NEDEN ORUÇTA DAHA ÇOK KENETLENİYORUZ?

28.05.2017
NEDEN ORUÇTA DAHA ÇOK KENETLENİYORUZ?

     Oruç ibadetinde farklı bir iklim oluşuyor toplumda.  Bilmem sizler de farkında mısınız? Namaz da oruç gibi bireysel bir ibadettir. Her ne kadar cemaatle de namaz kılınıyor olsa bile oruçıtaki heyecan bir başka.  Elbette tutan var tutamayan var. Namazda da hemen hemen benzer bir durum söz konusu. Ancak namaz için kılamama durumu pek de söz konusu değil. 
        Namaz kılabilmek için çeşitli kolaylıklar sağlanmış bizlere. Çeşitli durumlarda, oturarak  veya ima yolu ile namaz kılınabiliyor. Oruç ibadetinde de birtakım kolaylıklar var. Ama yine de.oruc tutma.konusunda sanki daha bir istekli ve kararlı davranıyoruz. On iki ayın sultanı Ramazan'a karşı farklı bir bağlılığımız var. En azından farklı bir canlılık yaşanıyor bu ay. Ne de olsa senenin bir ayı yaşıyoruz Ramazan'ı. Aslında yılın belli günlerinde de oruç tutabiliyoruz.  Nafile namaz gibi nafile oruçlar da var. Ama yine de Ramazan ayının orucu bambaşka bir heyecanla karşılanıyor.
         Kulaklar ezana daha yakın, diller daha dualıdır.  Kalpler daha yakındır Allah'a... Elbette gönül ister ki daima bu güzelliklere yakın olalım. Ancak Ramazan'ın evlerimizdeki, gönüllerimizdeki ve Müslüman âlemindeki yeri hep başkadır ve özeldir.  Oruç tutanlar bilirler. Aslında sağlıklı olup oruç tutabilmek bir ayrıcalıktır.  Farklı bir lezzettir.  Açlığın da bir lezzeti, birçok hikmetli yanı olduğunu idrak edersin. Her nimet büyür gözünde.  Tok olmanın hissi de başkalık kazanır.   Nefsinin isteklerine hayır demeye, açlığa sabretmeye niyet edersin ve okunan ezanla bu sabrını iftarla taçlandırırsın.. Ramazan boyunca, sabahları demlediğin çaydan, kahvaltı sofrasından ve başka nimetlerden belli bir süre uzak durursun. Kötü sözden ve kötü düşüncelerden de uzak durmayı başardın mı orucun güzelliğini tam anlamıyla yaşarsın.
        Oruç tutmaya niyetlenirsin ama sadece aç kalmakla yerine getiremezsin orucun gereklerini. Güler yüzle, tatlı dille; bir de daha fazla ve ihlasla ibadet ederek de orucun tüm güzelliklerinden,  hikmetlerinden yararlanmış olursun. Ramazan'da her saat iftar saatine yaklaştığımızı müjdeler. Her ezan, iftar sofralarıyla buluşmaya yaklaştırır bizi adım adım.  Birlikte oturulan sofraların bereketi ve lezzeti Ramazan'a özgüdür.  Davulcunun veya çalan saatin sesiyle, kurulan sahur sofralarıyla,  ibadetiyle ve daha birçok güzelliğiyle misafir olur evlerimize ve gönüllerimize. Ayrı bir bereketi ve apayrı bir telaşı barındırır.  Tatlı bir telaş sarar evleri. 
         Her Ramazan daha bir kenetleniriz o iftar ve sahur sofralarının etrafında.  Gönül ister ki On Bir Ayın Sultanı'yla her ay kenetlensin Müslüman âlemi ve  tüm insanlık  Mübarek Ramazan ayının, insanlığımızın güzelliklerle taçlandığı bir ay olmasını diliyorum.

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar