MUSA SERİN'İN PENCERESİNDEN "ÖĞRETMEN"

23.11.2016
Musa SERİN’in Penceresinden “ÖĞRETMENLİK” ve Kırşehir’in güzide Öğretmenleri
Başlık biraz uzun oldu, siz buna aldanarak yazının da uzun olacağını düşünürseniz, ortak paydadan, ortak değerlerden nice güzellik ve dilinizin ucuna gelipte söyleyemediğinizi zannettiğiniz nice güzel ifadeyi de kaçırmış olursunuz. Sadede gelebilmek için uygun bir yol arıyorum. Böylece de lafı döndürüp dolaştırıyorum. Başlığa dönersek sadede gelebileceğiz galiba !
ÖĞRETMENLİK bizim gözümüzle Nizam ül Mülk olma, Şeyh Edebali olma, AkŞemseddin olma, Zenbilli Ali Efendi olma, İbn-i Kemal olma ilh….. gibi bir mertebenin adıdır. Musa SERİN ‘in penceresinden bizim de gördüğümüz budur. Bir çok yönden ele aldığı Öğretmen temali şiirler, ilgimi ve dikkatimi çekmişti. Hele bazı şiirlerini ithaf ettiği Kırşehir’in Güzide Öğretmenlerini de nazara alınca bu değerlendirmeyi yazmak sözünü ettiğim güzide insanlara vefa borcu ödemek gibi sevimli göründü. Tabii her biri, kendi mütevazi yaklaşım ve yiğit duruşuyla, eserlerini gördükçe emeklerinin boşa gitmediğini düşünüp kesinlikle bizi borçlandırmamışlardır diye ümit ediyorum. Ümidimi güçlendiren duygum ise bizim yüreğimizde kendilerine karşı beslediğimiz sonsuz/sınırsız saygı ve samimi/hasbi sevgimizin derinliğidir. Lafın kısası Kalp kalbe karşıdır.
Musa kardeşimiz kelam ve kalem erbabı olarak temayüz etti. Erken emekliliği seçmesi eğitim camiası için kayıp sayılırken, kendisine ait tercihlerin doğru yansımasıyla da Türk Ocakları ve Aydınlar Ocağı bünyesinde nice güzel faaliyete ve üretkenliğe dönüştü. 3 yıl önce Sayın Ömer GÜL “OKULLA BAŞLAR BAŞARI” isimli değerli eserini yayınladığında, eseri vitrine çıkaran ilk yazı Musa SERİN ‘den geldi. Ciddi bir emek mahsülü olan eseri, aynı ciddiyet ve emekle inceleyip tenkid yazısı yazmıştı. Bu hem eğitimciliğinin kalitesini hemde vefa duygusunun aydınca ifadesini ortaya koydu. Benim için de kendisini takip etmeme yol açtı.
FACEBOOK’daki paylaşımları gündelik/gelir geçer politikadan uzak, eğitim ve kültür temelli yazılar, inceleme ve araştırmalar ile şiirlerden oluşuyor. Kültür – Sanat faaliyetlerinden bizi haberdar ederken, kendisi mutlaka içinde olmaya özen gösteriyor. Bu minval üzre şiirlere ulaşmış olduk.
Sevgili Musa SERİN 4 Kasım/17 Kasım Tarihleri arasında Öğretmenlikle ve Öğretmenlerimizle ilgili tam 7 şiir yayımladı. Yayın tarihi sırasıyla :
1- ÖĞRETMENİN SİLAHI : Başlığından belli ki ilim irfan temalı… Fedakarlık, dürüstlük ve örneklik ifade eden mısralar. Öğretmenin diğer mesleklerle mukayeseli nitelikleri… Yüreğine sağlık.
2- YANINDA AÇAYIM GÜL ÖĞRETMENİM : Şu iki dörtlükten duygu deryasına ulaşılır.
Sevdam ufukları aşın öteye
Sel olsun bentleri taşsın öteye
Yürekten yüreğe coşsun öteye
Yürek iklimine dol öğretmenim.
Eğriye her zaman eğri diyeyim
Bir ışık verirsen, çağrı diyeyim
Konuştur Yunusça doğru diyeyim
Ağzımda konuşan dil öğretmenim.
3-AYRILIK ÜZERİNE / Sayın Cemil AYDIN Bey’e diye başlıyor. Gözünüzün önüne muhteşem bir Cemil Bey potresi geliyor. Elinde sazıyla Cemil beyin Yunusça duruşunu satır satır yaşıyorsunuz. Hatta Cemil Bey çalıyor, Musa SERİN de söylüyor hissine varıyorsunuz. Daha ne diyeyim. Eyvallah.
4-ÖĞRETMENİM / Recep KABAŞ Bey’e ithaf edilmiş.
Adını söylesem dudağım titrer
Boşanır alnımdan damla damla ter
Öpersem elini bir kere eğer
Dudakta tebessüm, sen öğretmenim
Kırşehir’de ateş yandı, köz oldu
Hece hece birleşince söz oldu
Dağlar aştık, dere, tepe düz oldu
Giderken önümde, sen öğretmenim…….. Ve devamı ile bu satırlar hepimizin yüreğindeki ortak duygu değil mi ? Haa! Bu şiiri kıskandığımı belirtmeliyim. Recep Bey için şiir yazan tek şair kalmalıydım. Olmadı...
5- GÜL ÖĞRETMENİM
…..Ararım güzeli yanında senin
Türklüğü öğrendim kanında senin
Şefkatin hasını canında senin
Alırım her zaman bal öğretmenim.
Birliği, dirliği buldur bizlere
İyiyi, güzeli aldır bizlere
Yürekten sevdayı doldur bizlere
Gurur abidesi kal öğretmenim…….. İşte Öğretmenlik, özlenen, istenen vasıflar bu işte dedirten mısralar.
6-BİLGİ BAHÇESİNİN NAZLI GÜLLERİ
Bilgi demetini bir çiçek gibi
İşledim sizlerle bak nazlı nazlı
Gözümde, gönlümde yeşeren umut
Yayılır sizlerle bak nazlı nazlı.
Bilgi bahçesine çizilen yolu
Ne güzel süsledik güzel okulu
Geçerken günlerim hep dolu dolu
Sevincim sizlerle bak nazlı nazlı…. Devamına ulaşıp kendiniz okuyun diye iki dörtlük sunuyorum. Burası sözün billurlaştığı alan, burası şiir…(Edebi yönden eleştirilerimi kendisine saklıyorum)
Birde ÖĞRETMENİN VURDUĞU YERDE GÜL BİTER başlıklı bir hatıra  paylaştı. Rahmete ve Fatihaya vesile olsun demek istedi galiba. Güzeldi. Yüreğine sağlık Sevgili Musa. Hem yazdıkların, hemde zaman tünelinde bize yaşattıkların için kutluyorum.
 
Mahmut TOPBAŞLI
 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar