27.12.2022
Osmanlıca yazılışı nüh : نه
Osmanlıca yazılışı âsüman : آسمان
Dolayısı ile nüh u âsüman آسمان نه dokuz kat gök yani dokuz felek demektir. ( bkz FELEK VE NÜH FELEK NEDIR )
Nüh Sözcüğünün Kökeni
Nüh نه sözcüğü Farsça kökenlidir ve nüh sözcüğü farsçada “dokuz” rakamının karşlığı olmaktadır.
Âsüman Sözcüğünün Kökeni ve Sözlük Anlamları
Âsüman sözcüğü Farsça kökenlidir ve Avesta (Zend) dilinde aynı anlama gelen āsmān- sözcüğüne dayanır. Modern fars dilinde asuman sözcüğünün sözlüklerdeki anlamları : “Gökyüzü, semâ, felek, gök kubbe” olarak sıralanmıştır.
Terim Olarak Nüh u Âsüman
Terim olarak “nüh u âsüman “,” nüh felek “ eskilerin astrolojik anlayışlarında ile aynı anlama yani dokuz kat sema, gök veya dokuz felek anlamlarına gelir. Felek ve asuman ( sema , gök yüzü ) astrolojik inançlara göre “yıldızların döndüğü yer”, “yıldızları taşıdığına ve hareket ettirdiğine inanılan şeffaf gök küre; gezegenlerin yörüngesi” manalarında kullanılmıştır.
Eskilerin inançlarına göre Dünya kâinatın merkezi olmak üzere Dünyanın üzerinde dokuz asuman ( sema, asuman ,) yani dokuz kat felek vardı. Ve her seyyâreye [gezeğen yıldız] mahsus bir gök tabakası oluyordu.
Dokuz felek Dünya göğünden başlayarak yedi gezegenin olduğu yedi felek, burçların olduğu kürsi adı verilen sekizinci felek ve dokuzuncusu da atlas feleği olmak üzere dokuz taneydi. [1] Yedi gezegenin olduğu yedi felek ise sırasıyla Ay, Utarit, Zühre, Güneş, Mirrih, Müşteri, Zühal, felekleriydi. Sekizinci felekte birer burç halinde sabit yıldızlar toplanmıştı ve adına “kürsî” deniyordu. Sekizinci felekte bulunan bu burçlar on iki taneydi. Atlas en üstte olduğundan felek-i a’zam, felekü’l-eflâk gibi adlarla anılırdı.[2]
FELEK İLE İLGİLİ LİNKLERİMİZ
KAYNAKÇA
[1] BURÇLAR FELEK KIRAN İNANÇLARI DIVAN ŞIIRI VE HAYATA ETKILERI, Arama.aspx?id=48285
[2] AY GÜNEŞ YILDIZ VE FELEK İLİŞKİSİ İLE DİVAN ŞİİRİ ASTROLOJİ ANLAYIŞI,
Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın