Ölü Ozanlar Derneği Romanı ve Özeti N.H.Kleinboum

17.05.2015
 
 
Yazıda N.H.Kleinboumromanı hakkında bilgiler, romanının özeti,  romanın konusu, ana fikri,  romanın kahramanları, romanın olay örgüsü,  romanın yazarı, “Ölü Ozanlar Derneği N.H.Kleinboum “ romanın şahıs kadrosu  yazarın diğer romanları,  Ölü Ozanlar Derneği N.H.Kleinboum  anlatım tekniği, yazarın bakış açısı, romanın tekniği, romanın türü, çevrildiği diller, eserin basım yılı, basım hikâyesi, yazar ve eseri arasındaki, eserle yazarın biyografisi arasındaki alakalar incelenmiştir.
 
Ölü Ozanlar Derneği N.H.Kleinboum

Ölü Ozanlar Derneği,  özgün adı ile   Dead Poets Society  adlı roman  Amerikalı yazar,  N.H. Kleinbaum’un  1989 yılında yazdığı ve daha sonra gördüğü ilgi üzerine senaryo haline de getirilerek filme de alınan bir romanıdır. [1] Roman Tom Schulman tarafından senaryo haline getirilmiş ve bu senaryo 1989 yılının En İyi Senaryo Akademi Ödülü’nü kazanmıştır. [2]
Eser yayımlandığının ertesi yılı Türkçeye de çevrilmiş ülkemizde de ilgi ile karşılanmıştır.
Romanın öyküsü 1959 yılında Vermont kasabasının Issız tepelinden birine kurulmuş olan Welton akademisinde geçmektedir.
 
KONUSU
 
Sıkı bir çalışma ortamında iyi bir üniversiteye gitmek için oldukça büyük bir baskı altında eğitilen çocuklar  okula  yeniğeler bir edebiyat öğretmeninin  sıra dışı öğretim yöntemleri   ile Karşı karşıya kalırlar.  Bu çocuklar şiir, edebiyat ve tiyatro ile ilgilenmeye başlamışlar, Bay Keating onlara farklı bir hayatın kapılarını açmış  ondan etkilenen yedi arkadaş, Ölü Ozanlar Derneği'ni  faaliyete geçirmişlerdir. Bu gizli dernekte ailelerinin baskı ve beklentilerinden uzak tutkularını özgürce yaşayabilmektedirler. Okul idaresi ve aileler ise çocukların sıkı sıkı ders çalışmasını ve bunlarla ilgilenmemler gerektiği düşüncesindedir.
Bu baskılar sonunda bir öğrenci intihar etmiş, edebiyat öğretmeni olayın suçlusu olarak ilan edilmiştir.
 
KRAKTERLER
 
  • Todd Anderson: Ailesinin önem vermediği  içine kapanık olarak yetişmiş bir çocuk. Ancak okulda tanıştığı arkadaşları ve Ölü Ozanlar Derneği onu bundan  kurtarmıştır. Todd Anderson sevdiği ve insanların her zaman arkasında olan  iyi kalpli biridir.  
  • Neil: Neil Todd Anderson’nun  tersine çok aktif ve çok sosyal, duygusal   bir çocuktur. Ancak babası sebepsiz yere onun sosyal faaliyetlere katılmasını engellemiş,  Babası onun tiyatro oyununda oynamasına izin vermemiş hatta onu okuldan almıştı. Böylece onun ölümüne sebep olmuştu.  
  • Bay Keating:  Her zaman Özgür düşünen ve bu düşüncesini çevresindekilere de yaymak isteyen iyi niyetli bir insandı.
 
ÖZETİ
 
1959 yılında  Vermont kasabasının Issız   bir tepesindeki özel  Welton akademisinde üçyüz öğrenci okulun açılışın yapılacağı kilisede aileleri ile  beklemektedir. Okul müdürü arkasında okulun sancağını taşıyan öğrenciler, öğretmenler ve mezunlarından oluşan  bir  kalabalık ile içeri girer. Okul müdürü Okulun dört ana ilkesi olan “gelenek”,”onur”,disiplin” ve”yetkinlik” ilkeleri hakkında bir konuşma yapar.  Eski mezunların yaptıkları konuşmalarla açılış töreni sona erer.
Welton Akademisi görkemli bir açılışla  ve yeni   öğrencileriyle  birlikte eğitim yılına başlamıştıır. Başka bir okuldan  bu okula gelmiş olan Todd Anderson henüz yeni arkadaşları ile tanışmamış çekingen ve kendisine hiç güveni olmayan bir çocuktur.  
Oda arkadaşı Neil onunla tanışmış ve onu çekinliğinden dolayı l eleştirmiş, yatılı bir okulda  içine kapanık  davranırsa  çok şey kaybedeceğini söyleyerek  ve bundan  kurtulmasını söylemiştir. Neil onunla ilgilenmeye başlamış   onu Knox,  Charlie, Cameron, Pitts ve Meeks adlı diğer arkadaşları ile de tanıştırmıştır.
Bu okul çok katı kuralları olan  ve aşırı disiplinli bir okuldur. Okulun  yeni İngilizce öğretmeni olan Keating’in okula gelmesi ile    rutin okul hayatları değişmeye başlar. Bay Keating, çoğu baskı altında olan öğrencileri edebiyat ve şiir  dünyasıyla tanıştırmaya onlara hayatı yeniden anlamayı ve dünyaya farklı açılardan bakmayı öğretmeye başlamıştır.    “ İyi birer üniversiteye girmeleri için onları çok yoğun bir tempoda çalışmaya zorlayan öğretmenleri ve ebeveynlerinin aksine, bu  öğretmenin onlardan tek bir isteği vardır: Anı yaşamaları ve hayatlarını olağanüstü kılmaları. “
Ancak Welton Akademisinin felsefesi ile örtüşmeyen bu ders anlatımı akademi yönetimi tarafından  kuşkuyla karşılanmaktadır.
Bu öğrenciler kütüphanede buldukları bir  defterde ölü ozanlar derneği ibaresini görerek bunu yeniden yaşatmak  isterler.  Yeni İngilizce öğretmenleri de bu derneğin eski bir üyesidir.
 Bay Keating’in de önerişi ile  yedi arkadaş Ölü Ozanlar Derneğini kurarlar.  Derneğin yeri okulun yakınlarında bulunan  bir mağaradır. Çocuklar bu mağarada toplanıp ölü ozanların şiirlerini okumaya  başlarlar.
Bu derneğin üyeleri sıraile şiirler okumakta ama  sıra  Todd Anderson’a gelince Todd, utangaçlığı yüzünden şiir okuyamamaktadır.  Fakat kısa bir süre sonra duruma alışır ve o da okumaya başlar. Sonraları yeni öğrenciler  de derneğe katılınca  dernek gelişmeye başlar. Öğrenciler  bu kültürel  etkinliği okulda gösterime sunmak istemiş,.  bir dernek üyesinin Okul gazetesinde bu  haberi ve faaliyetleri anlatması üzerine okul müdürü bu konudan şüphelenmiştir. Müsdür, öğrencileri teker teker sorguya çekerek  bu durumu öğrenci ailelerine bildirmiştir.
Neil’in en büyük isteği bir tiyatro oyununda rol almaktı. Bay Keating’in de yardımıyla sergilenecek bir tiyatro oyununda başrolü almıştı Ancak Neil’in babası  kesinlikle bunu istememiş   Neil babasına rağmen bu oyunda  oynamıştı.  Babası Neil’i  bu oyunda görünce çok sinirlenmiş,   tüm olanların suçlusu olarak  Bay Keating’i görmüştü.  Bu yüzden Neil’i  okuldan alıp  askeri bir  okula yazdırmaya karar verdi.
Neil  bu duruma çok üzülmüş,  daha fazla dayanamayarak  bir kurşunla hayatına son vermişti. Neil’in kendini öldürmesi okulda  bir kaosun  çıkmasına yol açmıştı. Onun arkadaşaları hariç herkes Neil’in intiharından dolayı   Bay Keating’i suçlu görüyorlardı.  Neil’in arkadaşlarına göre suçlu kesinlikle Neil’in babasıydı.  
Bir süre sonra Okul müdürü Nolan, Ölü Ozanlar Derneğinden haberdar olmuş, . bu derneğin kurucusunun Bay Keatin olduğunu öğrenmişti. Tüm olanlardan sonra Bay Keating’in öğretmenliğine son verilmesi için çalışmalar başlamıştı.  Öğrencilere müdür tarafından verilen  derslerde İngilizce öğretmeninin anlattıklarını  unutturulmaya çalışılıyordu.
Derneği ilk kuran öğrenci olan Charlie ‘de okuldan atıldı. Derneğin diğer üyeleri  Bay Keating’in öğretmenliğine son verilmesi için imza atmaya zorlandı. Müdür Bay Keating’i öğretmenlikten attırmaya kararlıydı. Todd Anderson  bu baskıya karşı gelmiş ve kâğıdı imzalamamıştı.  Bu yüzden okul müdürü tarafından tehdit edilmeye  başlandı.
Todd’un çabaları bir sonuç vermemiş   Bay Keating’in öğretmenliğine son verilmişti. Öğretmen eşyalarını almaya geldiğinde büyük bir sevgiyle karşılandı.  Müdür bunu da önlemeye çalışmış,  öğretmenin derhal okulu terk etmesini istemişti. Müdür öğrencilerin eski İngilizce öğretmenlerine duydukları aşırı hayranlık ve sevgiyi şaşkınlıkla izlemişti.
Öğretmen çocuklara  ve  ölü ozanlar derneğinin bütün üyelerine teşekkür ederek  ve  gözlerinin içine bakarak  ayrıldı.
O okuldan ayrılırken bütün öğrenciler Bay Nolan’nın gözü önünde alkışları ile Bay Keating’e büyük bir sevgiyi gösterisi yapmışlardı.
 
[1] https://www.hdfilmdeposu.net/olu-ozanlar-dernegi-film-izle
[2] wikipedia.org/wiki/Nancy_H._Kleinbaum&prev=search

1

0

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar

İsail Yilmaz

İsail Yilmaz

7 years ago