Nedir Gazeli *)(*

16.12.2018

Aşkla doldum sonra taştım gözlerim kan,  mey nedir

Ayrılıktan yanmışım yar inlerim ah ney nedir

 

Ben dilencin olmuşum el açmışım aşk isterim

Kovmanın yol-yordamın bil “git başımdan ey... “ nedir

 

Oysa hem yer hem de göksün yâr da sen ağyar da sen

Her taraf bak senle dolmuş, gördüğüm her şey nedir

 

Sultanımsın tek şahımsın gönlümün tek tahtısın 

Varlığın hep devletimdir han hakan kim bey nedir

 

Gelmişim yüz sürmüşüm hep sen kokar cadden yolun

Bir sefercik kızmasan bir “hay” desen “hey...hey!” nedir

 

 

Not: Şiirimiz Özleşim ölçüsüyle yazılmış olup ayrıca ;

Fâ i lâ tün fâ i lâ tün /fâ i lâ tün fâ i lün  ile aruz ölçüsüyle

8 + 7  15’li hece ölçüsüyle yazılmıştır. 

 

 

 

 

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

Necibe Çetinkaya

Necibe Çetinkaya

6 years ago

Tebrik ediyorum sevgili Seferi. "Nedir " redifli gazel. Bize önce açıklama yapılmış sonra da soru sorulmuş. Aşk bâdesi içen gönül bu aşk ile dolup taşmış. Gözlerden yaş yerine kan akmış. Aşığı bu hâle getiren "mey" nedir Aşık ayrılığı istemez. Ayrı düştüğü zaman da ayrılık acısıyla ah edip İnler .Bu inlemelerin şiddeti gönülü yaralar. O halde "ney "nedir.(Ney edebiyatta inlemenin sembolüdür. ) Diğer beyitlerde de aynı cevaplar ve sorular. Çok değişik bir gazel çalışması olmuş. Değerli kardeşimi cân-ı gönülden kutluyorum. Sevgilerimle.

Sebahattin Günday

Sebahattin Günday

6 years ago

Güzel bir şiir. Okurken gerçekten aruzun ahenk özelliklerini yansıtmış. Ancak sondaki açıklama hatası düzelsin isterim. Bir Şiir hem hece hem aruz ile yazıl/a/maz. Hece ölçüsünün de 8+7= 15 'li diye bir kalıbı olduğunu düşünemiyorum. Şiir için tekrar tebrikler..

Sebahattin Günday

Sebahattin Günday

6 years ago

Düzeltiyorum. Hecenin 15'li ölçüsü var ama bu beyitler 4+4+4+3=15 'li okumaya da uyuyor. Bu durumda hangi ölçüyle okuyacağız? Bence bu şiiri aruzla okuyalım, aruzla tadalım. Tekrar söylemek isterim, iki ölçüyle şiir oluşturma ve okuma uygulamasını duymamış olduğum için yazıyorum.

Esa Resmi Hesap

Esa Resmi Hesap

6 years ago

Şiir, sorduğu kavramlar hakkında bildiklerimizi sorgulattıktan sonra şairin muhayyilesindeki kavramın izahlarına dayanan bir içeriğe haiz. Mey, ney, aşk, şah ey.... nedir sorularının kendince cevaplarını bizlere yansıtan şiir, kavramların zihne göre değişen özgün yansımalarını başarıyla aktarmış. Kafiyeye ve kalıplara uyabilmekle sınırlı kaldığında üstat olduğunu sanan şairlere bakınca Aruz ve özleşim, şiir yazan ile şiir üstadını ayırt eden en somut veri olmalı. Ayrıca daha üst düzey teknik gerekleri yerine getirip üzerine anlam kıvraklığı, ahenk mühendisliği özgün imgeler, sakız olmamış bakir fikirler ekleyebilmek üstatlık ölçüsü sayılacak tek bir geçerli ölçüttür. Basit gibi gözüken tüm bu merhaleleri aşabildiğinize bu şiiriniz tek başına bir kanıttır. Bunca teknik konuyu bir şiir bünyesinde icraata koymak da şüphesiz büyük bir yetenek. Nitekim nice nice bu konuların proflarının böyle bir şiir vücuda getirmeden öldüklerini de biliyoruz. Bu da demektir ki böyle bir şiir yazabilmek bilmekle mümkün değil yetenekle mümkündür. yeteneklerin de sınırları üzerinde durmadan teknik gelişimde zirve yapmış, özgün olmayı ve cidden beğenilmeyi de başarmış şiir adına şaire tebriklerle

Esa Resmi Hesap

Esa Resmi Hesap

6 years ago

Sebahattin Bey, halk şiirinde esas hece sayısının denkliğidir. Ama 15 li hece az kullanılmıştır da denilebilir. Şiirde ki ölçüye gelince şair de izah yapacaktır ama bu şiir ilk önce Özleşim şiiridir. Özleşim ölçüsü ile özleşim+ aruz+ hece ölçüleri birlikte kullanılabilir. Aruz açısından bakınca bu şiirde imale, med, zihaf yok demektir. Özleşim ölçüsü Aruzu Türkçenin mantığına uyarlayan dizeleri yatayda hece sayısı, yukarıdan aşağıya her hecenin sesli veya sessiz ile bitmesi yönünden de eşitleyen bir vezindir. Bu ölçü, bu şiirde de olduğu gibi İstenirse aruzun kalıplarına da zihaf, imale, med yapılmaması kaydıyla uyarlanabilmektedir. Özleşim hakkında geniş bilgi için. Siteden E dergi Özleşim özel sayısına bakınız

Maksud - Maksude

Maksud - Maksude

6 years ago

Şiiri herkesten önce ben okuduğum için sevinmek hakkım :) marifet iltifata tabi imiş. Arkadaşımla ne kdar gurur duysam az. Aşk seferlri bitmesin hep muzaffer olsun.

Maksud - Maksude

Maksud - Maksude

6 years ago

Nedir 8 li hece ölçüsü ile sek sek oynadı ama yorum şiiri şiir olarak göstermiyor... /////// Aşka kandım yar elinden Bal damlıyor gör dilinden Kan kırmızı kor gülünden Hun içerim mey de nedir /////// Kırılsa da kıramaz o Darılsa da duramaz o Yorulsa da yoramaz o Sanki melek huy da nedir ////// Nuru varsa karanlık yok Gölgesinde yarenlik çok Boş sözlere karnı tok Hem de asil soy da nedir ////// Hangi vakit özlediysem Hasretiyle sızladıysam Yollarını gözlediysem Gelemem ben cay da nedir //// Kendi yemez doyurmadan Dağıtır da kayırmadan Hizmet eder buyurmadan Sen canına doy da nedir //// Dedikodu bilmez asla Sevgisiyle kalbin besle Bakışıyla gönlün süsle Git başımdan hey de nedir ///// Yaşıyorum sayesinde Hissedarım payesinde Kendim buldum kuyusunda Mezarıma koy da nedir

Salih Özel (Evreni)

Salih Özel (Evreni)

6 years ago

"Ben dilencin olmuşum el açmışım aşk isterim Kovmanın yol-yordamın bil “git başımdan ey... “ nedir" Bence şiirin bercestesi bu beyit. Şiirin tamamı bir başka güzel tebrik ederim Seferi hocam.

Seferi (Nurcan Bedir Ören)

Seferi (Nurcan Bedir Ören)

6 years ago

Öncelikle güzel yorumlar için değerli hocalarıma çok çok teşekkürler ediyorum. “Yanıtla”butonu bende olmadığı için yorumlara ayrı ayrı cevap yazamıyorum. Necibe Hanım tasavvuf ipuclarını bulmuş, açıklamış... yazabilmişsem ne mutlu. beğenmenize sevindim. Sebahattin Günday hocam, ilgiyle okumuş ve beğenmiş...kendi adıma gurur duydum. Çok teşekkürler. Divan şairleri Aruzla yazmış ve bunun kurallarına uymuşlar. Günümüzde de aruzla yazan şairler var. Ama günümüz akımlarından Özleşim diye de bir ölçü sistemimiz var. Esas olan milli olan hece ölçüsü ama hecelerin açıklık-kapalılık esasına göre yazılan bir ölçü sistemi. Üzerinde uğraşınca aruzla hece de aynı şiirde uygulanabiliniyor. Biz yapmaya çalışıyoruz. Bundan da çok mutluyuz. Yaşıyor olsalardı Divan şairlerimiz de yapardı, çok da güzel yaparlardı. Sevgili hocam Şehamettin Bey’e de güzel yorumları ve açıklamaları için çok teşekkürler. Çok mutlu oldum. Sevgili Maksut Hocam’a şiirin doğuş aşamasında, verdiği destek ve güzel yorumları için teşekkürler. Ne güzel ilham vermişim. Güzel şiirini ayrıca eklerse seviniriz. Salih Özel hocam beğenmenize sevindim. Çok teşekkürler...

Muhammed Bizar

Muhammed Bizar

6 years ago

Ben konuşmak bilmem. Dilim kısadır sevgili Seferi hocam. Üstadım "okurken yormamalı şiir" der. Sizin şiiriniz susuzluk giderir, yorgunluk alır cinsten. Tebrikler efendim.