Münafık Nedir

30.03.2020

 

Münafık Nedir

Osmanlıca yazılışı: منافق :  Münâfık

Münafık sözcüğü Arapça kökenlidir. Bu sözcük Arapçadaki “ nfk” kökünden gelir.  Yalancı, ikiyüzlü, olduğundan farklı gözüken, ikilik çıkaran   “nifāḳ “ kelimesi ile aynı kökten gelmektedir.

Sözlüklerdeki anlamları ile münafık :  “olduğundan başka türlü görünen” ,  arabozucu, bölücü, karıştırıcı., İçi başka, dışı başka olan, özü sözüne uymayan, [1]  “tarla faresi yuvasına giren kimse, olduğundan başka türlü görünen [2] anlamlarındadır.

Münafık kelimesi sözlük anlamlarından hareketle İslam bir kavram olarak da kullanılmış,  dinde ikiyüzlülük eden, r, “inanmadığı halde kendisini mümin gösteren”, “ İslâmiyet'e inanmadığı halde inanmış gibi görünen “, “ dinin bir kapısından girip diğerinden kaçan çifte şahsiyetli kimse” [3] manalarına gelecek şekillerde kullanılmıştır.

İslâm tarihinde nifak hareketlerinin,  münafıkların ortaya çıkışı Hz. Peygamber’in  Medine’ye hicret etmesinden sonra ortaya çıkmıştır. “İslâmiyet’e meyilleri olmayan bir kısım Medineliler ile Medine civarındaki bedevîlerden ileri gelen bazı kimseler siyasî ve maddî sebeplerden dolayı İslâm’a zâhiren girmekte kendileri için yarar görmüşlerdir; özellikle bunların bir kısmı bulunduğu muhitte gözden düşmemek amacıyla bu yolu seçmiştir.” [4]

Peygamberimiz zamanında  bazı putperest,  Hiristiyan ve Yahudilerin İslâm'ı kabul etmiş gibi davranıp çeşitli çıkarlar elde etmeye çalıştıkları veya mümin gibi gözüküp, müminlerin arasına nifak sokma gayreti içinde oldukları fark edilmiş o vakitler bu tip insanları münafık  tabiri ile ifade etmişlerdir. “Hatta bunlar, Medine'de bir mescid yaptırmışlardır. Sonradan bu mescid, Peygamberimiz tarafından yıktırılmıştır.”[5]

Münâfıkāne : Münâfık ve ara bozucu bir kimseye yakışır tarzda, münâfıkçasına: 
 Münâfıkin :  (Ar. çoğul eki -іn ile) Münâfıklar, iki yüzlüler.

Zâhid pisere meyi eder hem duhtere âşık
Mâbeyıı odası gibi iki yüzlü münafık               Lâedrî

Bir münafık bir gammazın
Terki salat bey namazın
Üçünün meyit namazın
Kılanların avradını          Kazak Abdal 

 KAYNAKÇA

  • [1] https://www.lugatim.com/s/M%C3%9CN%C3%82FIK

  • [2] HÜLYA ALPER, https://islamansiklopedisi.org.tr/munafik#1

  • [3] HÜLYA ALPER, https://islamansiklopedisi.org.tr/munafik#1

  • [4]  H. AHMET SEZİKLİ, https://islamansiklopedisi.org.tr/munafik#1

  • [5] İskender Pala , Ansiklopedik Divan Şiiri Sözlüğü, s.354

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da