Ölümsüz Aile ve Natalie Babbitt Hakkında

16.07.2020



Ölümsüz Aile ve  Natalie Babbitt Hakkında

 

Ölümsüz Aile özgün adı ile Tuck Everlasting Amerikan edebiyatının fantastik çocuk kitapları yazarı olan Natalie Babbitt’in (28 Temmuz 1932, 31 Ekim 2016)  yazmış olduğu popüler bir çocuk romanıdır.

Bu roman ilk kez 1975 yılında yayınlanmış,  Türkiye’de çok sevilen roman MEB’in okullara ve çocuklara okunması için tavsiye edilen 100 Temel Eser Listesi içine de alınmıştır.  Dünya çocuk edebiyatının klasikleri arasına girmeyi başarmış olan bu masalsı çocuk kitabı Dünyanın pek çok yerinde ilgi ile karşılanmış, bu çocuk romanı, 2002 yılında beyaz perdeye de adapte edilmiştir.

Roman konusunu doğu ve Türk mitolojilerinde bulunan “ ölümsüzlük suyu “ ab-ı hayat veya Bengisu adlı motiften esinlenerek yazılmıştır. Romanın konusu ölümsüzlük suyundan içerek ölümsüz olan bir aile ile tanışan 10 yaşındaki Winnie'nin de bu sudan içmek istemesi ama bu suyu içen ailenin Winnie'yi neden bu suyu içmemesi gerektiğini anlatmaya çalışan ailenin Winnie'yi ikna etme çabasına dayanır.  "Ölüm yaşamın bir gerçeği ve parçasıdır” ana düşüncesini işleyen roman ölümsüzlük suyundan içen Tuck ailesi ile bu suyu içmek isteyen Winnie'nin üzerinden çocuklara önemli mesajlar vermek için yazılmıştır.

Roman fantastik ve masalsı bir kurguya dayanmakta 7-13 yaş aralığındaki çocuklara hitap etmektedir. Roman mekan olarak hayali bir kasaba olan Treegap kasabası ve bu kasabadaki sonsuz hayat kazandıran bir pınar unsurları üzerine kurgulanmıştır.  Roman sonsuz yaşam arzusunun faydasız ölümün ise bir gereklik olduğunu savunması yönünden de ilginçtir. Konu ve ana düşünce olarak neden ölmemiz gerekir düşüncesi üstünde yazılmıştır.

Roman, pek çok dile çevrilmiş,  pek çok dilde defalarca baskı görmüş, milyonlarca kopya satmıştır.

Roman yazarı Babbitt, bu ve benzeri kitapları sayesinde Hans Christian Andersen Ödülü'ne aday gösterilmiş, Newbery Madalyası sahibi olmuş,  2012 yılında American Academy of Arts and Letters E.B. White Ödülü'nü de kazanmıştır. 2016 yılında, 84 yaşında iken hayatını kaybeden Natalie Babbitt’in  Nefis Şeyler Peşinde, Jack Plank’tan Deniz Öyküleri ve Ölümsüz Aile adlı kitapları Türkçeye çevrilmiştir.

 

Romanın Özeti

Hayali Treegap kasabasındaki bir ormanın içinde içenlere ölümsüzlük kazandıran bir pınar vardır.  Tuck ailesi bu pınardan farkında olmadan su içmişler ve bu pınardan içenlerin ölümsüz hale geldiklerini de anlamışlardır.

Foster ailesinin tek kızı olan Winnie de bu pınarı bulmuş ve suyundan içmek istemiştir. Ancak Tuck ailesi bu sudan içmek isteyen Winnie’yi fark ederek onun bu sudan içmemesi gerektiğini anlatmaya çalışır.  Bu aile Winnie’ye ölümsüzlüğün güzel bir şey olmadığını kendi hayatlarından örnekler vererek anlatmaya çalışır.

 

 

Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın

Yorumlar