Müfredat Nedir Müfredat Beyitler
Osmanlıca yazılışı : Müfredat : مفردات
Müfredat Arapça kökenli bir sözcüktür. Tek, bir, tek bir kişi, insanların her biri anlamlarına gelen ferd sözcüğünden türemiş olan müfred sözcüğünün çoğuludur. Bu nedenle Ferd, müfred, müfredat, münferid, sözcükleri ile yanı kökenden gelmektedir.
Müfredat مفردات kelimesinin lüğatlerdeki anlamları: Bir bütünü oluşturan bireyler, ayrıntılar. Bir bütünü meydana getiren şeylerin her biri, içindekiler, mâlum olan şeylerin tafsilâtı, birer birer zikrolunmuş şekillerindedir. Müfredat sözcüğü öğretim programı, kitabın içindeki madde madde konular, anlamlarına doğru da genişlemiştir.
Müfred gramerde de terim olarak tek bir şeyi ifade eden kelimedir. Yalnız bir şey veya şahsa işaret eden veya bire mahsus olan cemi veya tesniye olmayan manalarındadır. Müfredat ise gramerde bir ibareyi meydana getiren kelimelerin her biri manasındadır.
Arapça gramerde iki şeyi ifade eden kelimeye” tensiye”, çok şeyi ifade eden kelimeye de “cem “denir.[1]
EDEBİYATTA MÜFREDAT
Edebiyatta müfredat ise kafiyesi olmayan ayrı ayrı beyitler manasında kullanılan bir terimdir. Müfred : Tek, yalnız. Müteaddid olmayıp yalnız birden ibaret olan, tek bir şeyi ifade eden; kafiyesiz beyit anlamında iken müfredat kafiyesiz beyitler anlamına gelmektedir. Divan şiirinde müfredler bir beyti oluşturan iki dizden meydana gelir. Müfredlerde İki dize yani tek beyitle sağlanan anlamca bütünlük vardır
Ferd betitlere müfred de denmiştir. Müfredler de belli başlı bir şiir sayılmış, eski şairlerin mufassal, muntazam divanlarında da müfredlerden oluşan bölümler oluşturulmuştur. Hemen her büyük divanda müfredler bulunmaktadır.
Müfred kelimesinin çoğulu ise müfredat tır. Müfredler divanlarının sonunda “müfredât” başlığı altında divanların en sonlarında yer alır.
MÜFRED ÖRNEKLERİ
Bir gün olur cefadan o şûh-ı cihan geçer
Ey dil dediklerin olur amma zaman geçer Ziya Paşa
Yar-i müşfiktir çalar saat beni âgâh eder
Ömrümün her saati geçtikçe bir kez âh eder. Ziya Paşa
Gele bir devr ki bu galibi yad eyleyeler
Fırsat- ı sohbeti ahbab ganimet bilsin Şeyh Galip
Bkz:
Beyit Nedir ve Beyit Türleri ( Azade- Müfred - Şah-Matla- Makta- Metali Berceste)
Ferd Müfred Beyit Nedir ve Örnekler
Aks-i Müfred Nedir ve Örnekleri
KAYNAKÇA
[1] https://edebiyatvesanatakademisi.com/edebiyat-terimleri-mazmunlar/ferd-mufred-beyit-nedir-ve-ornekler/14294