01.10.2015
Osman Attilâ, ( d. 10 Mayıs 1922 Afyonkarahisar - ö. 20 Nisan 1978 ) şair, yazar ve folklor araştırmacısı ve 1965 yılı Afyon milletvekili.
Babası Cafer Çavuş ve annesi Emine Hanım'dır. İlkokulu Afyonkarahisar'da Gedik Ahmet Paşa İlkokulunda bitirdi. 1933 yılında Afyon Lisesi orta kısmına girdi. Afyon Lisesindr öğrenci iken ilk yazıları ve şiirleri Afyon Halkevinin Taşpınar adlı dergisinde yayımlandı.[1]
Lise sonrasında ağabeyinin işi nedeniyle, Sivas'a gitti. VEHBİ CEM AŞKUN 'la tanıştı. Bu tanışma ile folklor ve Âşık şiirine yönelmesini sağladı. Sivas’ta iken Halk Bilim çalışmalarına şahit oldu. Hatta bizzat iştirak etme fırsatını da buldu. Sivas Halkevinin dergisi olan 4 Eylül Dergisinde şiirleri yayımlandı. 4 Eylül dergisinde " biyografik yazıları yayımlandı. Sivas’taki Mahalli Kızılırmak Gazetesinde ve Ankara'da Yücel ile Ülkü dergilerinde yazıları çıktı.
Ailesi ile Sivas’ta iki yıl kaldıktan sonra Ankara'ya gitti. A Maden Tetkik Arama Enstitüsünde memur olarak çalışmaya başladı. Köy Çeşmesi adlı öyküsü Yücel dergisinde yayımlandı.
Askerliği sonrasında Afyonkarahisar'daki Taşpınar Dergisinin tekrar yayımlanmasını sağladı. Bu yıllarda folklora yönelerek derleme ve folklor incelemeleri yapmaya başladı. 1946 yılında Ankara'da Ziraat Bakanlığı'nda memur olarak çalışmaya başladı. Bu yıllarda şair Ahmet Kutsi Tecer ile tanıştı. Bu sayede halkbilimi incelemeleri üzerinde yoğunlaştı.
Osman Attilâ, Ankara’da iken 1950 yılında ilk şiir kitabı olan "Sabahleyin" ile "Büyük Memleket Şiirleri" antolojilerini yayımladı. İkinci şiir kitabı "Güpegündüz"'ü ise 1956 yılında çıktı.
1965 yılında Afyon Milletvekili olarak TBMM'ne girdi. Bu yıllarda folklor incelemeleri üzerine yoğunlaştı ve Milli Folklor Araştırmaları Enstitüsünün kuruluşunda yoğun çabaları oldu.
1969 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Basın Müşavirliğinde görev aldı. Bu yıllardaki çalışmalarını Türk Dili, ayrıca Milli Kültür, Türk Kültürü ve Çağrı dergilerinde yayımladı. 1975 yılında Uluslararası Folklor ve Halk Edebiyatı Seminerine katıldı. 1977 yılında da Yunus Emre ve Türk Dili Seminerinde de ' Yunus Emre ve Tapduk Emre'nin Afyon'daki Mezarları ve Kaybolan Cönkler ' tebliğini sundu.[2]
Özel kitaplığındaki 3000 civarındaki kitabı Gedik Ahmet Paşa İl Halk Kütüphanesine bağışladı. 20 Nisan 1978 tarihinde Ankara’da [3]vefat etti ve Afyon Şehir Mezarlığında toprağa verildi. [4] Folklor ve şiire verdiği emek dolayısı ile Osman Attilâ'nın adı Afyonkarahisar ilinde bulunan bir İlköğretim okuluna verildi
Folklor derlemelerini incelemelerini ve şiirlerini Ülkü, Çığır, Yücel,Taşpınar, 4 Eylül, Kızılırmak, Özleyiş, Türk Dili, Türk [5]Düşüncesi, Toprak, Hisar ve Çağrı gibi dergilerde yayımladı. Aşık Edebiyatı tarzında yazdığı memleket şiirleri ile tanındı.
Eserleri
Şiirleri
· İnaz Köyü Eğitmeni Hasan Koçak'ın Türküsü
· Sabahleyin
· Güpegündüz
· Baştanbaşa
· Gözlerimin Söylettiği
· Türk Kahramanlık Şiirleri Antolojisi
· Memleket Şiirleri
· Afyon Karahisar Türküleri
Halkbilimi Çalışmaları
· Afyonkarahisar Türküleri
· Monografiler
· Atatürk 30 Ağustos'u Anlatıyor
· Atatürk ve Büyük Zafer
Antolojileri
· Büyük Memleket Şiirleri
· Türk Kahramanlık Şiirleri
· Şiirleri
· Atatürk İçin
· Arzuhalci, aziz komşum
· Şadırvan
KAYNAKÇA
· [1] https://tr.wikipedia.org/wiki/Osman_Attil%C3%A2
· [2] https://tr.wikipedia.org/wiki/Osman_Attil%C3%A2
· [3] Dr. Aslan Tekin Edebiyatımızda İsimler, 2005, shf 82
· [4] https://tr.wikipedia.org/wiki/Osman_Attil%C3%A2
· [5] Dr. Aslan Tekin Edebiyatımızda İsimler, 2005, shf 82
Yorum Yapmak için Kayıt Olun veya Giriş Yapın