NEDEN AZ OKUYORUZ?

11.02.2017
Çoğu zaman birtakım vesilelerle gündeme gelen -gelmesi de gereken- ve yapılan çeşitli kitap okuma oranı istatistiklerinde de bizi trajikomik bir tabloyla karşı karşıya bırakan az okuma durumumuzu iyi bir noktaya nasıl taşıyabiliriz? Toplumca üzerinde ciddi anlamda düşünmemiz gereken bir soru ve sorun. Neden az okuyoruz? Neden okumak ve araştırmak yerine; çoğu zaman izlemeyi, her şeyi (!) sormayı tercih ediyor; bildiklerimizle ve o güne kadar okuduklarımızla yetiniyoruz? Lütfen bu soru uzerinde düşünelim ve bu sorunu hep birlikte çözelim. Düşüncelerinizi ve çözüm önerilerinizi paylaşmaya var mısınız? Saygılar ve selamlar...

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Kadir Altun

Kadir Altun

8 years ago

Öncelikle mutlak değinilmesi gereken bir konuya temas ettiğiniz için sizi kutlarım kıymetli Sevim Hanım/ablacığım. Az okuyor olmamızın temel sebebi okumayı seviyor olmamamız. Yani az okuma sorununu çözmek için öncelikle okumayı sev(e)meme sorunumuzu çözmemiz lazım gelir. Ben insanların okumayı sevmediklerini beyan ederek kitap okumayışlarını "ne tür kitaplardan hoşlandıklarını bilmemeleri" şeklinde yorumluyorum. İnsan bir şeyi ancak ihtiyaç duyarsa ister. Gününüz insanı okumaya ihtiyaç duymuyor. İhtiyacı olduğu vakit de insanlara sormak eyleminden de vazgeçip gogıl amcaya danışıyor.. İnsan aşk'ın dışındaki her şeyi iki sebep çevresinde ister. Ya haz ya fayda. İnsanın eyleminde haz ve fayda olmayan aşk haricinde bir şey yok. Bir insan ya haz için ya da fayda için kitap okur. Günümüz insanının büyük kısmı kitabı yalnızca fayda için okuyor. Üniversite öğrencilerimizin çok büyük bölümü bu kategoride. Adını tarihin tozlu sayfalarına yazdıran büyük üstadların hep haz için okumuşlar... Ben sorunun çözülebilmesi için insanlara bilginin hikmetini ve kıymetini idrak ettirmenin şart olduğunu düşünüyorum. Selam ve muhabbetle.

Sevim Kınalı

Sevim Kınalı

8 years ago

Kadir Bey, çağrıma kulak verdiğiniz ve düşüncelerinizi ilettiğiniz için ben de teşekkür ederim. Çözüm önerinizi de oldukça anlamlı buldum. Uygulanabilirse etkili olacağını da düşünüyorum. Ben de mesleğim gereği, öğrencilerimi, okumanın bireysel ve toplumsal hayata katkıları konusunda bilinçlendirme ve konuyla ilgili farkındalıklarını arttırma gayreti içindeyim. Örnek metinlere yer vererek, yüreklerine dokunmaya ve okumanın onların kişiliklerine, hayata bakışlarına, kısacası insanlığa katacağı önemli değerleri hissettirmeye çalışıyorum. Allahü teala'nın Alak Suresi'nde geçen ve ilk vahiy cümlesi olan "Ikra"(Oku!) emrinden yola çıkarak, okumanın manevi ve insani sorumluluğuna dikkat çekmemiz ve hakikati ancak çok yönlü okumalarla bulabileceğimizi vurgulamamız oldukça önemlidir. Başta anne babalar olmak üzere, öğretmenlerin ve en önemlisi de yetkili kişilerin, okuma sevgisini, disiplinini kazandırma konusunda duyarlı ve sorumlu davranmaları gerekir. Kısacası bu denli önemli bir konuda herkes elini taşın altına koymalıdır. Sorumluluk alabilmelidir. Okuma sevgisini ve bilincini kazandırmanın yolları hep birlikte aranmalı ve somut önerilerle gelinmelidir. Aksi takdirde yıllar sonra da bu sorunu konuşuyor olacağız. Herkesin bu soru ve sorun hakkındaki değerli görüşlerini bekliyorum. Selamlar. Sevgiler.

Sevim Kınalı

Sevim Kınalı

7 years ago

@sevimkinali980 | Mısra Hanım, her yorumunuzda içtenlik ve özgünlük var. Aslında yorumlarken de güzel bir yazı kaleme almış oluyorsunuz. Deneyimlerinizle genç kuşağa ve anne babalara da ışık tutuyorsunuz. Dopdolu bir yüreğiniz, gözlemleriniz ve güzel okumalarınız var. Bu yorumunuzu biraz daha geliştirerek "yazılar - söyleşi " bölümüne kaydetmenizi öneririm. Güzel ve yararlı bir yazı olacağı düşüncesindeyim. Içten yorumlarınızdan dolayı teşekkür eder, başarılar dilerim. Selamlar.

Mehmet Aluç

Mehmet Aluç

7 years ago

Ben hala çözmüş ve anlamış değilim,vaktimizi sosyal Platformlar da okumadan beğenme dürtme laklakla bir iki süslü kelimeleri paylaşmakla boşa geçiririken,veya internette özlü sözleri kopyala yapıştır mantığı içinde yaşamamız,önemsemeden aman bana ne okuyarak profesor mü olacağım mantığı ile hayatımızı idame ettiğimiz için olsa gerek.Bende bugün bu konuda bir tartışma açtım.