KategorilerEDEBİYATEdebiyat Terimleri Mazmunlar Niçin Başaçık Dua Edilir Başaçık yapılan Dualar

Niçin Başaçık Dua Edilir Başaçık yapılan Dualar

23.07.2020

Niçin Başaçık Dua Edilir Başaçık yapılan Dualar

 

Bazı duaların baş açıkken yapıldığında kabul edileceğine dair bazı inançlar da vardır.  Bilindiği gibi İslamiyete kadınların başını açması, saçlarını göstermesi haram kabul edilmiştir. Hatta eski devirlerde erkeklerin de başları açık gezmeleri, börk, başlık, bere, takke, kavuk vb takmadan gezmeleri ayıp kabul edilirdi. Erkeklerin dahi başlıksız ve börksüz dolaşmasının ayıp kabul edilmesi, kadın veya erkek, dua ederken başları kapalı dua edilmeli gibi bir alışkanlık yaratmıştı. 

Fakat bu inançlara rağmen bazı duaların başı açık yapıldığı zaman daha makbul olacağına dair inançlar da gelişmişti. Örneğin "yağmur duası" baş açıkken yapılan dualardan biriydi. Yağmur duasının başı açık olarak yapılması daha makbul sayılmıştır. Ayrıca zulüm görenlerin de ilençlerinin kabul edilmesi için başı açık dua etmeleri gerektiği düşüncesi doğmuştu. . A. T. Onay'ın bildirdiğine göre" borcunu inkâr edene de alacaklının başı açık beddua ettiği bildirilmektedir.[1]

Şu halde, yağmur duası ile yağmur talep edenler, yağmurun yağması için başı açık dua ediyorlardı. Zulmedenlere ve borcunu inkar edenlere başı açık olarak beddua edilince, bedduanın kabul edileceği düşüncesi hâkimdi.

Ayrıca başı açık yapılan duaların  yüksek ses ile edilmesi gerektiği düşüncesi veya âdeti de vardı.
Bu itikatlar divan şiirinde de yer almış, divan şairleri bu gelenekleri değişik vesilelerle ile  kullanmışlardır. 

Ne için başı açar el getirir  serv ü çenar
Ki dua eyleyeler kadd- i hıramanın içün        Şeyhi

Nice bir örtülü kılam  niyazım ol saneme
Bir  kere baş açuben  aşikare yalvaralum    Ahmet Paşa

Eski devirlerde erkeklerin dahi İşret meclisinde bile başlarını açması  ayıp kabul ediliyordu. Nitekim bu gelenekler ve kaideler Atatürk’ün şapka inkılâbına kadar devam etmişti.

Devr el vermiş iken yürüt ayağı saki
Baş açık  nuş idelim  nem ile nengi suya sal.     Necati


KAYNAKÇA

[1]   A. Talat Onay, Eski Edebiyatta Mazmunlar, MEB Yayınları,  İst. 1996, shf 131

 

 

Yorum yapmak için lütfenKayıt Olunya da
mehmetaluc147
Mehmet Aluç5 yıl önce
Evet kadın başı açık dua da eder Kur’an’ı Kerim’de okuyabilir. Çünkü bunu yasaklayan hiçbir delil yoktur. Birde Allah (Azze ve Celle) şöyle buyuruyor“ Onlar, ayakta dururken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar…” Âl-i İmran: 191
mehmetaluc147
Mehmet Aluç5 yıl önce
Erkeklerin yanında başı açık durması caiz değildir.Müslüman bir kadın kendisine dinen yabancı olan erkeklerin yanında ve bir de namaz kılacağı zaman başını örter. Kadınların arasında veya evde kocasının, çocuklarının, babasının, kayınpederinin, erkek kardeşlerinin ve yeğenlerinin yanında başını örtmek zorunda değildir. Allah Teâlâ Nûr Suresinin 31. aye­tinde şöyle buyurmuştur: “Mümin kadınlara söyle, gözlerini sakınsınlar; edep yerlerini ve çevresini örtsünler. Görünen kısım dışındaki süslerini açmasınlar. Başörtülerini yakaları üstüne kadar indirsinler. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kendi kadınları, elleri altında bulunan esirler, ele bakar hale gelmiş ve erkekliği kalmamış kimselerle kadınların edep yerlerinin farkına varamamış çocuklar dışında hiç kimseye süslerini açmasınlar…” (Nûr, 24/31)
esaesa446
Esa Resmi Hesap5 yıl önce
@esaesa446 | Yorumlarınız dini açıdan da yazıyı tamamlayan, yazının eksiklerini gideren ilave notlar olmuş. Bu yüzden de yazının kıymetini arttıran, yazıyı tamamlayan değerli bir yardım kıymetindedir. Katkı için de teşekkür ediyoruz.
mehmetaluc147
Mehmet Aluç5 yıl önce
@mehmetaluc147 | Rica ederim kardeşim,selamlarımla.