet Aluç

7 years ago

@mehmetaluc147 | Teşekkürler ederim Kenan kardeşim,selamlarımla.

Mehmet Aluç

Mehmet Aluç

7 years ago

@mehmetaluc147 | Kusursuz kul mu var kardeşim bende onlardan biriyim, bu güzel yorumunuz için teşekkürler ederim selamlarımla.