Ne Evet Ne Hayır Adlı Öyküsü ve Oğuz Atay Hakkında

11.05.2020

 Ne Evet Ne Hayır Adlı Öyküsü ve Oğuz Atay Hakkında

 

 

 

 Ne Evet Ne Hayır Adlı Öyküsü ve Oğuz Atay Hakkında

 

 

Ne Evet Ne Hayır adlı öykü Oğuz Atay ’ın ilk baskısı 1975 yılında yazılan Korkuyu Beklerken (1975 ) adlı öykü kitabındaki beşinci öyküdür.  

 Oğuz Atay eleştirmenler tarafından Post modern bir öykücü olarak kabul edilmiş, yazar bu kitabına aldığı öykülerinde bireylerin bireysel sorunlarını ve çatışmalarını ele almıştır.

Marksist ve Sosyalist düşüncele sahip olan yazar buna rağmen bene merkezli konulara yönelen toplumsal sorunlar ile uğraşmayan biridir.  Oğuz Atay, roman ve öykülerinde genellikle,  her şeyden önce kendisinden çağından, ortamlarından, düzenden, devletten, hükümetten, şikâyetçi bireylerin iç çatışmalarını ele almış, roman ve öykülerinde;   büyük kentlerde yaşayan sorunlu bireylerin  “yalnızlığı, toplumdan kopuşları ve toplumsal ahlaka, kalıplaşmış düşüncelere yabancılaşan, tutunamayan bireylerin iç dünyasını “  anlatmıştır.

Yazarın bu öyküsünde aşık olduğu kıza arkadaşlık teklif eden bir gencin  etrafında uyumsuzluk,  aşk, mutsuzluk,  arabesk bir toplumda yetişen akılsızca bir Mecnunluk konusu işlenmiştir.

Oğuz Atay, bu hikâyesinde  bir birey üzerinden kaderci ve arabsk bir toplum haline dönüşmeyi vurgular.

ektupla sorar fakat yıllarca verilmeyen cevabın bir hayatı yok ettiğini göremeyecek kadar acizdir. Kısacası “Ne Evet Ne Hayır”, M.C’nin bir türlü sonuçlanmamış platonik aşk öyküsüdür; başka bir deyişle umutsuz bir aşkın hikâyesidir.

 

Ne Evet Ne Hayır Öykü Özeti 

Bu öykü ana yapı olarak bir gazetenin gönül köşesinde okurlarından gelen mektupları okuyarak cevaplandıran, onların dertlerine çare bulmaya gayret eden bir gazeteciye gelen mektuplardan oluşur. Mektupları okuyup cevap veren gazetecinin adı ise Dr. Akın Korkmaz’dır.

 Yirmi dört yaşında uzun boylu, esmer bir genç de bir mektup yollamış, sevdiği kız ile sorunları olan ve kalp kırıklığı yaşayan bu genç, yaşadığı aşk macerası ve kalp kırıklığına dair detaylı şeyler yazmıştır.

Mektubu okuyan gazeteci gence he acımakta hem de gencin içine düştüğü cahilliğe gülesi gelmekte hatta içten içe alay da etmektedir.  Delikanlı sevdiği kıza düşüncelerini itiraf ettiğini ama o kızdan ne evet ne de hayır diye bir cevap alamadığı için yakınmaktadır.

Bu hikâye M.C’nin hikâyesidir.  M.C. ‘nin sevdiği bir kız vardır.  Bu kıza M.C. defalarca arkadaşlık teklif etmiş, ama bu kız ona bir türlü içinde evet veya hayır olan bir cevap vermemiştir. Bundan dolayı da M. C. Büyük bir kalp kırıklığı içine düşmüş ve ne yapacağına dair yazardan tavsiye beklemektedir.

Bunun için de bu mektubu gazetenin gönül köşesine göndermiştir.

 Gazeteci Dr. Akın Korkmaz pek çok işe girip çıktıktan sonra bu gazeteye girerek bu işe başlamıştır. Dr. Akın Korkmaz bu gence nasıl bir cevap yazacağını düşünmektedir. Kızın M.C’yi oyalayıp her herhangi bir cevap vermemesi M.C’nin psikolojisini bozmuş, Dr. Akın Korkmaz da bu gencin kim olduğunu merak etmiş bu gencin, , tek yanlı bir aşk için, içine düştüğü girdapları, çıkmazları, kendini heba edişini empati yoluyla anlamaya çalışır. Gencin neler düşündüğünü, nasıl yatıp kalktığını kafasından neler geçirdiğini hayal eder. Belki de bu genç arabesk şarkılar dinleyip, çelişkiler içinde bocalayan, şaşkın bir delikanlıdır.

Esasında o genç kız ona bir  cevap vermiş onu istemediğini  belli etmiş ama en net şekilde  bir cevap vermemek ile onu  kırmadan reddettiğini anlatmak istemiştir.  Bu genç reddedildiğini anlamak istememektedir.  Bunu anlamak istemediği için de hala bir umut aramakta kendini yerden yere vurup çelişkiler içinde bocalamaktadır.

Gazeteci Dr. Akın Korkmaz ‘a göre bu genç “arabesk toplum”un “mecnun”larından biridir. ” M.C. en sonunda hapse düşmüş, bu yaşta saçları bembeyaz olmuş, ölmek istediğini yazmıştır. Uğrunda bu hallere düştüğü kız ise bir başkasıyla nişanlanmış,  M.C. gazeteci  Dr. Akın Korkmaz’a  ne yapması gerektiğini sormaktadır. 

İLGİLİ LİNKLERİMİZ

·         Oğuz Atay Edebi Kişiliği Eserleri ve Konuları

·         Oğuz Atay " Tutunamayanlar " Roman Özeti ve İnceleme

·         Bir Bilim Adamının Romanı Oğuz Atay

·         Oğuz Atay'ın Bir Bilim Adamının Romanı Hakkında

·         ÇOK DEĞERLİ BİR BAŞUCU KİTABI: "BİR BİLİM ADAMININ ROMANI"

·         Tehlikeli Oyunlar Hakkında Konu Özet Analizi Oğuz Atay

·         Korkuyu Beklerken Öyküsü ve Oguz Atay Hakkında

·         Tahta At Adlı Öyküsü Oğuz Atay Hakkında

·         KELİMELER VE OĞUZ ATAY

·         Unutulan Adlı Öyküsü Oğuz Atay Hakkında

·         Oğuz Atay’ın Bir Mektup Öyküsü İnceleme ve Özeti

·         Ne Evet Ne Hayır Adlı Öyküsü ve Oğuz Atay Hakkında

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar